Cum scăpăm de fraudă la urne

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menţinerea unui status-quo păgubos face parte din înţelegerea nescrisă dintre partide

Am văzut în ultimele zile tot felul de comentatori, care se dădeau de ceasul morţii în apărarea secţiilor speciale de vot. Că nu putem lua oamenilor dreptul de a vota, că oriunde ai fi nu poţi fi limitat electoral, că aia, că ailaltă... Tot felul de argumente împachetate într-un ambalaj de bun-simţ, la prima vedere. Dacă desfaci ambalajul, dai de conţinut: amatorism şi lipsă de cultură politică.

Comentatorii respectivi n-ar fi în stare să indice vreo altă ţară din lumea civilizată - adică din rândul democraţiilor avansate - în care se votează ori pe liste speciale, ori în secţii speciale. Pentru că nu prea există aşa ceva. Sistemele electorale cu experienţă au găsit alte metode, mai puţin favorabile fraudei. S-au inventat votul prin corespondenţă, votul prin mandat, votul electronic sau înscrierea prealabilă într-un registru electoral. Un proiect de lege privitor la votul prin corespondenţă a existat şi prin Parlamentul României, dar a dispărut pur şi simplu. Nu e nici pe ordinea de zi, nici în aşteptare, nici pe la comisii, nimeni nu-şi mai aminteşte de el. De ce? Pentru că oricărui partid îi convine situaţia ambiguă a secţiilor speciale. Probabil că nu putem discuta de o fraudă majoră, dar, dacă te mobilizezi bine în teritoriu, poţi ciupi între 0,5 şi două-trei procente. Aşa că menţinerea unui status-quo păgubos face parte din înţelegerea nescrisă dintre partide, potrivit căreia oricare dintre ele poate profita, la un moment dat, de ambiguităţile sistemului.

Ce partide au fost la putere în ultimii cinci ani? Toate! Şi PSD, şi PNL, şi PDL, şi UDMR. Niciunul n-a dat în brânci pentru modernizarea sistemului electoral. E adevărat că, la alegerile parlamentare din anul 2008, nu s-a mai putut vota pe liste speciale sau în secţii speciale, dar modificarea a fost una forţată, datorată introducerii votului uninominal exclusiv la domiciliu, în circumscripţii electorale. La alegerile prezidenţiale din 2009, au fost eliminate listele speciale de la fiecare secţie, dar ne-au năpădit secţiile speciale. Rezultatul? Scandal, scandal, scandal... Acuzaţii de fraudă de o parte şi de alta. Autobuze şi microbuze suspecte. 800 de filtre ale Poliţiei pe şosele. Şi, în general, o imagine de ţară bananieră, de lumea a treia, care organizează pentru prima oară un scrutin. Iar cei care contestă acest sistem n-o fac degeaba: peste 600.000 de votanţi au votat în secţii speciale pe 22 noiembrie, adică peste 13% din cei prezenţi la urne. Enorm! Şi cam tot atâţia sunt aşteptaţi şi pe 6 decembrie...

Politicienii spun că nu putem introduce votul prin corespondenţă şi nici votul electronic, pentru că n-am fi suficient pregătiţi pentru securizarea procesului electoral. Ne rămâne atunci varianta registrului electoral. Adică eşti din satul Poplaca, dar locuieşti temporar sau lucrezi în Ploieşti. N-ai timp să ajungi în ziua votului la Poplaca. Dar te-ai înscris din timp în registrul electoral din Ploieşti. Ai fost arondat la secţia X. Poţi să te dai peste cap şi nu vei putea vota decât acolo. Gata cu suspiciunile de fraudă! Simplu ca bună-ziua! Dar au interesul politicienii să ­adopte o soluţie atât de simplă şi de eficientă? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite