Cetăţenii pot afla, în sfârşit, numele celor vinovaţi de recepţionarea ilegală a pistelor din Bucureşti !
0Pentru a putea consulta documentele, aflate la sediul Administraţiei Străzilor Bucureşti (ASB), cetăţenii pot depune o cerere în baza legii 544. Toate documentele au fost pregătite şi, conform legii, pot fi consultate de oricine.
Pentru ca este prima data cand ASB s-a hotarat sa respecte legea si sa comunice aceste informatii publice, invit bucurestenii sa ceara consultarea acestor documente in acelasi timp si la aceiasi ora. Am propus data de 24 februarie ora 9:00, deoarece consultarea documentelor se poate face doar in timpul programului institutiei (de la 08:00 la 16:00).
Asadar, cei care pot participa la acest eveniment unic, sunt invitati sa depuna cererea la sediul ASB, str. Domnita Ancuta nr 1., Sector 1, Bucuresti sau s-o trimita (semnata !) prin e-mail la adresa admstrpmb@yahoo.com.
Modelul de cerere poate fi luat de aici, sau poate fi descarcat, gata completat, de aici.
Pentru ca sa fie clar ca sunteti informati asupra faptului ca STITI ca informatiile sunt deja pregatite, recomandam sa printati si raspunsul ASB la solicitarile OPTAR si sa-l trimiteti catre ei.
Cam acestea sunt informatiile necesare. Pentru cei care vor sa stie mai multe despre istoricul cercetarilor OPTAR asupra ilegalitatilor comise de functionarii ASB, iata cateva date importante:
OPTAR a solicitat informatii publice si a incercat sa comunice cu Administratia Strazilor incepand cu 21 aprilie 2011. Insa, din momentul in care intrebarile OPTAR au devenit incomode, ASB a refuzat sa respecte legea, refuzand sa ofere informatii publice sau chiar a oferit informatii false. Un istoric al demersurilor OPTAR poate fi consultat aici. Daca doriti sa va informati prietenii straini despre ilegalitatile din Bucuresti, puteti sa-i indrumati spre aceasta pagina.
Pentru prima data, documentele de receptie a pistelor ilegale au fost solicitate pe 04.09.2012. Tot atunci, prin cererea 119/04.09.2012 am intrebat daca au inceput procedurile de recuperare a prejudiciilor, dupa ce "Brigada Rutiera a dispus desfiintarea temporara a mai multor trasee dupa verificarea starii de viabilitate a acestora."
Pe 10 decemrie 2012 a fost depusa petitia 165 prin care solicitam din nou documentele de receptie a pistelor din Bucuresti.
Urmatoarea solicitare, pe acelasi subiect, a fost depusa pe 12 februarie 2013, prin petitia 168.
In lipsa oricarui raspuns, in noiembrie 2013 am cerut sprijin Comisiilor pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali si a celei de Transporturi şi Infrastructură Urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Am fost invitat sa prezint situatia in fata celor doua Comisii, iar rezultatul a fost ca, pentru prima data, bucurestenii au aflat lungimea "oficiala" a pistelor din Bucuresti. Dupa analiza documentului primit, s-au constatat diferente majore intre lungimile traseelor pistelor si lungimile traseelor rutiere. Am scris despre asta in materialul: Câţi metri are un metru? Cum se poate fura din pix
Incercand sa lamureasca problema, ASB a venit cu acel raspuns naucitor care a bulversat tot ceea ce stiam despre masurarea lungimilor: „măsurarea lungimii pistelor pentru biciclişti (...) s-a făcut în metri pătraţi şi nu în km“.
Pe 17 ianuarie 2014, prin adresa 233 din 17.01.2014, m-am adresat din nou Comisiilor pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali si a celei de Transporturi şi Infrastructură Urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si am solicitat sa ne sprijine in obtinerea urmatoarelor documente:
- documentele de receptie pentru toate pistele pentru biciclete din Bucuresti
- toate studiile de fezabilitate realizate pentru pistele pentru biciclete din Bucuresti
Cereri similare au fost depuse la sediul Administratiei Strazilor Bucuresti. Aceste ultime documente au avut numerele 231 si 232 din 17.01.2014.
Iar pe 12.02.2014, in jurul orei 15:36, am fost sa ridic documentele care certifica faptul ca documentele solicitate pot fi vizionate.
Dar...
In urma programarii stabilite cu doamna Vasilica Nicolae, luni, 17 februarie 2014, am fost sa-mi exercit dreptul de cetatean platitor de taxe. Lucru neobisnuit, am fost invitat in biroul directorului general Augustin Emil Anghelescu. Acesta, suspect de amabil, mi-a inmanat o carte de vizita si mi-a pus in fata cateva hartii sustinand ca acelea sunt documentele solicitate. Am fost surprins, deoarece in documentul emis se specifica faptul ca nu se pot oferi copii dupa documente "datorita volumului mare de documente".
Am scos aparatul foto din geanta si, cand am dorit sa fotografiez documentele, dl Augustin a devenit foarte agitat. Mi-a interzis sa fotografiez documentele.
In aceste conditii, am parasit institutia.
M-am intrebat.. de ce am fost invitat sa vad documentele si totusi nu am fost lasat sa le fotografiez ? Singura explicatie logica este ca acele documente erau FALSE !
De aceea am pus mana pe telefon si l-am sunat pe directorul general adjunct Augustin Emil Anghelescu. L-am intrebat daca imi ofera dreptul de a cerceta documentele iar dansul m-a refuzat. Atunci i-am explicat ceea ce cred: documentele pe care mi le-a aratat, dar pe care m-a impiedicat sa le fotografiez, erau false. A inceput sa se justifice. Dar am considerat ca este necesar sa-l anunt ca inregistrez convorbirea. Moment in care dl director a intrerupt convorbirea.
Asadar, maine la prima ora voi depune la sediul ASB un document prin care imi voi anunta dorinta de a viziona documentele pe care institutia le-a pregatit, asa cum reiese din raspunsul ASB. Membrilor Comisiilor pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali si a celei de Transporturi şi Infrastructură Urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti le voi cere sa ma insoteasca. Deja, cativa biciclisti au anuntat ca vor depune cereri pentru a putea vedea si ei, luni, 24 februarie 2014, de la ora 9.00, acele informatii publice.
Asadar, daca esti bucurestean si iti pasa cum sunt cheltuiti banii tai, te asteptam sa depui o cerere de obtinere de informatii publice in care sa precizezi ca luni, 24 februarie 2014, de la ora 9.00, vrei sa vezi:
- documentele de receptie pentru toate pistele pentru biciclete din Bucuresti
- toate studiile de fezabilitate realizate pentru pistele pentru biciclete din Bucuresti
Vineri dimineata voi publica lista sustinatorilor acestui demers. Cei care depun cereri la ASB de a avea acces la informatiile publice, ii rog sa scaneze/forografieze cererile si sa le puna, cu link, in comentarii.
Marian Ivan - membru fondator al OPTAR
Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.