Campionul "virtual"
0Mulţi dintre voi cunoaşteţi tainele jocurilor video, însă probabil foarte puţini ştiţi ce se ascunde în spatele "cortinei". Ovidiu Patraşcu, cel mai bun jucător român de FIFA, ne vorbeşte despre viaţa lui personală şi "profesională".
Industria jocurilor video a depăşit cu mult industria filmelor şi a muzicii. Cine ar fi crezut că “Avatar” al lui James Cameron va fi detronat în materie de venituri de către un joc video?
Puţini sunt cei care cunosc adevărul din spatele “monitorului”. Cine sunt acei băieţi care ne reprezintă cu mândrie la concursurile internaţionale, cum decurge o zi din viaţa lor sau cum au ajuns să îşi câştige “pâinea" jucându-se pe calculator. Milioane de euro se oferă anual ca premii la cele mai prestigioase turnee de gaming din lume: Intel Extreme Masters, World Cyber Games, ESWC, European Nations Championship, MLG, Dreamhack sau NGL.
Cum au ajuns jocurile să domine piaţa mondială şi ce se întâmplă cu adevărat pe scena gamingului mondial? Asta voi încerca să vă prezint eu, Ionuţ Chepeneag, gazda acestui blog de pe site-ul Adevărul.
în 2006, în Monza s-a scris istorie pentru România. Ovidiu "Ovvy" Pătraşcu a fost cel care a deschis drumul către medalia de aur obţinută în 2008 de către Marius "BeBe" Crăciun la World Cyber Games, reuşind să fure argintul, pierzând finala în fata mult mai titratului Daniel "hero" Schellhase de la SK Gaming. Doi ani mai târziu, reuşea şi el să câştige medalia de campion mondial la FIFA, la un concurs online organizat de către World Cyber Games.
În prezent, Ovidiu este românul cu cele mai mari câştiguri obţinute vreodată din gaming, peste 50.000 de euro, imaginea unui cunoscut brand de ţigări în Arabia Saudită şi singurul jucător roman prezent la finala FIFA Interactive World Cup (turneu găzduit şi organizat de către Federaţia Internaţională de Fotbal - Asociaţie).
Mai jos găsiţi un interviu pe care i l-am luat lui Ovidiu în speranţa că va răspunde câtorva întrebări ce stau pe buzele tuturor, întrebări despre gaming-ul profesionist şi nu numai.
--------
Ionuţ: Salut, Ovidiu, şi mă bucur nespus că am din nou ocazia să vorbesc cu tine, să discutăm mai pe larg despre cariera ta de gamer profesionist. Zi-mi, te rog, când ai început să cochetezi cu sportul electronic şi de ce ai făcut-o?
Ovidiu: Salut, Ionuţ, plăcerea este de partea mea. Prima dată când am început să joc FIFA la un nivel pro a fost în anul 2005. Un foarte bun prieten, Răzvan, m-a provocat la câteva meciuri, el fiind la momentul acela jucator în PGL (Professional Gamers League)
Regreţi vreun moment alegerea făcută? Aceea de a te apuca de FIFA, în detrimentul altor lucruri?
Realizările mele în acest domeniu vorbesc de la sine, deci nu am cum să am regrete pentru o alegere care mi-a adus atâtea satisfacţii. Mi-am dorit să fac asta şi pot să spun că am avut succes.
În anul 2006, Ovidiu Patraşcu a uimit Europa şi România, clasându-se pe locul 2 la Finala WorldCyber Games de la Monza, din Italia. Din ziua aceea, totul s-a schimbat în viaţa ta. A fost prima medalie la un concurs mondial. Ce ai simţit în momentul în care ai păşit pe podium strângând “tricolorul” la piept?
A fost ceva deosebit pentru mine, în special ţinând cont că a fost primul meu turneu internaţional. Îmi aduc aminte cum, cu 1 an înainte, mă uitam la finala World Cyber Games 2005 şi tot ce îmi doream era să ajung şi eu pe scenă şi să joc în faţa a mii de spectatori. O dovadă în plus că visele pot deveni realitate.
Ştiu că ai fost fotbalist profesionist la Universitatea Craiova. Povesteşte-ne puţin despre acest aspect al vieţii tale, cea trăită pe gazon.
Am jucat fotbal la nivel profesionist la Universitatea Craiova, la început la juniori, după aceea am prins un contract la echipa mare, am fost plecat în câteva cantonamente cu prima echipă, chiar am fost rezervă la un meci din Divizia A, împotriva lui Dinamo. Din păcate, la vârsta de 18 ani şi jumătate, o accidentare m-a ţinut departe de gazon pentru o perioadă de 7-8 luni şi după aceea nu am mai putut să revin.
Cât de mult te-a ajutat să înţelegi jocul faptul că ai fost fotbalist?
Orice microbist înţelege la rândul său şi jocul de FIFA. Este, probabil, cel mai uşor de înţeles joc care se practică la nivel profesionist în lume. Deci, faptul că am fost fotbalist nu a contat atât de mult în înţelegerea jocului. Ce a contat mai mult a fost, de fapt, pasiunea mea pentru fotbal.
Experienţa ta internaţională te-a ajutat să vezi cum sunt priviţi românii în afara graniţelor ţării. Suntem chiar aşa de marginalizaţi cum cred unii? Sau totul depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia?
Dacă respecţi, atunci vei fi respectat la rândul tău. Am călătorit în toată lumea şi nu am avut nicio problemă din cauză că sunt român. Sunt de acord, totuşi, că poate aş fi avut mai multe avantaje, dacă aş fi locuit într-o ţară mai dezvoltată din punct de vedere economic.
Profilul gamerului român este foarte diferit de al celora din vestul Europei. Ce ne lipseşte pentru a avea aceeali mentalitate ca a lor? Pentru că sunt sigur că ai întâlnit destui gameri care au caracter.
Părerea mea este că nu există absolut nicio diferenţă între mentalitatea jucătorilor străini şi mentalitatea jucătorilor români. Fiecare ţară are jucătorii săi “cu caracter”, dar şi pe cei “fără caracter”. Este vorba doar de suportul pe care jucătorii români nu îl au. În cazul în care s-ar investi sume importante în gaming-ul românesc, aşa cum se face în vestul Europei, sunt convins că, motivaţi fiind, jucătorii ar avea o mentalitate adecvată.
Ai “vitrina”de trofee plină deja. Care sunt cele mai importante medalii câştigate de tine şi unde crezi că te vei opri?
Pe lângă cele 8 titluri de campion naţional, cele mai importante trofee pentru mine la nivel internaţional sunt:
- titlul de campion mondial online câştigat în 2008 la un turneu organizat de World Cyber Games în parteneriat cu AMD, turneu dotat cu premii în valoare de 15 mii de euro.
- câştigarea turneului internaţional din Danemarca la FIFA 2008
- titlul de campion european la FIFA 12.
Alte realizări importante pentru mine sunt şi cele 4 medalii de argint câştigate la turnee precum WCG 2006, Iesf 2009, Iesf 2011 si ESWC 2012. Mai este şi medalia de bronz obţinută cu echipa naţională a României de FIFA, în anul 2008 la European Nations Championship.
De oprit nu ştiu unde mă voi opri, cu siguranţă îmi doresc să continui la acelaşi nivel şi să îmi îmbogăţesc palmaresul.
Există cineva în viaţa ta care te ajută cu sfaturi în tot ceea ce faci: părinţi, prieteni, alţi jucători de FIFA?
Întotdeauna am ţinut cont de părerile persoanelor importante din viaţa mea cum ar fi familia, prietena şi prietenii, dar decizia finală mereu mi-a aparţinut mie.
Cum arată anul 2013 pentru Ovidiu, la ce turnee te vom putea vedea şi care sunt aspiraţiile tale pentru anul ce vine?
Sper ca anul care urmează să fie la fel de bun ca anul acesta. În prima parte a anului 2013 urmează calificari pentru Intel Extreme Masters Poland, Fifa Interactive World Cup. Sper să mă calific la aceste turnee şi să fac o figură frumoasă acolo. În toamna lui 2013 vor urma turnee precum World Cyber Games, European Cyber Games, IeSF, Electronic Sports World Cup. Va fi un an foarte plin ţinând cont că în vară urmează să îmi susţin lucrările de disertaţie la cele 2 facultăţi la care sunt masterand.
Sunt sigur că ţi se cer multe sfaturi din partea altor jucatori, însă ce le-ai spune celor care joacă FIFA la un nivel amator şi vor să facă pasul către “profesionişti”?
Cel mai important este să aibă încredere în ei şi să se antreneze în primul rând eficient, calitatea va câştiga mereu în faţa cantităţii.
Anul acesta ai fost prezent în Dubai pentru un eveniment organizat de FIFA. Spune-mi mai pe larg, te rog, despre ce a fost vorba?
Într-adevăr, anul acesta m-am orientat şi către jocul pe consola, îndeosebi pe ps3. Astfel am reuşit să câştig Sezonul 5 al calificărilor Online pentru marea finală din Dubai a Fifa Interactive World Cup, reuşind astfel să devin primul român care a reuşit această performanţă.
Şi ţi-a plăcut atât de mult în Asia, încât te-ai întors la puţin timp pentru un job acolo. Ai fost imaginea unui brand?
Da, pe parcursul campionatului european din vara acestui an am fost imaginea unui cunoscut brand de ţigări în Kuwait. Pentru o lună de zile am locuit acolo şi pot spune că a fost o experienţă de neuitat.
Zi-mi câte ceva despre FIFA 13. Cât de diferit este în comparaţie cu FIFA 12, care sunt minusurile lui, ce tactică ne recomanzi să folosim şi ce sfaturi de joc ne poţi da?
Cea mai mare diferenţă o reprezintă first touch control-ul. Ce înseamnă mai exact acest new feature? Skill-ul individual al fiecărui jucator, precum şi intensitatea cu care este pasată o minge către coechipier sunt decisive în calitatea preluării pe care o va realiza jucătorul. De exemplu, Messi va reuşi să ţină mingea lipită de picior, iar un jucător cu un skill mai scăzut, cum ar fi un fundaş central va face un first touch mai lung de câteve zeci de centimetri, deci mai realist.Grafica jocului este puţin îmbunătăţită, iar ca minus aş nota faptul că jocul este extrem de nerealist la faza de finalizare unde jucători ca Messi şi Ronaldo ratează foarte mult din poziţii foarte favorabile.
Ovidiu, descrie-mi o zi normală din viaţa ta. Pentru că sunt absolut sigur că mai există persoane care cred că un gamer profesionist stă închis în casă 12 ore pe zi, manancă junk food şi bea sucuri acidulate, fumează şi duce o viaţă total nesănătoasă.
Ai dreptate, din păcate în România există această idee preconcepută despre un gamer profesionist, o idee care este total gresita. Pentru mine o zi normală începe pe la ora 10-11 cu micul dejun, dupa aceea profit de faptul că se apropie pauza de prânz a prietenilor mei care lucrează şi obişnuiesc să mă întâlnesc cu ei la o cafea. În jurul orei 14 încep cursurile la facultate şi termin pe la 5-6. Fiind la master, acestea sunt programate după-masă. Ajung acasa, mănânc ceva şi, în cazul în care am vreun turneu în seara respectivă, ma joc şi FIFA, dacă nu ma relaxez la un film cu prietena mea sau ieşim în oraş. În zilele în care nu am turnee îmi rezerv minim 1h pentru puţin practice, pentru a nu-mi ieşi din mână.
Unde te putem găsi, dacă vrem să jucăm câteva meciuri amicale cu tine sau dacă vrem să îţi cerem sfatul?
Pentru orice nelămuriri, sfaturi sau, cum ai zis şi tu, pentru câteva meciuri amicale, mă puteţi găsi pe pagina mea oficială de facebook:
Ovidiu, mulţumesc frumos pentru timpul acordat şi îţi doresc un final de an cât mai bun. Să auzim numai lucruri frumoase despre tine în 2013.
Îţi mulţumesc, Ionuţ, asta sper şi eu. Vreau să le urez tuturor sărbători fericite şi fie ca anul care vine să le aducă numai bucurii şi împliniri.
Acestea au fost câteva cuvinte frumoase şi sfaturi practice rostite de către un “gamer profesionist”. România este încă departe de ceea ce se întâmplă în Asia, America de Nord sau Europa de Vest, însă noi trăim cu speranţa că în viitorul apropiat se vor schimba multe lucruri în această ţară.
Preconcepţiile adesea îi opresc pe gamerii wanna-be profesionişti să îşi formeze o cariera în gaming. Ovidiu este doar unul din modelele de gameri care a avut curajul să îşi urmeze visul. Dacă stăm bine să ne gândim, gaming-ul este tot un job, dacă îl tratezi cu seriozitate şi consecvenţă. Ideea principală ce e nevoie să fie retinută este ca visele pot deveni realitate, o realitate frumoasă şi din care se poate trăi decent.