Când şi cum se rupe USL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai rezistă mult Uniunea Social Liberală ? Aceasta a fost întrebarea care a stat pe buzele tuturor după ce Victor Ponta a nominalizat-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA.

Televiziunile de ştiri, cu vârf de lance Antena 3, au atacat subiectul pe toate părţile. A ieşit, însă, Crin Antonescu să facă declaraţii şi le-a temperat elanul: suntem supăraţi, dar nu se rupe nimic.

Este evident că liberalii şi pesediştii nu se iubesc. Motivele au rădăcini adânci în teritoriu, acolo unde baronii locali au foarte multe de împărţit: bani, influenţă, feude. Apoi, liberalii şi pesediştii n-au fost uniţi de vreun ideal, ci doar de lupta pentru înlăturarea lui Traian Băsescu. Iar acum, de când cu coabitarea Băsescu-Ponta, ţelul comun pare să se piardă. În sfârşit, mai este şi alianţa PNL-ului cu Dan Voiculescu. Pesediştii nu uită că acesta a plecat brusc de lângă ei ca să se alieze cu Antonescu. Şi  că nu e prima oară când îi lasă cu ochii în soare. Încă au coşmaruri  cu episodul de după alegerile din 2004, când Voiculescu s-a aliat cu Traian Băsescu şi a trimis PSD opt ani în opoziţie.

Şi totuşi, ce anume ţine USL-ul în viaţă ? Un lucru foarte simplu: accesul la resurse. Este singurul motiv care contează cu adevărat. Eşti la guvernare, ai acces la resurse. De aceea, nervii liberalilor au fost gata să cedeze mai degrabă când Ponta le-a luat din atribuţii miniştrilor PNL decât atunci când a numit-o pe Kovesi. Visul de a guverna singuri, de a nu mai împărţi cu alţii beneficiile guvernării, nu le dă pace nici liberalilor, nici pesediştilor. Este visul care poate distruge USL.

Ruperea USL este, însă, în momentul de faţă, mai mult un calcul matematic. PSD şi PNL socotesc pe câţi parlamentari se pot baza ca să formeze o majoritate unul fără celălalt. PSD stă, evident, mai bine. Are mai mulţi parlamentari, dar şi primul ministru. Cine sunt cei care pot contribui la formarea unei noi majorităţi ? În primul rând democrat-liberalii. PNL a tot sperat ca, la Congresul PDL, Elena Udrea să fie învinsă drastic. Numai că diferenţa între tabăra Blaga, apropiată liberalilor, şi tabăra Udrea a fost foarte mică, iar PDL este împărţit acum  jumătate-jumătate. Totul este o chestiune de timp şi nervi. Cât va rezista gruparea Udrea strâns unită, fără să aibă un orizont foarte clar ? Cât se va pricepe Blaga să-i atragă de partea lui pe parlamentarii fideli Elenei Udrea ?

Alţi pioni importanţi în formarea unei noi majorităţi sunt parlamentarii PPDD. Marea problemă cu ei este că sunt dezorganizaţi şi trebuie momiţi om cu om. Încearcă de ceva vreme Dan Voiculescu. Dar şi Gabi Oprea. UDMR pare, acum, mai aproape de PSD. Liderul uniunii, Kelemen Hunor, ştie, însă, foarte bine în ce poziţie se află. El este în relaţii bune cu Victor Ponta, dar le-a lăsat şi liberalilor uşa deschisă. Traian Băsescu, cu celebrele sale jocuri de culise, poate înclina şi el balanţa. Este preşedinte şi nominalizează premierul. Să ne amintim că în 2009 a blocat intenţia PSD şi a PNL de a instala guvernul Iohannis. În sfârşit, nu trebuie neglijate presiunile din afară, care pot influenţa major deciziile unor lideri de la noi.

Aşadar, când se va rupe USL ? Când fie PNL, fie PSD vor face o nouă majoritate. Interesant este că pentru PNL ar fi bună o ruptură acum şi proastă o ruptură foarte aproape de prezidenţialele din 2014. Pentru PSD e proastă acum, dar absolut necesară înainte de alegerile din 2014.  Dacă PSD va ajunge în situaţia de a-l scoate preşedinte al României pe Crin Antonescu, înseamnă să le predea liberalilor hăţurile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite