Bonjur, popor. Ce mai faci?
0Mă străduiesc de aproape o săptămînă să nu scriu despre Bacalaureat, fiindcă despre asta scriu toţi comentatorii, toţi jurnaliştii, toţi bloggerii - şi uite că în cele din urmă nu am reuşit!
Pe la începutul anilor ‘70, cînd eu însumi dădeam Bacalaureatul, examenul ăsta nu interesa pe nimeni, decît pe cei examinaţi şi pe examinatori. Nici mama şi nici tata nu au venit cu mine pînă la poarta şcolii, ca să mă susţină moral şi, la nevoie, să protesteze. Astăzi, însă, Bacalaureatul a ajuns vedetă de televiziune, ca Bianca Drăguşanu. Mi-e din ce în ce mai clar că nu pot trece indiferent pe lîngă Bianca Drăguşanu. Prin urmare:
La examenul de bacalaureat de anul ăsta s-a prezentat şi primarul comunei Letea Veche, din judeţul Bacău. A ales să dea acest dificil examen la 43 de ani “pentru că a insistat soţia, care are şi facultate”. În plus, după cum mărturiseşte tot dumnealui, a făcut-o pentru fiul său, elev în clasa a IX-a. A învăţat cît a putut şi cît i-a permis timpul, iar rezultatele au fost următoarele: Română - 1,30; Istorie - 4,20; Geografie - 3,05.
Comuna Letea Veche ne oferă, în miniatură, o imagine a României de azi
Comuna Letea Veche numără, potrivit site-ului primăriei, aproape cinci mii de locuitori, cu diferite preocupări, de la ţăran agricultor pînă la profesori, ingineri, specialişti în chimie, aeronautică şi altele. Rata şomajului la nivelul comunei Letea Veche este de aproximativ 30 % din totalul populaţiei apte de muncă, în timp ce aproximativ 20% din populaţie lucrează în afara României, în ţări ca: Spania, Italia, Germania, Anglia, Israel. Potrivit aceleiaşi surse, pe teritoriul comunei Letea Veche se derulează activităţi economice dintre cele mai variate, funcţionînd o societate cu răspundere limitată, cinci persoane fizice autorizate, zece asociaţii familiale şi patruzeci de societăţi comerciale pe acţiuni.
Primul meu gînd, cînd am citit despre domnul primar din Letea Veche, a fost următorul: oare cîţi primari din ăştia avem în toată ţara? Cîţi parlamentari? Şi - Doamne fereşte! - cîţi miniştri? Pe urmă, mi-am dat seama că îmi fac sînge rău degeaba. Bietul om atîta poate, fiindcă atîta i-a permis timpul, cum el însuşi mărturiseşte. Pe lîngă asta, a mai avut şi o copilărie nefericită, plină de lipsuri.
Alta e problema. Comuna Letea Veche ne oferă, în miniatură, o imagine a României de azi. Inclusiv a liderilor noştri de azi, aleşi de popor la fel ca primarul din Letea Veche. A unor lideri de 1,30 la Română (v. ministrul “decît” al Educaţiei), 4,20 la Istorie (hai să nu mai facem aluzii...) şi 3,05 la orice altă materie, oricît de uşoară.