Cum se găteşte cea mai bună ciorbă de ceapă cu pui. Reţeta gospodinelor din „patria cepei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de ceapă ca la Pericei FOTO Facebook.com/Mircea Groza

O reţetă veche, învăţată de la gospodinele din comuna renumită pentru ceapa cultivată, este propunerea gastronomului sălăjean Mircea Groza pentru acest sfârşit de săptămână.

Ciorba de ceapă cu pui este un preparat absolut delicios, aromat şi săţios, nelipsit de pe mesele localnicilor din Pericei, comuna sălăjeană intrată în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare monument dedicat cepei şi pentru cea mai lungă cunună de ceapă din lume. Leguma care se cultivă în "patria cepei" de mai bine de jumătate de secol a ajutat generaţii întregi de localnici să îşi facă un rost în viaţă.

Cunoscutul bucătar sălăjean Mircea Groza ne nezvăluie secretele acestui fel de mâncare, aşa cum le-a aflat de la gospodinele din sat. 

Ca ingrediente, aveţi nevoie de circa 9-10 ceape, un pui, pastă de ardei sau boia, o jumătate de litru de smântână, 3-4 gălbenuşuri, sare.

Tăiaţi cepele la ambele capete, apoi le cufundaţi într-un vas cu apă, unde vor sta timp de aproximativ o jumătate de oră, după care le curăţaţi şi le tocaţi mărunt. Puneţi ceapa într-o oală de circa 3-4 litri, împreună cu patru linguri de ulei, puţină sare, şi amestecaţi în timp ce se înmoaie la foc mic. Adăugaţi bucăţile de carne de pui, încă puţină sare şi nişte pastă de ardei sau boia dulce, apă caldă cât să acopere carnea şi lăsaţi să fiarbă.

Când carnea este aproape gata, completaţi cu apă, apoi continuaţi fierberea. Între timp, pregătiţi un amestec dintr-o jumătate de litru de smântână de bivoliţă, gălbenuşurile şi o usturoi pisat (o căpăţână). Omogenizaţi totul, diluaţi amestecul cu zeama în care fierbe puiul, apoi răsturnaţi în oală, însă doar după ce aţi luat-o de pe foc.

Mai amestecaţi puţin, completaţi cu sare, daca mai este cazul, şi frunze de pătrunjel. Cei care preferă ciorbele acre, pot adăuga zeamă de varză.
Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Reţeta celui mai gustos gulaş. Care sunt ingredientele care îi dau savoare

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Situl istoric „După Ziduri”, distrus după reparațiile Primăriei Brașov? George Scripcaru: „Lucrurile sunt în regulă ca și procedură și etapă”. Ministerul Culturii: „Nu s-a respectat acordul. DJC Brașov a solicitat oprirea de urgență a lucrărilor”
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Peștele ieftin care e mai sănătos decât crezi. Dr. Mihaela Bilic garantează: „Cea mai mare cantitate de acizi grași esențiali”
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie