Câteva sfaturi pentru supravieţuirea financiară în perioada următoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din păcate, veştile economice nu sunt deloc bune pentru români. Multe firme importante au anunţat disponibilizări. De exemplu, Grupul Lactalis închide două fabrici, la Floreni şi la Vatra Dornei, iar această decizie implică un număr mare de disponibilizări. De asemenea, fabrica Ford Craiova a anunţat că va concedia o parte din angajaţi din cauza condiţiilor de pe piaţă.

Rata şomajului a urcat deja la 5,2% în mai 2020, potrivit Institutului National de Statistică. Numărul şomerilor în luna mai a fost de 463.000 persoane, în creştere atât faţă de luna aprilie, cât şi faţă de luna mai a anului anterior. 

Vor urma noi valuri de disponibilizări. La nivel global, două grupuri de firme importante care asigură locuri de muncă pentru mulţi români au anunţat recent concedieri masive. Grupul german Continental, cu peste 20.000 de angajaţi în România, anunţă concedieri, iar Renault vrea să dea afară 15.000 de angajaţi la nivel global. Rămâne de văzut câţi români îşi vor pierde locul de muncă lunile următoare. În această situaţie este bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi să avem mai multă grijă de finanţele personale în perioada următoare. 

Evitaţi să va mai îndatoraţi

1. Pierderea unui loc de muncă şi a venitului lunar este o grea încercare pentru oricine, însă lucrurile devin şi mai tragice în momentul în care acest lucru se întâmplă când ai datorii la bancă. Încercaţi să nu faceţi împrumuturi în această perioadă. Însă, dacă va aflaţi în situaţia în care accesarea unui credit este absolut necesară, valoarea acestuia nu trebuie să depăşească 30-50% din venit, pentru că altfel riscaţi să nu puteţi plăti ratele. Nu accesaţi creditul la prima bancă în care intraţi. Analizaţi şi comparaţi cu multă atenţie toate ofertele. E bine să încercaţi să negociaţi cu banca/ instituţia de credit înainte de a semna un contract. Oricum trebuie să citiţi tot contractul cu foarte multă atenţie si, dacă nu vă pricepeţi la finanţe, apelaţi la un prieten bun care înţelege limbajul financiar ca să va ajute. Alegeţi un credit cu o dobândă fixă ca să ştiţi sigur cât veţi plăti în fiecare lună, altfel puteţi avea surprize neplăcute in viitor. De asemenea, ţineţi cont de faptul că un împrumut bancar în moneda naţională vă elimină riscul de a plăti rate mai mari dacă leul se depreciază faţă de moneda în care v-aţi împrumutat. 

Când nu ne mai ajung banii pentru plata datoriilor, prioritizăm plăţile

Dacă aveţi deja un credit, faceţi tot posibilul să plătiţi ratele la termen! Dacă apar situaţii în care nu puteţi respecta calendarul de rambursare, vorbiţi din timp la bancă şi cereţi să vă păsuiască o scurtă perioadă. Dacă problema nu e temporară, puteţi cere chiar şi o refinanţare. Este posibil să vi se ofere un alt contract cu o rată mai mică. Şi, în ultimă instanţă, dacă aţi luat un credit şi nu mai puteţi plăti ratele, puteţi să daţi în plată imobilul. O nouă lege a dării în plată care redefineşte condiţiile impreviziunii a fost promulgată în luna mai. Conform noii legi, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul cu 52,6% şi creşterea obligaţiei de plată lunare a împrumutatului cu 50% se încadrează acum la impreviziune. 

Dacă ai mai multe credite şi nu mai poţi ţine pasul cu plăţile, trebuie măcar să te gândeşti la o prioritizare a plaţilor. Adică, să încerci să plăteşti întâi creditul cu dobânda cea mai mare şi apoi pe celelalte. Atenţie mare la cărţile de credit, nu plătiţi doar suma minimă de plată pentru că va creşte foarte mult dobânda sumei datorate. De aceea, este bine să plătiţi toată suma pentru care se percepe dobândă în luna respectivă. Există bănci care oferă credite pe cardul de cumpărături cu dobândă zero pentru o perioadă de timp. Însă, în această perioadă dificilă, înainte să cumpăraţi un produs în rate cu dobândă zero, e bine să va gândiţi de două ori dacă veţi avea banii de rate pe toată perioada de plată. 

Bani albi pentru zile negre

4. Ideal ar fi să faceţi economii. Ştiu ca este greu, mai ales când veniturile scad, dar cum economia va merge şi mai prost în viitor (guvernul estimează o scădere de 14% a PIB în trimestrul II), e bine să puneţi deoparte bani albi pentru zile negre. Trebuie să avem în vedere ca în perioade de stres, cum este cea pe care o trăim acum, cumpăram impulsiv. Asta se poate rezolva, dacă va impuneţi un timp de aşteptare de 30 de zile pentru orice cumpărătură majoră. Încercaţi să staţi departe de mall! Cu cât sunteţi mai stresaţi, cu atât mai puţin veţi avea forţa să rezistaţi unor cumpărături inutile, dacă sunteţi în faţa magazinului. Pentru o perioadă, renunţaţi să cumpăraţi produse de brand. Diferenţa în calitate dintre un produs generic şi unul produs de o firmă renumită poate să fie mică, dar diferenţa în preţ este uriaşă şi cheltuielile se adună, indiferent dacă vorbim despre o sticlă de lapte sau de un telefon mobil. Orientaţi-vă către activităţi care nu costă în perioada asta. Dacă vrei să te distrezi, există multe evenimente în aer liber. Dacă vrei să faci mişcare, aleargă sau plimbă-te cu bicicleta prin parc. Ca să te informezi, nu îţi trebuie neapărat abonament la cablu, poţi să te uiţi la televiziunile de ştiri sau să citeşti ziare care sunt complet gratis pe net. Nu în ultimul rând, dacă aveţi un loc de muncă, folosiţi e-banking şi stabiliţi o sumă (10% din salariu, de exemplu) care să fie automat transferată în fond de economii în ziua de salariu. În acest fel, nu veţi mai fi tentaţi să cheltuiţi banii pentru zile negre. 

Nu va urma o perioadă prea bună, dar putem să facem faţă situaţiei actuale dacă ne gândim la ea ca la un maraton şi nu ca la un sprint. Economia nu îşi va reveni mâine, deci trebuie să luaţi decizii financiare având în vedere ca aveţi un drum lung în faţă şi trebuie să rezistaţi până la capătul lui. Deci alergaţi încet, dar susţinut! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite