Avem un stat puternic sau un stat slab? Ce ne spun ultimele evenimente

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

Repetatele schimbări în coaliţia de guvernare, rotaţii cu 180 de grade ale preşedintelui Iohannis, scandalul legat de ziariştii italieni şi multe alte evenimente ne ridică întrebarea din titlu. Democraţia intră în contradicţie cu un stat puternic? Ce înseamnă până la urmă un stat puternic? Avem o democraţie mimată? O democratură? Să vedem ce ne spun ultimele evenimente.

Un stat democratic puternic este un stat care are legi bune şi clare, o justiţie care să funcţioneze după legi, nu după alte interese, şi instituţii de urmărire a aplicării legilor fără părtinire, răzbunare sau prostie.

Scandalul dintre senatorul Diana Şoşoacă şi ziariştii italieni

Pe scurt, evenimentele. Ziarista Delia Marinescu, care a intermediat interviul echipei trimise de televiziunea italiană Rai Uno, relatează că scandalul a pornit de la nişte fapte banale, cum ar fi în ce limbă să fie purtat interviul. Cum nu s-au înţeles, echipa de la Rai Uno a vrut să plece, moment în care senatoarea Şoşoacă a încuiat uşa şi le-a interzis să plece cu motivaţia că nu sunt ziariştii aşteptaţi ci alte persoane dubioase. A chemat poliţia, care s-a prezentat în 10 minute. Soţul dnei Şoşoacă, Silvestru Şoşoacă, îi smulge telefonul din mâna ziaristei Lucia Goracci de la Rai Uno, o loveşte şi sare la poliţistul care se băgase între ei. În faţa blocului, poliţiştii întreabă echipa de la Rai Uno dacă vrea să depună plângere pentru tratamentul la care i-a supus senatoarea Şoşoacă.

Aici începe comportamentul ilegal al poliţiei române. Ziariştii italieni au fost ţinuţi la secţia 4 de Poliţie 8 ore, pentru percheziţii amănunţite în buzunare şi genţi, căutând arme şi droguri. Doar apariţia consulului Italiei a oprit deţinerea ilegală a ziariştilor la secţia de Poliţie.

A auzit cineva de ordinul ministrului de Interne privind suspendarea poliţiştilor vinovaţi de deţinerea timp de 8 ore, fără motive serioase, a echipei de ziarişti din Italia? Şi de ordinul privind o anchetă internă rapidă privind cele întâmplate? Eu n-am auzit. Am auzit în schimb că evenimentul a fost preluat de presa italiană şi a provocat intervenţia ministrului de Externe italian pe lângă autorităţile române. Asta înseamnă că avem un stat slab.

Cazul Cristi Danileţ

Comportamentul CSM în cazul Danileţ este cel puţin discutabil. Justiţia este independentă, dar nu poate face abstracţie de fapte concrete. Aparent, motivul excluderii lui Danilet din magistratură este unul ridicol. Judecătorul Danileţ a postat filmuleţe pe TikTok, fără nicio legătură cu Justiţia, dar prin care „a adus atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”.

Să vedem reacţia ICCJ la Apelul înaintat de Cristi Danileţ, cât timp va dura judecarea acestui dosar. Dacă ICCJ lămureşte, în şedinţa publică, ce se întâmpla în acest caz. Este posibil ca spiritul de breaslă să învingă, şi ICCJ să confirme excluderea lui Danileţ din magistratură. Dacă motivarea acestei decizii nu este convingătoare pentru publicul larg, concluzia este că Justiţia a confundat propria independenţă cu statutul de „stat în stat”. Deşi este plătită din banii contribuabililor, nu găseşte necesar să le explice acestora acţiunile sale şi motivarea lor.

Am văzut cum Polonia şi Ungaria au ajuns oile negre ale UE, exact din motive de justiţie. Care nu acceptă să ţină cont de tratatele semnate de ţările lor pentru aderarea la UE. Acum pierd banii din PNRR şi cine ştie ce alte sancţiuni vor mai suferi. Este acesta interesele popoarelor respective? Categoric nu. Justiţia acţionează în acest caz împotriva intereselor poporului pe care îl „serveşte”, pe banii poporului.

Presa străină şi ambasada SUA deja au luat poziţie împotriva acţiunii CSM.

Este acesta un stat slab sau puternic? Un stat slab, evident!

Certificatul verde şi gestionarea pandemiei

Ceartă în coaliţia de guvernare pe multe probleme, între care gestionarea pandemiei. Am trecut cu greu prin valul patru, şi nu vedem pregătiri pentru valul cinci, cauzat de virusul Omicron. Dimpotrivă. Certificatul verde, valabil în mai toate ţările europene nu găseşte la noi un consens politic. Nu se văd pregătiri în secţiile ATI pentru valul cinci. Statul nu este capabil să asigure teste de salivă în şcoli, astfel încât săptămâna aceasta nu toate şcolile au avut astfel de teste. Actuala guvernare, dorită şi impusă de preşedintele Iohannis, este mult mai incapabilă comparativ cu vechea coaliţie de guvernare. Preşedintele Iohannis nu mai candidează în 2024, de aici indiferenţa şi nepăsarea pentru ce se întâmplă în ţară. Încă o dovadă că avem un stat slab!

Scandalul Florin Roman

Pe lângă faptul că nu are nicio legătură cu ministerul pe care-l conduce, Florin Roman s-a autodemascat ca plagiator în teza de dizertaţie. Şi nu oricum, ci dând presei, la „mişto”, 10 pagini copiate de la un profesor universitar. Ca să demonstreze că nu mai poate el de ce scrie presa… 

Florin Roman, ca şi ministrul Sorin Grindeanu, se declară autori ai unor cărţi care nu există. Tezele de doctorat ale premierului Ciucă şi ale miniştrilor Câmpeanu şi Bode n-au fost văzute de nimeni. Iar autorii lor refuză să şi le publice pe platforma dedicată de la ministerul Educaţiei. Oare de ce? Întrebare retorică. Răspunsul nu poate fi decât unul: sunt teze de doctorat plagiate! Încă o dovadă că avem un stat slab.

Vina cetăţenilor porneşte din alegeri. Au ales ce au avut la dispoziţie. Până în 2024 ar fi bine să asistăm la înfiinţarea unor partide politice, dedicate interesului naţional, nu intereselor proprii. Să avem de unde alege politicieni capabili, care să transforme statul român într-un stat puternic, dedicat intereselor cetăţenilor. Republica Moldova şi Bulgaria ne depăşesc în servirea intereselor propriilor cetaţeni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite