Ce ştim sigur şi ce nu ştim despre Malaysia Airlines MH17

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăţiţe ale avionului prăbuşit
Rămăţiţe ale avionului prăbuşit

Un avion Malaysia Airlines, zborul Amsterdam - Kuala Lumpur, numărul MH17, s-a prăbuşit ieri seară în apropiere de localitatea Grabovo din Ucraina, în autoproclamata Republică Populară Doneţk. Pun mai jos ce am înţeles până acum. Adică ce ştim şi ce nu ştim. Datele sunt disparate, nu toate sunt confirmate până la capăt. Pentru acurateţea informaţiei, am luat toate informaţiile apărute de ieri până astăzi şi le-am pus mai jos. Ce ştim?

Ce ştim

Avionul s-a prăbuşit în Estul Ucrainei, în apropierea localităţii Grabovo, din regiunea Doneţk.

Avionul zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur şi plecase la 12.15 (ora Olandei) de pe aeroportul Schiphol. Culoarul de zbor e unul dintre cele mai aglomerate din lume, L980, care face legătura între Europa de Vest şi Asia.

Au murit 298 de oameni, potrivit autorităţilor. 173 de olandezi, 44 de malaiezieni, 27 de australieni, 12 indonezieni, 9 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, un canadian, un neo-zeelandez, un pasager din Hong Kong. 

Mare parte dintre cei care erau în avion se îndreptau către conferinţa Internaţională SIDA de la Melbourne, Australia. Kuala Lumpur era aeroportul unde urmau să schimbe legătura. Informaţie confirmată oficial de International AIDS Society.

Avionul zbura la 300 de metri deasupra spaţiului aerian interzis de deasupra Republicii Populare Doneţk. Era la 50 de kilometri de graniţă, potrivit Malaysia Airlines.

image

Spaţiul aerian ucrainean este închis în zona de Est a ţării. Traficul pe deasupra României, devenită culoar de zbor, a crescut cu 300%.

image

Avionul nu a intrat în spaţiul aerian rusesc.

La ora 18.36 Malaysia Airlines a anunţat că a pierdut contactul cu avionul.

Niciuna dintre părţi nu şi-a asumat vina pentru accidentul aviatic. Separatiştii din Doneţk spun că nu au sistemul Buk, care ar putea da jos un avion. Ucrainenii îi acuză, Rusia nu a spus că este vina directă a cuiva, deşi a acuzat Ucraina de situaţia din zonă.

Preşedintele Ucrainei, Petru Poroshenko, neagă implicarea armatei ţării sale în accidentul aviatic.

Ambasadorul Rusiei la ONU a negat implicarea ţării sale.

Vicepreşedintele Joe Biden a spus că avionul a fost doborât cu o rachetă. Mai mulţi oficiali americani au confirmat asta.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, neagă acuzaţiile conform cărora Rusia este implicată în incidentul aviatic.

Acţiunile Malaysia Airlines au scăzut cu 18% ca urmare a incidentului. Majoritatea burselor sunt în scădere.

Războiul continuă în estul Ucrainei. 20 de civili au fost ucişi în oraşul Luhansk.

Ce nu ştim

Dacă avionul ar fi fost doborât cu un sistem anti-aerian de tip Buk, de origine sovietică. Oficial, Ucraina şi Rusia deţin asemenea sisteme.

Naţionalitatea a 18 de persoane aflate la bordul aeronavei MH17.

Dacă postarea ministrului apărării din regiunea separatistă, Igor Strelkov, de pe reţeaua Vkontakte a fost autentic. Acolo se spunea că au doborât un Antonov 26 lângă oraşul Torez. Postarea a fost ştearsă, la fel şi contul. Nu se cunoaşte autenticitatea acestuia.

image

Dacă a fost un act terorist sau nu. Nimeni nu a confirmat. Anchetele oficiale în cazul accidentelor aviatice pot dura şi câteva luni, chiar ani. Căderea avionului Malaysia Airlines în Ucraina a fost numită act terorist de către Petru Poroshenko, dar şi de către oficiali americani. 

Dacă înregistrarea publicată de către Serviciul Secret Ucrainean este reală şi chiar e vorba despre rebelii pro-ruşi din regiunea Doneţk, care au proclamat Republica Populară Doneţk, care ar fi doborât avionul Malaysia Airlines MH17. Conversaţia audio poate fi ascultată mai jos, dar nu a fost dovedită ca autentică de toate părţile.

Nu se ştie sigur dacă separatiştii deţin asemenea arme care ar putea doborî un avion. Singurele informaţii despre legătura dintre separatişti şi sistemele Buk sunt o informaţie a unui reporter Associated Press, înregistrarea Serviciului Secret din Ucraina, o poză care circulă pe Twitter şi o alta care a apărut pe reţelele sociale. De asemenea, un cont care ar fi asociat cu Republica Populară Doneţk, s-ar fi lăudat pe 29 iunie că au capturat asemenea sisteme anti-aeriene. Nu se confirmă niciuna dintre informaţii.

Dacă cele două cutii negre ale avionului au fost găsite cu adevărat şi nici dacă, în această eventualitate, au fost trimise la Moscova. Au fost citaţi oficiali, dar marile publicaţii internaţionale se contrazic pe această temă.

Unde ar trebui să citiţi pentru informaţii relevante

Live blog pe Adevărul

Live blog pe The Guardian

Live blog pe BBC

Pe Vox e un articol despre ce ştim şi ce nu ştim până acum. 

Unde să nu citiţi

Pe Russia Today - e un festival de informaţii mai mult sau mai puţin false despre Rusia şi Putin. 

De fapt, puteţi citi, dar trebuie să digeraţi şi să gândiţi informaţiile pe care le transmite Russia Today şi să le puneţi cap la cap cu cele de pe publicaţiile occidentale. 

image

Pe The Sun, Daily Mail sau The Mirror - tabloide în căutare de senzaţional. The Sun publică pe prima pagină de astăzi o acuză directă la adresa lui Putin. 

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite