Ce se întâmplă dacă nu ne convine democrația?

0
0
Publicat:

Întrebarea este doar aparent teoretică deoarece, după cum vedeți acum și în Brazilia, extrema dreaptă se organizează de mai mult timp, pe diferite continente și în mai multe țări ale lumii, să ofere un răspuns practic, folosind similare mijloace de impunere a ceea ce-și doresc să fie noile reguli sociale și politice.

FOTO AFP
FOTO AFP

Este absolut limpede, după ce s-a petrecut în Brazilia unde simpatizanții de extremă dreapta ai fostului președinte Bolsonaro au refuzat să accepte faptul că acesta a pierdut alegerile și, după modelul deja oferit de suporterii din aceeași categorie ai lui Trump, au luat cu asalt clădirile guvernamentale din capitala Brasilia în scopul de a prelua controlul acestora și, eventual, de a schimba realitatea politică a țării.

Simplu mimetism față de ce-a fost la Washington? Posibil, din moment ce avem fotografiile cu un manifestant care s-a așezat pe scaunul președintelui Senatului (vă amintiți scena similară de la Washington?), dar și foarte numeroasele pancarte cu sloganuri repetitive care anunțau „fraude electorale uriașe” și chemau armata să se alăture protestatarilor violenți.

FOTO AFP
FOTO AFP

Dezlănțuirea de violență a fost masivă dar, până la urmă, destul de rapid stinsă prin intervenția masivă a forțelor de poliție și securitate care au folosit doar gloanțe de cauciuc, tunuri cu apă și gaze lacrimogene și au făcut 200 de arestări, ceea ce pare să fie un indiciu că învățaseră ceva din experiența dezastruoasă a răspunsului colegilor lor americani. Și că interpretaseră corect semnalul de primejdie dat din SUA de fostul președinte Bolsonaro care s-a refugiat în Florida afirmând, inclusiv acum că nu vrea să-i predea puterea succesorului său, așa cum prevede Constituția, spunând că nu-l recunoaște drept președinte legal. Ceea ce motivează acum apel făcut de Joaquin Castro și Alexandria Ocasio-Cortez, membri democrați din Camera Reprezentanților pentru a se aproba în procedură de urgență extrădarea lui Bolsonaro

Numeroase sunt agențiile de securitate care au dat deja în studiu modul în care s-a organizat reacția politică la evenimentele din capitala Braziliei, evidentă încercare de lovitură de stat și concluziile sunt foarte interesante deoarece Președintele Lula al Braziliei a acționat cu o viteză excepțională, începând cu un discurs în care a subliniat că „evenimentele sunt fără precedent în istoria Braziliei” și că autorii acestora sunt „vandali fasciști”. Mișcarea următoare este plină de semnificații deoarece a semnat un decret prin care se permite intervenția federală.

A fost demis din funcție Ibaneis Rocha, guvernatorul Districtului federal Brasilia, aliat al lui Bolsonaro, dar și Andeson Torres, șeful securității din Districtul Federal Brasilia și fost ministru al Justiției și securității publice din Brazilia. Cel mai interesant este faptul că decretul pune toate forțele de ordine din Brasilia, district federal în principiu autonom, sub controlul lui Ricardo Garcia, numite în mod direct de Lula și care poate folosi „orice mijloc, civil sau militar” pentru menținerea ordinii publice.

Președintele Lula vizitând Palatul prezidențial în noaptea de duminică spre luni FOTO Profimedia
Președintele Lula vizitând Palatul prezidențial în noaptea de duminică spre luni FOTO Profimedia

Dar cel mai interesant și demn de atenție este, din punctul meu de vedere, modul în care principalii lideri ai lumii s-au aliat într-o reacție aproape instantanee de susținere a democrației din Brazilia și de condamnare a atacurilor împotriva instituțiilor de stat din Brasilia. Atacuri caracterizate drept „scandaloase” de Președintele Biden. A reacționat și Charles Michel, Președintele Consiliului UE

Iată și reacția Preșeintelui Macron:

Dar asta rezolvă definitiv problema? Cred, mai degrabă, că este vorba despre un răspuns de moment căci amenințarea de fond nu dispare și este extrem de posibil să vedem că nenumărate crize s-au conjugat deja și au reușit, pe fond, destructurarea unui model de ordine socială, cel al democrației parlamentare. Acesta fiind acum sub atac și pe asta mizează extrema dreaptă, Că va reuși sau nu, asta este o altă problemă. Dar, în orice caz, nu poate fi subestimată forța ei de distrugere instituțională în caz de criză majoră. Brazilia a evitat prăbușirea în haos.

Unde se va produce următorul episod, exact după acest model și care vor fi atunci rezultatele? Mai simplu: ce se întâmplă dacă nu ne convine democrația?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite