Biserici creştine care oficiază căsătorii homosexuale
0Chiar dacă în România cea mai mare parte a bisericilor se opun căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, nu la fel se întâmplă lucrurile peste tot în lume. Există numeroase biserici care binecuvântează căsătoriile homosexuale.
Au existat numeroase dezbateri în interiorul creştinismului şi cu siguranţă că vor mai fi multe alte dezbateri în viitor. Uniunile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt unul dintre subiectele dezbătute azi în lumea creştină.
În România sunt încă mulţi oameni care cred că Biserica Ortodoxă esti singura biserică a creştinismului... regret să îi dezamăgesc şi să îi anunţ că există mii şi mii de denominaţii creştine. Şi fiecare dintre aceste culte creştine are o opinie proprie legată de un subiect sau altul. Poate că am avea o populaţie ceva mai bine informată pe teme religioase dacă am avea o oră de istorie a religiilor în şcolile din România. Dar asta e o altă discuţie... Putem compensa lipsurile sistemului educaţional prin informarea proprie din sursele care ne stau la dispoziţie on-line în mod gratuit.
Un prim exemplu de biserică ce oficiază căsătorii într epersoane de acelaşi sex este Biserica Daneză, sau mai bine zis Biserica Luterană Evanghelică din Danemarca. Aceasta este principala biserică din Danemarca, aproape 80% din populaţia ţării fiind membri ai acestei biserici. Dacă permiteţi comparaţia, ar fi un fel de BOR din Danemarca. Această biserică permite şi femeilor să devină preot. Un alt fapt interesant e că există chiar şi preoţi LGBT în rândurile acestei biserici, iar acest lucru e privit ca un lucru normal, care ţine de viaţa privată a fiecăruia. Iar din 2012, Biserica Daneză oficiază căsătorii între persoane de acelaşi sex.
Un alt exemplu este Biserica Protestantă din Ţările de Jos (Olanda). Această biserică a început să oficieze căsătorii între persoanele de acelaşi sex înainte ca aceste căsătorii să fie recunoscute legat. Deci se poate ca în unele cazuri bisericile să fie un factor de progres, care să tragă societatea înainte, nu un factor de regres care să încerce menţinerea unor tradiţii medievale. Un studiu interesant arată că 1 din 6 preoţi ai acestei biserici sunt agnostici sau atei. Unul dintre preoţii atei spune că:
Nu cred în viaţa după moarte. Dumnezeu nu este o fiinţă... este doar un cuvânt.
Continuăm cu Suedia, unde bineînţeles, căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex este legală, începând cu luna mai 2009. Dar ce este şi mai de apreciat de atât este că doar la câteva luni după ce legea a recunoscut căsătoria persoanele LGBT, Biserica din Suedia (la care aderă peste 65% din populaţie) au început să oficializeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Mergem în Germania unde numeroase biserici precum Biserica Protestantă din Hesse şi Nassau, Biserica Evanghelică din Bremen şi altele, pe lângă faptul că le permite femeilor să fie episcopi, oferă binecuvântare uniunilor dintre persoanele LGBT.
Dacă nu v-aţi convinvs încă de câte ţări civilizate şi dezvoltate în care libertatea sexuală şi libertatea de a iubi pe cine dorim fiecare dintre noi nu sunt blamate de societate, vă prezint şi Norvegia unde parteneriatele civile sunt legale din 1993, adică de 20 de ani. Cine spunea că în unele aspecte suntem în urmă faţă de Occident cu 50 de ani, nu exagera în totalitate. Apoi, din 2009, şi căsătoriile au fost aprobate în faţa legii. Cât despre Biserica din Norvegia, la care aderă peste 75% din populaţia ţării, sunt acceptaţi preoţii ce se află într-o relaţie gay.
Aşadar, rigiditatea Bisericii Ortodoxe Române poate cunoaşte schimbări în timp la fel cum au cunoscut şi bisericile mai sus menţionate, căci nici ele nu au avut această mentalitate foarte deschisă dintotdeauna, ci au evoluat şi au înţeles că rolul lor este să iubească oamenii şi să-i respecte. Poate că BOR-ul nu va ajunge să oficializeze căsătorii gay sau să le recunoască în următorii ani, dar poate cu timpul toleranţa pe care aceasta o predică se va implementa şi în acest domeniu, care, până la urmă, ţine de respectarea drepturilor omului.
Dar cred că pentru a ajunge la această toleranţă şi deschidere, populaţia trebuie să cunoască, să citească, să înţeleagă şi să nu mai găsească anormalitate în relaţiile gay. Schimbarea porneşte de la noi. Credeţi că aceste biserici din Occident au "educat" ca să zic aşa, populaţia? Nu. Populaţia a produs schimbarea din interior, iar bisericile s-au adaptat la timpurile în care trăim.