Complicaţiile implantului dentar şi cum pot fi evitate
0Când ai nevoie de o soluţie de protezare, decizia pacienţilor pentru un anumit tip de implant poate fi greu de luat, fie din cauza timpului, a costurilor, fie din cauza eforturilor ce implică procedura de implantare. Chiar şi aşa, atunci când te-ai hotărât că este momentul să îţi pui un implant dentar, trebuie să cunoşti riscurile pentru a şti cum să le eviţi eficient. Iată cele mai comune complicaţii şi cum pot fi preîntâmpinate.
- Paralizia nervilor. Această complicaţie la implantare nu este una frecventă, însă poate fi extrem de neplăcută deoarece se „soldează” cu o amorţeală (paralizia) parţială temporară sau permanentă.
Cum o eviţi? Alege un medic implantolog care foloseşte ghidurile chirurgicale, o tehnică relativ nou apărută în România care presupune crearea un dispozitiv personalizat, numit ghid chirurgical, care ghidează inserarea implantului. Astfel, procedura devine mult mai precisă, sunt evitate accidentele, poziţionarea incorectă sau inadecvată estetic.
- Ruperea sau fracturarea implantului. Există cazuri în care, din cauza implantării incorecte sau din cauza unor obiceiuri greşite, precum scrâşnitul din dinţi, implantul se poate fractura sau chiar rupe după inserare.
Cum o eviţi? Discută cu medicul implantolog despre problemele sau obiceiurile defectuoase pe care le ai pentru ca el să găsească cea mai bună soluţie pentru tine. Pentru a evita implantarea incorectă a şurubului în os, alege un medic implantolog care foloseşte ghiduri chirurgicale.
- Afectarea sinusurilor. În cazul în care osul este foarte subţire, iar implantul prea lung, există riscul să se perforeze podeaua sinusală la inserarea şurubului. În această situaţie trebuie să se scoată implantul şi să se aştepte vindecarea ceea ce prelungeşte sau chiar periclitează tratamentul.
Cum o eviţi? Respectă indicaţiile medicului implantolog şi fă toate investigaţiile premergătoare implantării (radiografii şi tomografii) care îl vor ajuta pe specialist să facă toate măsurătorile necesare pentru a-şi alege corect dimensiunea implantului.
- Peri-implantita. De fiecare dată când te supui unei intervenţii chirurgicale, mai ales în cazul unei intervenţii în care se introduce în organism un corp străin, există un risc de infecţie. Aşa se întâmplă şi în cazul inserării unui implant dentar, care, dacă nu este 100% steril, poate provoca inflamaţia osului şi a gingiei, provocând în timp distrugerea acestor ţesuturi.
Cum o eviţi? Alege cu grijă cabinetul medical în care urmează să faci implantul şi asigură-te că atât medicul implantolog, cât şi mediul în care se va desfăşura intervenţia respectă standardele de igienă.
- Pierderea implantului. Având în vedere că procedura chirurgicală de implantare înseamnă inserarea unui corp străin în os, cel mai mare risc este ca acesta să nu se osteointegreze şi să fie respins de organism.
Cum o eviţi? Documentează-te şi alege un tip de implant cu cea mai bună performanţă a unui implant în ceea ce priveşte integrarea osoasă, chiar dacă are un preţ mai ridicat.
Cu grijă pentru zâmbetul tău,
Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Implantologie şi Chirurgie Orală