Cum te jupoaie statul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că tot a deschis domnul Mihai Tănăsescu discuţia despre instituţiile de control care iau cu japca, iată un bine-cunoscut exemplu: amenzile pentru neplata rovinietei electronice.

Unde e hoţia? Pentru aceeaşi încălcare a legii, poţi primi peste 200 de amenzi diferite, căci Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (pentru prieteni, CNADNR) şi braţul ei computerizat CESTRIN te lasă aproape şapte luni să-i foloseşti şoselele cu gropi înainte de a-ţi trimite prima amendă. De ce nu te anunţă de greşeală într-o zi, într-o săptămână, într-o lună, ci la limita expirării celor şapte luni prevăzute de lege? Simplu. Speră ca tu să persişti cât mai des în greşeală, astfel încât să te jupoaie de tot. Într-un stat corect, eşti avertizat imediat, astfel încât să nu repeţi greşeala. În România, statul te ajută să greşeşti.

Mai mult, nu plăteşti o singură amendă dacă ai uitat cândva să-ţi cumperi rovinieta. De fiecare dată, plăteşti şi preţul rovinietei pe un an întreg. Adică, 250 de RON amenda (125, dacă e achitată în termen de 48 de ore de la înştiinţare) plus 28 de euro. Numai că, într-o răsucire demnă de cei mai abili manipulatori de vorbe, cei de la CESTRIN explică: „Acei 28 de euro nu sunt contravaloarea rovinietei pe un an, ci o despăgubire pentru drumarii care au făcut acea şosea pe care ai fost surprins". Altfel spus, pentru aceeaşi contravenţie, plăteşti şi o amendă, şi o despăgubire. De ce nu îţi iau şi maşina, să fie o amendă, o despăgubire şi o confiscare? În schimb, dacă îţi rupi maşina pe un drum care nu a fost reparat din 1972, dar pentru care ai plătit rovinietă, nu primeşti nimic.

Cetăţeanul trebuie să plătească amenda în 15 zile de la înştiinţare, dar CNADNR are parte de un termen de 14 ori mai extins să-l anunţe de existenţa ei. Ce se întâmplă însă dacă eşti plecat din ţară, răstimp în care îţi vine acasă amenda, iar tu vrei, ca un cetăţean responsabil, să o plăteşti? Afli că nu o mai poţi plăti la jumătate din valoare în 48 de ore, chiar dacă poţi dovedi că nu aveai cum să o achiţi în respectivul termen. Înţelegătoare cu timpul şi cu banii contribuabilului, legea îţi lasă însă posibilitatea de a contesta amenda în termen de 15 zile. Unde? „La judecătoria pe raza căreia a fost săvârşită contravenţia". Adică, eşti din Sibiu, dar ai fost prins fără rovinietă în Bacău. Trebuie să te duci la Bacău să depui plângerea. Când e vorba de a-ţi lua bani, statul e informatizat, are baze de date şi funcţionează pe principii electronice. Când e însă vorba să-ţi aperi drepturile de cetăţean, sistemele computerizate sunt în afara legii.  www.adriangeorgescu.ro

Adrian Georgescu este publicist şi scrie pentru "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite