Câteva considerații despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică și copiii participanți

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la Politehnica București, a avut loc festivitatea de premiere la o olimpiadă nouă în peisajul educațional - Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică, aflată la a II-a ediție.

top 15 jpg

Istoric vorbind, din negura timpurilor, noi în România aveam o olimpiadă de programare, unde copiii trebuiau să învețe C si C++. Linii de cod, scrise într-un compilator, ca acum zeci de ani.

Doar că, odată cu schimbarea timpurilor și a tehnologiilor, doar o olimpiadă de linii de cod brusc nu a mai fost suficientă. Au apărut olimpiade unde se pune accent pe hardware și rețelistică (ACADNET), olimpiadă de Inteligență Artificială (anul acesta a fost prima ediție) și olimpiadă de securitate cibernetică.

La faza națională s-au calificat 101 copii, din care 4 fete. Sperăm ca anii viitori numărul acestora să crească. Din aceștia, 15 s-au calificat în urma barajului de ”Attack and Defense” la Bootcamp-ul din vară, de unde vor fi selectați cei care vor reprezenta România la competițiile internaționale.

Ce mi s-a părut interesant.

1. Acești copii sunt AUTO-DIDACȚI. De ce? 

- Pentru că la liceu nu există curriculă de cybersecurity. Pur și simplu nu există.
- Pentru că nu există profesori de cybersecurity. Sunt doar foarte puțini adulți ciudați care din pasiune ajută pe acești copii.
- Pentru că, până de curând, Ministerul Educației și Cercetării nu a dat prea mare importanță acestui domeniu.

Acești copii se documentează singuri. Și-au făcut singuri grupuri de Discord unde stau și discută. Se întâlnesc când pot în cadrul cluburilor pe care chiar ei le conduc, în weekend. Vorbesc, schimbă idei, concepte, se întreabă unii pe alții ”Dar tu cum ai rezolvat această problemă?”. Este înălțător să vezi efervescența de idei și concepte din aceste grupuri.

2. Acești copii și-au dezvoltat o toleranță uriașă la eșec, la durere, la plictiseală.

În loc să stea pe jocuri sau pe tiktok (care scad nivelul de IQ) ca grosul generației lor, generându-și dopamină facilă și distracție cu zero valoare adăugată, acești copii muncesc îndârjiți ore întregi pe zi ca să devină mai buni.

Știți cât durează olimpiada? 7 ore. 4 ore, pauză de prânz, apoi alte 3 ore.

Ce fac în aceste 7 ore?

Exerciții ce includ concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting. Și asta doar în prima zi.

În a doua zi, cei mai bine plasați 30 copii (din toate clasele IX-XII) participă la proba de baraj de tip ”Attack &Defense”.

3. Un lucru interesant este că la această olimpiadă, toate clasele participante (IX-XII) primesc ACELEAȘI subiecte. Egalitate. Pentru că în viață dificultățile nu vin pe categorii de vârstă.

4. Cine se implică? Oameni pasionați și entități care au tot interesul ca acești copii să evolueze accelerat.

securitate cibernetica png

- companii de tehnologie, precum BitSentinel (Andrei Avădanei), Orange România (Julien Ducarroz), Eviden, ECDL/ICDL. Mulțumim!

- Directoriatul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) - ei au nevoie pentru această țară să crească nivelul educațional, să avem cât mai mulți experți în domeniu să ne minimizăm riscurile.

- Ministerul Educației, prin câțiva oameni pasionați (de exemplu Alina Dumitrașcu - consilier MEN, Ioana Cosma - inspectoarea de specialitate)

- Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Facultatea de Automatică și Calculatoare (ei au fost gazda evenimentului). Dorința lor? Să atragă cât mai multe creiere din toată țara să ajungă la specialitățile oferite de ei. 

5. Distribuția câștigătorilor.

Pe fiecare an de studiu s-au acordat 1 medalie de aur (1000 eur), 1 medalie de argint (500 eur), 1 medalie de bronz (250 eur) și 4-7 mențiuni (300 lei de la Ministerul Educației și 100 eur de la Orange România).

Mi-a plăcut foarte mult că distribuția câștigătorilor a fost foarte variată. Au fost mai mulți  de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București, Colegiul Național Mihai Viteazu București, dar am avut copii din toată țara! ICHB, Colegiul National Militar de la Campulung Moldovenesc, Constanța, Suceava, Botoșani, etc. Este îmbucurător să vezi că distribuția creierelor și a puterii de muncă nu este concentrată doar în capitală! Felicitări tuturor!

Concluzia

Este o diferență uriașă între aceste vârfuri, copii deștepți și nivelul general de cunoștințe în securitate cibernetică al acestei țări, care este la genunchiul broaștei. În general, românii când se gândesc la IT, se gândesc la scroll pe social media, ceea ce înseamnă fix nimic. Educația tehnică (și nu numai) la nivelul întregii populații scade și asta se vede peste tot în societate.

Ține de fiecare dintre noi (ca ONG-uri, ca societate civilă, ca Minister, ca firme) să încercăm să ridicam nivelul educațional al acestei țări. Altfel vulnerabilitatea noastră va crește accelerat.

Vrei și tu să contribui la acest trend pozitiv?

Te invit să vii la Astrofest 2025 de sâmbătă 24 mai, din Parcul Crângași. Aici (pe lângă roboți, telescoape, experimente, etc) vei putea să te întâlnești cu câțiva membri ai Clubului de Cybersecurity de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” și să vezi cu ”ce se mănâncă” acest domeniu. Evenimentul este gratuit.

vianu jpg
Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite