Ambasada cu trei catarge a României, Bricul Mircea, în Bretania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul Mircea la Brest

Nava şcoală a marinei militare româneşti, Bricul Mircea, sărbătoreşte 80 de ani de când este în activitate. Marşul de instrucţie din acest an duce va duce velierul înapoi la şantierul din Hamburg unde a fost construit, iar de acolo la Constanţa va reface traseul de atunci.

În cadrul acestui eveniment a făcut o escală de câteva zile la Brest, portul breton înfrăţit cu Constanţa. Prilej de admiraţie unanimă pentru această navă extraordinară.

Am avut ocazia să o vizitez, împreună cu un grup de prieteni francezi ai României, membri ai Federaţiei Côtes d’Armor-Roumanie. Am avut parte de „o primire călduroasă, aşa cum prietenii noştri romani ştiu atât de bine să facă. Am putut vizita şi înţelege funcţionarea acestui complex maritim în stare impecabilă, care sclipeşte de curăţenie“ (Joël Le Guilloux, preşedintele asociaţiei Les Amis de Constanta-Plaintel).  

Presa franceza l-a numit, pe bună dreptate, o ambasadă a României. Acest lucru l-am simţit şi noi. Suntem bucuroşi şi onoraţi să avem o astfel de reprezentare.


„Certificatul de naştere“ al Bricului Mircea

Imagine indisponibilă

L-am întrebat pe comandantul Mircea Târhoacă cum se îmbină activitatea şcolară cu cea diplomatică, pentru dumneavoastră şi pentru elevi şi studenţi?

― Pe mare principală noastră prioritate este instruirea cadeţilor, dar odată ajunşi în port obiectivul nostru devine de a fi un ambasador al României. În funcţie de durata marşului planificat, aceasta poate dura până la patru luni. Iar la bordul navei ei deprind abc-ul marinăriei. În fiecare port nava este deschisă publicului spre vizitare, iar cadeţii au rolul de ghid. Scopul nostru este de a transmite diasporei că trebuie să fie mândri că ţara lor are o astfel de navă care promovează cu succes România şi că au bucuria de a călca pe pământ românesc din nou.

Imagine indisponibilă

Detaliile navei sunt impresionante. Trei catarge care par să atingă norii, zeci de km de parâme, vele câte nu se pot număra şi un echipaj de 178 de persoane, 57 de studenţi de anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, dintre care 18 doamne şi domnişoare. Acestora li se alătură şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina.  În momentul în care sunt toate velele întinse, toţi sunt la înălţime, căţăraţi pe parâme. Manevrele sunt impresionante şi doar privite cu ochii minţii, care urmăresc explicaţiile atente şi competente ale ghizilor noştri.

Un loc de învăţat care nu seamănă cu nici un altul. Pe geamurile rotunde se vede marea şi şcoala este mereu în mişcare. Sala de cursuri este şi sala de mese şi dormitor. Mesele coboară dimineaţa din tavan, iar seara lasă loc hamacelor, câte trei pe rând. Fiecare lucru are locul lui şi fiecare membru al echipajului îndatoriri clare şi precise. De aici nu se poate chiuli, dar se poate deprinde armonia unei vieţi profesionale împlinite.


O cazarmă a cadeţilor

Imagine indisponibilă

Asta am remarcat cu toţii, elevii, studenţii şi ofiţerii întâlniţi erau toţi zâmbitori şi bucuroşi să ne arate nava şi să ne explice modul ei de funcţionare. La fierté d'être marin, definitorie pentru spiritul breton, se regăseşte perfect în aceşti marinari români. Nu este, deci, de mirare, că s-au înţeles atât de bine cu localnicii. Care i-au primit la intrarea în port cu muzica bretonă, apoi i-au invitat să le viziteze Academia navală şi au venit şi ei, în frunte cu primarul şi comandantul bazei navale, să viziteze nava. Cadeţii s-au bucurat de activităţi comune, militare şi sportive.

Bricul Mircea în Bretania FOTO Ciprian Apetrei
Imagine indisponibilă

Bucurie a fost din plin şi din partea românilor care locuiesc în acest colţ de lume, cel mai vestic din Franţa (departamentul se numeşte Finistère: capătul lumii). Organizatorul evenimentului, profesorul Sorin Moga, de la asociaţia Doina Finistère-Roumanie, stabilit aici de 20 de ani, ne-a declarat că „suntem încântaţi de bijuteria care este Bricul Mircea şi pentru că ne-am făcut cunoscuţi cu această valenţă. Ne-am simţit mândri şi onoraţi“. Au fost alături de dansul şi cei de la asociaţia Amitié Brest-Constanţa şi reprezentatanti ai ambasadei de la Paris.

A fost un bun prilej de întâlnire şi între românii stabiliţi în peninsula bretonă. O mică vizită în România, sub un soare surprinzător de generos, într-o perioadă de furtuni. De asta ne-a şi făcut mare plăcere să avem musafiri francezi, iar ei au fost foarte încântaţi să vină la noi în vizită. Un rezumat care este în asentimentul tuturor, făcut de Jean-François Keroulle, preşedintele asociaţiei Aurel Vlaicu Lanvollon-Geoagiu Bai: „am fost fermecaţi de vizita ghidată a studenţilor şi de discuţiile cu marinarii şi cu diaspora română. Un après-midi inoubliable. Mulţumesc!“

Mulţumim şi noi pentru această vizită şi mai aşteptăm diplomaţia navală pe la noi. Oricând cu plăcere. Bricul Mircea este acum la Rouen, unde participă la festivalul nautic L’Armada de la Liberté. Toate pânzele sus!


_______________________________________________________________________________________

Bricul Mircea în Bretania FOTO Ciprian Apetrei

Nava-Şcoală „Mircea“ va traversa, pe parcursul celor trei luni de marş, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia). Detaliile călătoriei şi mai multe informaţii despre volier pot fi consultate pe site-ul Forţelor Navale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite