Conferințele de istorie ale Institutului „A.D. Xenopol” la Botoșani

0
0
Publicat:

Presa locală consemnează că începând cu luna aprilie 2023, istoricii și cercetătorii de la Institutul de Istorie „A.D. Xenpol” din Iași, alături de o serie de specialiști din Botoșani, vor demara un proiect de popularizare a istoriei pe meleagurile Botoșanilor.

image

Intitulat „De la istoria universală la istoria locală: Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani”, proiectul va fi posibil datorită colaborării dintre mediul antrepenorial local și cel de cercetare academică. Este vorba despre sprijinul financiar oferit de Elsaco Electronic, companie din portofoliul Elsaco, prin bunăvoința președintelui Valeriu Iftime.

Cooperarea dintre mediul antreprenorial și cel de cercetare academică – se susține în comunicatul de presă al Institutului „A.D. Xenopol” – are un rol important pentru a face mai relevantă activitatea de educaţie şi cercetare, înlesnind-se transferul de cunoaștere între diferite paliere ale societății și contribuind la diseminarea valorilor civice sau culturale”.

Un asemenea demers este cu atât mai necesar cu cât observăm că, mai cu seamă în ultimii ani, în spațiul public și piața ideilor au fost deversate o serie întreagă de imagini și concepte distorsionate despre trecutul românesc și despre istoria universală. Pricina trebuie căutată printre „specialiștii” din categoria lui „caută fără a cerceta pe Google”, adică printre acei inși care au pretenția de a fi considerați istorici fără a avea pregătirea sau stagiile de cercetare validate de agora științifică a istoricilor de profesie. Pornind de la aceste premise, demersul istoricilor ieșeni este de a transmite că gândirea istorică critică este posibilă în mod nepătimaș, și, totodată, de a populariza istoria.

Primul eveniment din sedia de conferințe ale Institutului „A.D. Xenopol” la Botoșani va avea loc pe 19 aprilie, ora 16.00, la sediul Uniunii Armenilor din România din târgul Botoșanilor și se intitulează „Comunitatea Armenilor din Botoșani și genocidul armean”. Conferința va fi organizată împreună cu Uniunea Armenilor din România – sucursala Botoșani, urmând a lua cuvântul Gheorghe Median – muzeograf, Cristian Lazarovici – președinte al sucursalei Botoșani al Uniunii Armenilor din România și subsemnatul, din partea Institutului „A.D. Xenopol”.

Ulterior, pe 5 mai 2023, va avea loc conferința „Propagandă și identitate pe frontiera româno-sovietică după al Doilea Război Mondial”, susținută de Alexandru D. Aioanei, cercetător științific în cadrul Institutului „A.D. Xenopol”. De data aceasta, co-organizatorul va fi Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani, instituție care va găzdui și evenimentul.

Prin acest tip de activități – se arată în încheierea comunicatului de presă deja menționat – ne propunem să aducem periodic la Botoșani cercetători și profesori universitari în domeniul istoriei, care să prezinte teme de interes pentru comunitatea locală. Ne propunem ca întreg cadrul de dezbateri să fie organizat în așa fel încât aceste evenimente să devină o tradiție academică pentru orașul și județul Botoșani. Seria de evenimente programate în cadrul proiectului va permite un dialog mai solid între specialiști și publicul interesat din Botoșani, inclusiv profesori și elevi și școlile botoșănene. De asemenea, aceste evenimente își propun să faciliteze cooperarea dintre specialiștii din mediul academic și cei din instituțiile culturale locale, cum ar fi muzee, biblioteci și alte centre de cultură, etc”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite