Baconschi şi Mişcarea Populară, apărătorii banilor lui Tokes, dar grijulii şi cu propriile buzunare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi, specialistul în fundaţii ”civice” care atrag bani străini pentru politica lui Traian Băsescu
Teodor Baconschi, specialistul în fundaţii ”civice” care atrag bani străini pentru politica lui Traian Băsescu

Teodor Baconschi şi Mişcarea Populară sunt primii apărători ai finanţărilor din Ungaria pentru Laszlo Tokes, împotrivindu-se modificării propuse de mine la legea partidelor politice în sensul interzicerii infuziei de bani din afara ţării pentru activităţi politice în România prin intermediul ONG-urilor şi fundaţiilor. Oponenţii mei sunt însă grijulii şi cu propriile buzunare, finanţate din afara ţării.

Teodor Baconschi, mai nou vicepreşedinte al partidului Mişcarea Populară, nu apără aşadar numai banii veniţi din Ungaria pentru Tokes, ci şi banii care au intrat în buzunarul său ca angajat al Fundaţiei Creştin-Dermocrate. Fostul ministru de Externe a beneficiat chiar el de finanţări prin fundaţiile „Hanns Seidel“ şi „Konrad Adenauer“ la Fundaţia Creştin-Democrată înfiinţată tot de el, unde s-a angajat pe un salariu de 2.000 de euro plătit din donaţiile generoase din Germania. După cum se poate vedea şi din atacul la propunerea mea, activitatea domnului Baconschi nu are nimic de a face cu civismul, chiar dacă nu a reuşit să intre în Parlament, ci cu politica. Aşadar, finanţarea externă pe care a primit-o domnul Baconschi prin intermediul Fundaţiei Creştin-Democrate şi din care şi-a susţinut activitatea politică nu reprezintă o ”verigă a unor reţele civice şi profesionale de nivel european”, cum declară fostul ministru, ci pur şi simplu o finanţare externă orientată politic sută la sută.

Foştii pedelişti şi-au creat un nou organism, Fundaţia Mişcarea Populară, numai bună de adus bani din afara ţării, şi de aceea Partidul Mişcarea Populară, braţul politic al fundaţiei, vrea să oprească modificarea legii. Propunerea mea legislativă vizează exact acest gen de încrengătură între fundaţii şi mişcări politice, care profită de lacuna legislativă şi atrage bani străini prin ONG-uri paravan pentru a-i direcţiona spre scena politică, în dispreţul Constituţiei şi al suveranităţii României.

Între timp, foştii pedelişti şi-au creat un nou organism, Fundaţia Mişcarea Populară, numai bună de adus bani din afara ţării, şi de aceea Partidul Mişcarea Populară, braţul politic al fundaţiei, vrea să oprească modificarea legii. Propunerea mea legislativă vizează exact acest gen de încrengătură între fundaţii şi mişcări politice, care profită de lacuna legislativă şi atrage bani străini prin ONG-uri paravan pentru a-i direcţiona spre scena politică, în dispreţul Constituţiei şi al suveranităţii României. Reacţia Mişcării Populare reprezintă un argument în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări legislative, fiind o dovadă clară a felului în care scena politică românească este influenţată de bani străini prin intermediul aşa-ziselor fundaţii civice.

Susţin pe deplin dreptul ONG-urilor de a se implica în progresul societăţii româneşti şi de a primi finanţări externe în acest scop. De aceea, am venit în sprijinul societăţii civile printr-o modificare legislativă de modificare a art. 57 din Legea nr.157/2003, privind Codul Fiscal. Am propus ca dispunerea asupra destinaţiei a 2% din impozitul pe venit care pot fi direcţionaţi către ONG-urile din România să fie efectuată pentru o perioadă de cinci ani consecutivi de la data optării pentru ca instituţiile non-profit să fie degrevate de efortul pe care îl fac în fiecare an pentru atragerea acestei sume. În felul acesta, ONG-urile vor putea să-şi concentreze eforturile pe desfăşurarea efectivă a activităţilor lor, iar nu pe atragerea celor 2 la sută, ceea ce implică cheltuieli de resurse umane şi materiale suplimentare.

Propunerea a fost salutată ca benefică de o seamă de ONG-uri importante precum SMURD, Crucea Roşie, Transparency International sau Let’s Do It, România, şi se află deja în dezbaterea parlamentară. Aşadar orice acuzaţie că proiectul meu de modificare a finanţării din afara ţării a activităţii politice ar afecta activitatea societăţii civile este neavenită. Singurele organizaţii non-profit care vor fi ”afectate” sunt cele care, sub paravanul civismului, desfăşoară activităţi politice clare.  Nu am ascuns scopul propunerii mele legislative care este exact cel de a ”afecta” sponsorizările mascate, adică de a interzice finanţările politice din afara ţării care au efecte nocive asupra desfăşurării democraţiei din România pentru că banii respectivi nu vin pe gratis, ci cu obligaţii şi cu influenţe ale unor guverne străine asupra politicilor româneşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite