Casa Artelor Dinu Lipatti a găzduit Ediția festivalieră închinată marelui artist!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dimitri Malignan este tânărul pianist francez cu origini românești. A revenit recent, cu bucurie, în egală măsură spre bucuria noastră, într-unul dintre concertele ediției festivaliere a Casei Artelor, casa familiei marelui artist. A depășit vârsta de 25 de ani. Dar programul recitalului său a dovedit alegeri înțelept făcute atât față de cultura locului în care se desfășura evenimentul cât și față de marea tradiție europeană a muzicii destinate instrumentului său.

Dimitri Malignan jpg

Indiscutabil, Dimitri a beneficiat la Paris de sfaturile unui avizat sfătuitor, cel care l-a orientat către muzica primei Suite pentru pian datorată lui Filip Lazăr. A fost un important pianist și compozitor care l-a precedat pe Lipatti, fiindu-i un bun sfătuitor în perioada studiilor sale de la Davos – Elveția. In epocă a fost considerat a fi un talent apropiat celui enescian. Este o muzică aproape complet și pe nedrept dispărută din spațiul vieții noastre muzicale actuale. Suita este o creație stenică, spectaculoasă din punct de vedere pianistic, pe bună dreptate atașată ideii de școală muzicală națională de secol XX.

Cu sens de bună semnificație prima secțiune a recitalului s-a încheiat cu cele Două dansuri românești op.80 de Bela Bartok. Este cazul a ne reaminti, compozitorul maghiar a fost unul dintre cei mai importanți, mai avizați culegători de folclor românesc; culegerile din regiunea Bihorului au căpătat o notorietate specială prin intermediul tiparului acelor timpuri.

Partea mediană – momentul cu totul captivant al recitalului -  a cuprins două corale de Johann Sebastian Bach, ambele prelucrate în versiune pianistică datorată lui Dinu Lipatti însuși și lui Ferruccio Busoni.

Nu pot să nu apreciez, tânărul Dimitri și-l apropie drept model pe Lipatti însuși. Iar aceasta atât în ce privește natura elocventă a declamației muzicale privind linia coralului cât și în ce privește consistența, maleabilitatea timbrală a sunetului.    Pe această direcție a căutărilor, a ajungerilor de semnificație, se așază și recenta sa ediție discografică semnificativ denumită  Peregrinări, o inspirată succesiune de miniaturi bachiene ce culminează cu celebrul mănunchi  Preludiu, Fugă și Allegro în mi bemol major.  

Dimitri Malignan jpg

Secțiunea finală a serii de muzică a fost dedicată acelor creații care definesc natura muzicianului performer drept artist sensibil care știe să comunice animat fiind de emoția constructivă, de evoluția spectaculoasă, privind adresarea.

Realizarea celor două  Nocturne de Frederic Chopin precum și celebra sonată beethoveniană „a Lunii”, au conturat împreună imaginea unui tânăr artist performer care poate deveni în acești ani, o voce de semnificație în contextul actual al vieții muzicale europene.

Căci pentru Dimitri Malignan – așa cum o ne-o arată Lipatti însuși – sunetul, calitatea acestuia, reprezintă valoarea de identitate a personalității artistului.

Este firesc să considerăm ca marele public sa-l poată aprecia în calitate de invitat al marilor săli bucureștene de concert.

Materialul a apărut anterior în revista România Literară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite