Căline, dacă vă interesa informarea publicului, ar fi trebuit să discutaţi de TVR, nu de Antene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am avut multe discuţii în contradictoriu cu amici supăraţi pe Antene. Pe prezentatori, pe reporteri, pe întreg produsul. Aproape de fiecare dată am fost de partea Antenelor.

Dincolo de consideraţii morale frumoase şi, din o mie de motive, inaplicabile, reporterul din teren strânge informaţie. Ce se întâmplă mai departe cu ea, nu e ceva ce poate controla. Poate, cel mult, să plece de acolo. În peisajul media de azi, opţiunile nu-s chiar multe. Şi, pe măsură ce avansezi în meserie, începi să vezi tot felul de nuanţe care îţi mai reduc din entuziasm.

Prudenţa şi scepticismul sunt sfinte în presă. Combinate cu o doză oarecare de cinism.

Îmi menţin afirmaţiile despre reporteri însă nu cred că poziţia Antenei 3 zilele astea poate fi apărată în vreun fel.

Ieri, după ce a apărut ştirea privind ordinul de evacuare a televiziunilor domnului V din sedii, am tot urmărit reacţiile. Au fost de două feluri. Una aşa:

image

Şi una aşa: 

image

Sigur, mai e şi a treia reacţie, cea a martorilor care mimează viguros indignarea pe coordonate ca: presiuni politice, libertatea presei etc

M-aş fi abţinut de la a comenta toată mizanscena dacă nu vedeam ştirea asta:

La propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, senatorii au supus la vot chemarea premierului Dacian Cioloş în plenul Senatului pentru a da explicaţii vizavi de evacuarea Antenei, ordin emis de către ANAF. Solicitarea lui Tăriceanu a întrunit o largă majoritate, ceea ce arată că atât PSD, cât şi PNL au fost de acord ca premierul să explice chiar mâine acţiunea ANAF.

„Chiar mâine“

Nu sunt nici 24 de ore de la descinderea inspectorilor ANAF la clădirile aflate teoretic în proprietatea statului. Nici 24 de ore. Şi premierul trebuie deja să dea explicaţii parlamentului.

Acelaşi parlament care de luni de zile se face că nu vede situaţia în care se află TVR. Nu numeşte un Consiliu de administraţie, nu ia o decizie privind felul în care ar trebui să funcţioneze televiziunea publică şi, în general, nu dă semne că este în vreun fel interesat de o instituţie de media majoră care aparţine statului şi care ar putea să suplinească deficitul de onestitate pe care publicul îl acuză la media private. Nu numai că ar putea, dar este şi obligată să facă aşa.

Nu, parlamentul n-are nicio treabă cu asta. În schimb îl cheamă la ordine pe premier pentru o afacere privată finanţată din bani furaţi.

Dacă împărţim prejudiciul din dosarul ICA, observăm că fiecare dintre noi am donat fără să ne întrebe nimeni  câte trei euro pentru operaţiunea politico-mediatică-financiară a lui Dan Voiculescu. Trei euro nu pare mult. 60 de milioane de euro în total parcă sună altfel..

60 de milioane de euro care continuă să producă efecte. Mediatice. Financiare. Politice. Unul din ele este activarea dronei Călin Popescu Tăriceanu. Robotic, util, rapid. Credeţi sincer că Tăriceanu este interesat în vreun fel de o informare corectă a publicului? Dacă da, s-a decis ceva în legătură cu TVR? Cu pierderile de acolo? Cu felul în care jurnalismul este ucis prin sufocare lentă pe banii statului? Şi la TVR e un prejudiciu major, dar nimeni nu dă semne că e interesat. Degeaba scrie Irina Radu scrisori. Degeaba protestează MediaSind.

Sigur că Antenele, ca orice altă companie sau cetăţean, au dreptul la un tratament onest şi corect din partea statului. Dar, înainte să mă întreb de ce au doar cinci zile să se mute din sediul statului, mă întreb de ce a durat doi ani să ajungem aici. Poate ancheta asta o să lămurească lucrurile.

În treacăt fie spus, sper că niciunul dintre cei care citesc textul ăsta nu crede că managementul Antenelor e luat prin surprindere. În cei doi ani scurşi de la condamnarea dlui Voiculescu,... 

citiţi textul integral pe site-ul incentru.ro. 

Opinii

Mai multe de la Teodor Tita


Ultimele știri
Cele mai citite