Cazul Ponta: trei strategii într-o vară politică fierbinte
0Pentru PNL depunerea moţiunii de cenzură a fost total umbrită de DNA, dar, strategic, a avut loc validarea, din partea uneia dintre cele mai credibile instituţii a mesajului liberal: „Ponta trebuie să plece”. PSD va căuta să se concentreze pe guvernare, pe adoptarea noului Cod Fiscal şi a Master Planului de Transport, încercând să proiecteze stabilitate şi competenţă.
Strategia lui Victor Ponta şi a PSD
După două zile de incertitudine, premierul Ponta a mutat: nu-şi va da demisia şi se va folosi de majoritatea pe care încă o are în Parlament pentru a rămâne la guvernare.
După conferinţa de presă de ieri, paşii următori pentru PSD sunt clari: moţiunea de cenzură va fi respinsă, alături de cererea procurorilor DNA. Victor Ponta va continua să fie anchetat pentru primul punct din comunicatul de vineri al DNA, dar nu va putea fi suspendat din funcţie de Preşedintele Iohannis.
PSD va căuta să se concentreze pe guvernare, pe adoptarea noului Cod Fiscal şi a Master Planului de Transport, încercând să proiecteze o imagine de stabilitate şi competenţă şi să eticheteze mişcările PNL drept o tentativă de destabilizare a ţării. O atenţie deosebită va fi acordată celor din UNPR, care nu cum să nu profite de ocazie pentru a cere mai multă influenţă în Guvern şi mai multe locuri eligibile în alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.
Dar va rezista această strategie primului pumn?
Atitudinea partenerilor externi şi a ambasadelor de la Bucureşti, într-o situaţie total neobişnuită - un premier în funcţie cu dosar penal, va fi foarte interesant de urmărit şi ar putea fi, alături de vizitele constante la DNA sau la ÎCCJ, principalul obstacol în calea rămânerii la putere a lui Victor Ponta. Deşi s-a grabit să le transmită punctul său de vedere, premierul trebuie să ştie foarte bine că nuanţele sale discursive nu sunt tocmai apreciate sau înţelese de oficialii străini pentru care, în astfel de cazuri, soluţia politică este simplă - demisia. Deocamdată, semn că încă se poartă discuţii, nu a existat un punct de vedere oficial din partea ambasadelor. În plus, este de urmărit şi reacţia celor din familia politică a lui Ponta, care în vara lui 2012 au contribuit decisiv la decredibilizarea demersurilor de atunci ale USL. Aici va fi una din bătăliile cărora Victor Ponta nu se ştie dacă le va face faţă.
În plus, strategia câştigării de timp va putea fi evaluată prin sondaje de opinie. Cum va arăta susţinerea PSD, cu mai puţin de un an înainte de alegeri şi după câteva luni de presiune? Va exista un val de contestare în PSD la adresa lui Victor Ponta (greu de crezut) sau el se va manifesta, ca şi până acum, cu mai mult sau mai puţin succes în atragerea de parlamentari, prin noul partid al lui Mircea Geoană?
Cert este că, pentru Victor Ponta, menţinerea guvernării este esenţială pentru gestionarea chestiunii din justiţie, pentru menţinerea ca lider al PSD şi pentru menţinerea intactă a capitalului de parlamentari şi de aleşi locali ai partidului.
Strategia PNL
Efortul principal al PNL este să dea o citire politică acţiunilor DNA şi de a fi credibili în atacarea Guvernului. Tactic, depunerea moţiunii de cenzură de vineri a fost total umbrită de DNA, dar, strategic, a avut loc validarea, din partea uneia dintre cele mai credibile instituţii (a se vedea sondajele de opinie), a mesajului liberal („Ponta trebuie să plece”).
PNL va insista deci asupra efectelor negative ale rămânerii la guvernare a lui Ponta asupra credibilităţii României şi va căuta să proiecteze imaginea de izolare, inclusiv prin acţiuni parlamentare, a coaliţiei guvernamentale. Accentul va fi pus pe lupta antijustiţie şi anticorupţie coordonată dintre PSD (a se ţine cont şi de lunga listă de iniţiative de amendare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală), iar detaliile care ajung publice din dosare şi periplul la DNA al premierului vor consolida atacul liberal.
Dificultatea PNL va fi în dozarea acţiunilor politice şi în a arăta că liberalii sunt pregătiţi de guvernare (şi mai ales în ce formulă). Repetarea zilnică a mesajelor împotriva premierului este o chestiune naturală. Ce nu se potriveşte este discursul de sâmbătă al Alinei Gorghiu despre alegeri anticipate. Acest mesaj îşi avea locul după ce Ponta nu mai era prim-ministru. Aşa, la acest moment, nu face decât să lipească şi mai tare parlamentarii (mai ales UNPR) de PSD şi de coaliţia de guvernare.
Scenariul alegerilor anticipate este unul extrem de complicat. Dacă Iohannis, după demisia lui Ponta, l-ar nominaliza pe Predoiu, iar liberalii rămân cu teza alegerilor anticipate, am putea să fim în situaţia în care liberalii votează împotriva fostului ministru al justiţiei, pentru ca aceia din PSD şi UNPR, de frica alegerilor într-un moment nefast, să-l aducă pe acesta la putere.
Proximitatea guvernării va arăta cât de omogen este noul partid şi cum vor fi de acord cei din vechiul PNL cu transferarea funcţiei de premier la vechiul PDL.
Strategia Preşedintelui Iohannis
Iohannis a spus că vrea să guverneze cu partidul său şi îi va fi greu să explice, dacă va fi să-şi exercite atribuţiile constituţionale, de ce nu oferă şansa formării noului Guvern PNL.
Preşedintele ar putea fi pus în situaţia ca PSD, după demisia lui Victor Ponta, dar beneficiind de majoritate, să vină cu o propunere de premier, repetând scenariul din 2009, cu Iohannis de această dată în locul lui Băsescu. Atunci s-ar vedea diferenţa dintre cei doi Preşedinţi.
Cea mai mare provocare pentru Klaus Iohannis va fi să aleagă între rolul constituţional, mai restrâns, şi cel politic, cu marjă mai largă de manevră. Alegerea sa va nemulţumi, invariabil, unii alegători, fie că sunt din PNL, dacă nu este super-activ, fie că sunt mai moderaţi, dacă este super-activ. Alegerea va sta, cel mai probabil, într-un calcul care să ţină cont de planurile viitoare ale preşedintelui şi de zona de unde îşi poate permite să piardă o eventuală susţinere populară.
Operaţionalizările tactice şi limitele lor
Comunicarea PSD în ziua 0 a fost să-şi scoată miniştrii şi liderii judeţeni la luptă, prin intervenţii periodice, urmând ca sâmbătă să lase câmpul de luptă gol, pentru a crea un vid de prezenţă şi comunicare care a fost acoperit duminică de către Ponta. Limitele comunicării unui mesaj politic, cu pivotare la performanţa guvernamentală, pot fi expuse de o intervenţie/critică/opinie/analiză venită din partea unei voci externe României, care pur şi simplu pot anula toată această linie de mesaj. Trebuie reţinut că mesajul PSD nu este neapărat pentru consumul publicului larg, ci pentru activul de partid şi inelul de activişti, care au nevoie de un narativ puternic, credibil şi mai ales combativ. PSD nu va pierde voturi până nu va pierde susţinere şi încearcă să păstreze susţinerea printr-un mesaj de tip tranşeu, care să creeze două tabere clare: cei buni – PSD, în luptă cu cei răi - dreapta şi Iohannis şi Băsescu. Este o împărţire primordială a lumii, care reactivează din reflexele politice ale ultimilor 10 ani. Este un mesaj tipic de campanie electorală.
Comunicarea PNL a fost tactic corectă în primele zile, în care s-au concentrat pe moţiunea de cenzură şi nu pe dosarul de la DNA al lui Ponta, pentru a nu alimenta linia de mesaj referitoare la un dosar politic. Solicitarea demisiei este un gest corect, singurul care poate să aducă beneficii semnificative PNL, pentru că în momentul acesta insistarea pe moţiunea de cenzură, care nu are şanse reale să fie adoptată, ar fi nefastă din perspectiva comunicării politice. În plus, reprezentanţii PNL ar putea încerca şi o retragere tactică totală, adică fie să părăsească arena comunicaţională, lăsând loc doar scenariilor PSD, cre vor fi lipsite de legitimitatea contrazicerii, fie să se retragă din Parlament, într-un gest de activare a acestei linii de mesaj. Cum ar spune americanii, povestea aceasta se traduce politic singură, spins itself, şi cu cât liberalii încearcă să-i dea o citire politică, cu atât mai mult îşi fac rău cauzei.
O notă specială pentru Traian Băsescu, care nu se poate abţine, evident. Cu cât domnia sa este mai prezent în spaţiul public în acest moment pe poziţii adverse lui Ponta, cu atât îi legitimează mesajul mai puternic. Cel mai înţelept lucru de făcut în cazul lui Traian Băsescu este să se retragă şi să savureze acest meci de acasă, de la televizor. Cu sau fără popcorn. Este încă prea devreme şi este prea delicat momentul pentru ca domnia sa să încerce să capitalizeze politic. Pur şi simplu fostul preşedinte şi PMP nu sunt actori suficient de importanţi ca să fie implicaţi în această luptă, nu cum sunt PNL şi Klaus Iohannis, iar insistenţele nu duc decât la imagini precum cele de la mitingul din Piaţa Victoriei. (Ne poate explica cineva ce a fost în capul strategilor PMP când s-au gândit să se ducă vădit branduiţi cu numele partidului la acea manifestaţie?!)
În final, Klaus Iohannis. Domnia sa a comunicat instituţional, cu o cadenţă bună care a surprins, şi nu are altceva de făcut decât să urmărească ce se întâmplă. Presiunea pe domnia sa este mai mică decât pe Ponta, deşi şi faţă de dânsul sunt acum aşteptări mari. Având în vedere cota sa de încredere şi popularitate, Klaus Iohannis trebuie în primul rând să nu piardă puncte şi abia apoi să câştige ce poate. Dacă alege să fie un jucător activ, atunci această dilemă este rezolvată. Dacă alege să fie mai curând pasiv, atunci explicaţia instituţională nu va fi suficientă, în condiţiile în care la alegerile parlamentare va trebui să explice oamenilor de ce nu l-a dat jos pe Ponta atunci când putea (vorbim aici de percepţie, nu de limite constituţionale care ne sunt evidente).
6 întrebări pentru 5 zile
- Cine va fi prima la vot? Moţiunea de cenzură sau cererea DNA? Dacă votul la moţiune va fi înainte de votul pe cerere, atunci se poate activa încă odată faptul că, dacă nu s-a reuşit dărâmarea guvernului cu moţiunea de cenzură, se încearcă cu moţiunea DNA.
- Cine va lua mai multe voturi pentru: moţiunea de cenzură sau cererea DNA? Aşa se va demonstra şi care este forţa PNL şi care sunt parlamentarii care nu îl mai vor pe Victor Ponta Prim-Ministru.
- Se va întâmpla ceva major în PSD? Eventualele mişcări subterane au o fereastră de timp relativ îngustă pentru a ieşi la suprafaţă. Altfel, este ca la căsătoriile americane: cine are ceva de spus să spună acum sau să tacă pentru veşnicie.
- Tensiunea publică înseamnă şi tensiuni în PNL? Până acum liberalii au vorbit pe o voce, dar acesta era un lucru simplu. Pe măsură ce presiunea creşte şi mizele cresc, va creşte şi presiunea din PNL şi este de urmărit cum vor gestiona liberalii această nouă situaţie.
- Care este mişcarea de răspuns a PSD şi a lui Victor Ponta? Conferinţa de presă de ieri a fost un răspuns, dar nu singurul. După ofensivă vine contra-ofensiva. Care va fi mişcarea PSD?
- Va exista o reacţie externă instituţională? Dacă da, cât de repede sau când? Multă lume aşteaptă ca altcineva să vină să ne pună ordine în ţară, comentariile partenerilor externi sunt aşteptaţi ca americanii în 1945. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla şi care va fi tonul.