
28 iunie 1940 sau Raptul Basarabiei
0
Pe 28 iunie 1940 trupele ruseşti trec Nistrul pentru a ocupa teritoriul românesc de la Est de Prut. Acest lucru s-a întâmplat după ce pe 26 iunie România primeşte un ultimatum legat de cedarea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei.
Era pentru a doua oară când Rusia avea să anexeze acest teritoriu românesc.
Cedarea teritorială s-a făcut în contextul căderii sistemului de alianţe ce asigurase până atunci integritatea teritorială a României. Franţa, principalul nostru aliat european, era ocupată, Polonia căzuse, Ungaria şi Bulgaria emiteau pretenţii teritoriale asupra României, Anglia se refăcea după primele bătălii cu Germania, iar America încă nu putea vedea dezastrul care va avea să vină.
Deşi a condus autoritar aproape toată perioada interbelică, regele al Carol II -lea nu a dorit să îşi asume acest lucru şi l-a pasat unui Consiliu de Coroană. Sub o imensă presiune externă şi folosind specialişti ce au prezentat totul în cel mai sumbru mod posibil, cei consultaţi au decis să dea recomandarea de retragere a administraţiei româneşti.
Ştia Carol al II-lea despre acest lucru sau a fost o mare surpriză? Binenţeles că Da, de mai bine de un an Serviciile Române de Informaţii consemnând constant o inevitabilă agresiune a URSS pentru anexarea Basarabiei. URSS-ul deja introdusese în hărţile de la şcoală de cu un an înainte Basarabia şi Nordul Bucovinei în propriul teritoriu.
Putea România sau Nu să facă faţă unei astfel de agresiuni? Acum nu putem şti acest lucru, dar cu siguranţă că opoziţia, chiar şi formală, ar fi oferit şansa unei imagini mai bune asupra alegerii din acel moment.
Un an mai tâziu aveam să luptăm pentru eliberarea acestui teritoriu alături de Germania Nazistă, cea care de asemenea deciseze un rapt la fel de grav din trupul ţării.
Cel de al doilea război mondial ne-a prins cu Ardealul înapoi dar cu Basarabia anexată de URSS. Până în 1989 am avut interzis a discuta asupra acestui subiect şi cu toate acestea românismul a rezistat.
Pe 28 iunie 2014 ne vedem la Universitate, la ora 21.00, pentru a putea aprinde o lumânare în memoria celor ce au căzut victime acestei agresiuni.
Pe 26 iunie 2014 la Muzeul Ţăranului Român, istorici, diplomaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au discutat despre acest lucru dar şi necesitatea unei implicări mai mari din partea factorilor a-politici şi politici. S-a discutat despre paşii concreţi necesari a fi făcuţi pentru ca Unirea să fie posibilă şi despre necesitatea unui proiect concret al statului român în acest sens.
În Parlamentul României deputatul Ovidiu Raeţchi a ţinut să amintească de această dată comemorativă şi de faptul că România va face tot ceea ce este posibil pentru ca efectele raptului din 28 iunie 1940 să dispară.