
Ce s-a discutat la Consiliul Nord-Atlantic
0Săptămâna trecută a avut loc la Bruxelles o nouă întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri de externe. În acelaşi timp a avut loc şi o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia, la care, pe lângă cei 28 de membri, a participat şi ministrul de externe rus Sergei Lavrov. De Iulian Toader
Una dintre preocupările majore ale Consiliului a fost situaţia din Siria. Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, subliniat că stiuaţia umanitară din Siria continuă să îngrijoreze statele membre NATO, deşi Alianţa nu are un rol particular în gestionarea crizei. Întrucât Siria se învecinează cu Turcia, Kerry a reamintit că situaţia de aici prezintă un interes special din motive de securitate pentru Alianţă. De altfel, liderii NATO au cazut de acord în ceea ce priveşte oportunitatea desfăşurării de rachete de tip Patriot în Turcia.
Secretarul general Anders Forgh Rasmussen a declarat că desfăşurarea de rachete Patriot in Turcia este o dovadă a determinării Alianţei de a apăra Turcia întrucât apărarea colectivă rămâne esenţa NATO. Situaţia din Siria s-a deteriorat dramatic în ultimul timp. Turcia a trebuit să gestioneze un val masiv de refugiaţi şi incidente la graniţa, iar în ultimul timp au apărut zvonuri de o posibilă utilizare a armelor chimice din partea regimului Assad. Totuşi, încă nu s-a ajuns la o viziune comună pentru a gestiona războiul civil din Siria. La nivelul liderilor occidentali, după cum a mărturisit însuşi Kerry, există o convingere fermă că singura modalitate ca Siria să înainteze spre pace şi reconstrucţie este ca Assad să cedeze puterea. Însă, liderul sirian continuă să rămână ferm pe poziţii, profitând şi de faptul că Rusia se opune categoric unei intervenţii externe autorizate de Consiliul de Securitate
Totodată, miniştrii de externe ai NATO au mai discutat evoluţiile din Afganistan, precum şi situaţia din peninsula coreeană. Deşi misiunea ISAF se va încheia în 2014, Alianţa va rămâne puternic angajată în regiune şi după această dată când se ocupa de asistenţa forţelor de poliţie şi armate naţionale afgane. În ceea ce priveşte ultimele evoluţii din peninsula coreeană, liderii NATO au condamnat puternic programele Phenianului de înarmare nucleară şi retorica conflictuală ce reprezintă o ameninţă majoră pentru stabilitatea regională şi pacea şi securitatea internaţională.
Înainte de a participa la Consiliul Nord-Atlantic, John Kerry a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care au discutat mijloace pentru a întări parteneriatul transatlantic. Întrebat la conferinţa organizată în compania stagiarilor de la Comisie despre cooperarea dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană în contextul ascensiunii Chinei şi mutării centrului geopolitic de greutate al lumii dinspre Vest spre Est, Barroso a ţinut să precizeze că alianţa transatlantică nu este îndreptată împotriva altor parteneri, iar viziunea Europei despre lume nu este joc de sumă nulă. De asemenea, Kerry a subliniat că SUA este determinată să nu antagonizeze China, să nu creeze o relaţie de adversitate, ci, dimpotrivă.
În pofida optimisului demonstrat de cei doi lideri, există însă curente de opinie puternice în SUA care militează pentru o ieşire a Americii din NATO şi transformarea Alianţei într-un parteneriat european, operat de europeni. Andrew Bacevich, cunoscut profesor de istoria relaţiilor internaţionale la Universitatea din Boston, afirmă că o asemenea strategie ar permite Washingtonului să-şi concentreze resursele pe priorităţile importante.