Anomalii hibernale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trandafiri înfloriţi, culturi diverse înflorite, câmpuri înverzite, pomi înmuguriţi, insecte zburând afară, în plin calendar hibernal, în decembrie, temperaturi de peste 15* C de Crăciun, 2015. Ger şi viscol, temperaturi de -15*C, în primele zile ale noului an, 2016.

Ploi abundente, încălzire bruscă, temperaturi de peste 10-15* C, în a doua săptămână din luna ianuarie. Diferenţe mari de temperatură în decurs de doar trei săptămâni de iarnă calendaristică. Premiere meteorologice, anomalii ale vremii, ciudăţenii, lucruri uimitoare pentru locuitorii României, în această iarnă!

Oare ce se întâmplă cu vremea, că în ceea ce priveşte vremurile ne mai dumirim un pic? Iarna nu mai este iarnă adevărată de mai mulţi ani, iar actualul sezon ”rece” este unul dintre cele mai uimitoare, anormale, manifestate în ţara noastră. Şi nu doar la noi se simt puternic schimbările climatice, ci aproape în toată lumea, de la un capăt la celălalt, vremea s-a schimbat radical. Într-un timp foarte scurt, de doar câteva săptămâni, am trecut prin mai multe anotimpuri: primăvară, iarnă toamnă, cu temperaturi extreme, diferenţe de aproape 20 * C, de la plus la minus şi invers, între zi şi noapte, între o zi şi alta!

Anomalii hibernale care influenţează puternic viaţa, comportamentul, afectează atât oamenii, animalele, cât şi natura în ansamblul ei. Este greu de suportat şi de adaptat pentru organismul uman trecerea bruscă, peste noapte, în decurs de doar câteva ore, de la temperaturi pozitive la negative sau invers, cu diferenţe de aproximativ 20 * C. Aproape că dispare perioada de adaptare a corpului uman de la rece la cald şi invers, organismul uman făcând faţă foarte greu acestor solicitări bruşte, neprevizibile, nefiind antrenat pentru acest lucru. Plus că trebuie să reziste în faţa viruşilor, microbilor şi a altor factori şi boli care sunt generaţi şi circulă permisiv din cauza temperaturilor ridicate, anormale, ale acestei ierni. În astfel de condiţii, sistemul imunitar este surasolicitat şi slăbit la maximum, dar la acest capitol experţii pe sănătate ştiu cel mai bine cum stau lucrurile.

Efectele schimbărilor bruşte ale climei se resimt nu doar în activitatea noastră de zi cu zi, ci şi în comportamentul animalelor, în evoluţia naturii. Jivinele nu mai stau în bârlog să hiberneze, ieşind după hrană, alte animale sălbatice sunt expuse turbării sau altor boli, unele specii de păsări călătoare tind să nu mai plece spre ţările calde, fiind păcălite de vremea schimbătoare. Pomii fructiferi şi alte plante au înmugurit sau înflorit în decembrie sau ianuarie, în timp ce altele care se dezvoltau în sezonul rece sunt afectate vizibil de capriciile vremii.

Este uimitor ce se întâmplă cu clima în ultima perioadă de timp, iar această iarnă este poate cea mai caldă înregistrată vreodată în România! Este periculos de cald, cu temperaturi de peste 10 * C! Este ireal să plouă atât de mult în ianuarie! Este nefiresc să avem diferenţe extreme de temperaturi într-un timp de doar câteva ore! Este îngrijorător ce se întâmplă cu oamenii şi natura, iar explicaţiile specialiştilor nu sunt prea multe, referindu-se doar la schimbările globale ale climei, în ultimii ani.

Oare, până unde vor merge aceste schimbări climatice, cât de mari vor fi în continuare şi ce efecte vor avea? Ce pot face specialiştii, ce măsuri pot lua experţii, autorităţile pentru redresarea naturii? Dar autorităţile române fac şi ele ceva în acest sens, au vreo preocupare, vreo îngrijorare în afară de faptul că sunt mereu surprinse că ”iarna nu-i ca vara!”, că sunt surprinse ciclic de stratul ”imens”, de ”nămeţii” din iarna aceasta care aproape că paralizaseră Capitala? Că sunt surprinse de inundaţiile care apar neprevăzut şi sunt prognozate frecvent? Chiar în aceste momente când scriu acest text, în plin ianuarie 2016, afară a început ploaia, iar buletinele meteo anunţă vreme închisă, ploaie, ninsori şi vânt puternic pentru următoarele zile! Vreme ce începe să devină specifică acestui sezon ”rece”, acestei ierni ciudate.

Dacă o ţine tot aşa,o să ducem dorul iernilor normale, cu geruri, viscole şi zăpezi. O să povestim copiilor care nu le-au prins şi nu le-au trăit ca despre poveştile fantastice din cărţi. ”Iarna pe uliţă” o să devină ceva fantastic, aşa cum a devenit deja, cântecul ”te uită cum ninge decembre”, de mai mulţi ani încoace!

Până şi demnitarii acestei ţări par atinşi de anomaliile hibernale din acest sezon, după ce şi-au votat pensiile speciale, anul trecut, parlamentarii se codesc să vină din vacanţă la lucru, preşedintele s-a pierdut şi el prin America, peste ocean, într-o vacanţă prelungită. Aleşii locali rămaşi în ţară liberi, încasează taxele şi impozitele pe care se grăbesc fraierii de români să le plătească la început de an, pentru a avea edilii ce să fure tot anul, în timp ce ne-au lăsat cu şantiere imense în marile oraşe, cu gropi şi cheltuieli imense, greu de imaginat şi acoperit de cetăţeni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite