China, Iran, Arabia Saudită și schimbarea paradigmei globale de securitate

0
0
Publicat:

Nu încape niciun fel de îndoială că repornirea relațiilor diplomatice și anunțul intențiilor de începere a unei colaborări extinse în domeniile economic și de securitate între Arabia Saudită și Iran, eveniment negociat și anunțat ca fiind sub auspiciile Chinei, este un eveniment ale cărui semnificații depășesc cu mult granițele celor două țări.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Într-un demers salutat imediat, oficial, de Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU care a spus că „relațiile de bună vecinătate între Iran și Arabia Saudită sunt esențiale pentru stabilitatea regiunii Golfului”.

Spectaculoasă în sine, apropierea între cei doi actori majori din Orientul Apropiat între care relațiile diplomatice erau rupte de 7 ani, ar fi fost normal să fie anunțată, dacă se respectau vechile canoane ale diplomației tradiționale, într-una dintre cele două capitale. Acum – și acesta este primul element de noutate- anunțul a venit de la Pekin după patru zile de tratative și a venit sub forma unui destul de lungi declarații comune în care se detaliază istoricul negocierilor precum și principiile care vor sta la baza viitoarei colaborări inter-statale. Fie și numai asta, cu fotografiile de rigoare, era absolut suficient pentru a transmite că „diplomația Noului Drum al Mătăsii” reușise un pas extrem de important, nu numai prin a reuni interesele Iranului și Arabiei Saudite în același spațiu, ci și a marca avansarea pionilor economici (poate și nu numai) chinezi în zona Orientului Mijlociu, cu perspectiva diminuării și mai importante a ceea ce a fost odinioară preponderența indiscutabilă a SUA.

image

Numai atât?

Nici pe departe, căci acordul acesta semnalează o mutație a centrului de putere și influență în sânul OPEC unde, de acum înainte, dacă se va confirma că într-adevăr există un motor funcțional și interese comune între cei doi giganți în materie de resurse energetice, atunci, în viitorul apropiat, poate chiar imediat, vom vedea cum se schimbă paradigma ofertelor și a negocierilor în ce privește producția și prețurile petrolului și gazelor naturale. Asta se profilează la orizont din moment cel atât Iranul cât și Arabia Saudită, lucrând împreună, ar poseda aproape totalitatea atuurilor la nivelul de OPEC și crea o situație de cvasi-monopol absolut: nu numai prin rezervele enorme, ci și prin infrastructurile de extracție, zonele de rezervoare de lângă porturile cu vaste instalații specializate pentru transferul către mega-navele de transport dar și, mai nou, linii ferate de transport care să dubleze și să extindă variantele terestre și linia maritimă aferente Noului Drum al Mătăsii. Unind variantele existente pentru a realiza circuitul major Nord-Sud și Est-Vest.la nivelul întregii Asii în intenția de conectare cu Mediterana, Europa continentală dar și de a pregăti lansarea celeilalte mari linii de conectare, cea cu Africa.

În fine, este foarte posibil ca acest eveniment să fie o avanpremieră pentru o decizie care ar putea fi luată cu ocazia reuniunii la nivel înalt a BRICS. Urmează, spun surse concordante, ca sub actual președinție rotativă asigurată de Africa de Sud, să se anunțe primirea unui nou grup de state. Primele pe listă, conform acelorași surse, ar fi Iranul și Arabia Saudită, dar în grup figurează și Egiptul, Argentina și Turcia.

image

Interesante au fost, imediat, și reacțiile de răspuns venite din partea oficialităților din multe țări din lumea arabă și care erau unanime, ca un oftat de ușurare, în a saluta evenimentul, altă demonstrație elocventă că așteptau schimbarea de paradigmă pentru care se pregătesc de ceva timp. Să vedem ce va urma și, mai ales, în ce fel se va construi reziliența economică a acestei părți de lume unde există și foarte mulți bani, unde începe să funcționeze superioritatea tehnologică a Chinei, dar, în același timp, există și diferențe uriașe de dezvoltare socială și foarte îndelungi memorii istorice conflictuale. Va reuși oare acest demers chinez atât de insistent să unească lumea asiatică cu cea interesele Africii și ale Americii de Sud, consolidând construcția MARELUI SUD de care să-l facă să funcționeze împreună cu Uniunea Eurasiatică a lui Putin?

Răspunsul formal va fi definit, se spune, la acest Summit VRICS din Africa de Sud și cu ou ocazia foarte așteptatei vizite a Președintelui Xi la Moscova. Oare ce lume se va desena?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite