„Adunarea femeilor“ la teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 15 noiembrie, de la ora 18:00, actorii teatrului „Victor Ion Popa" vor pune în scenă piesa „Adunarea femeilor" de Aristofan, din distribuţie făcând parte nu mai puţin de 10 actriţe.

„Adunarea femeilor" este o comedie antică, dar de o actualitate permanentă, deoarece tratează una dintre cele mai vechi aspiraţii umane: accesul la putere şi la funcţiile de conducere.

Însă, aşa cum reiese din textul scris de Aristofan în urmă cu mai bine de 2400 de ani, nu orice schimbare a orânduirii poate fi benefică.

Astfel, în piesă, femeile dintr-o cetate hotărăsc să preia conducerea acesteia, printr-un vicleşug. Ele participă la Adunarea cetăţii deghizate în hainele soţilor şi acolo votează pentru predarea puterii în mâinile femeilor.

În această piesă, autorul recurge la o utopie, angrenând o întreagă construcţie socială, iar parodia este totală. Aici, ţinta lui Aristofan o constituie teoriile sociale, utopice, care circulau în cercurile înalte ateniene. El atacă vremurile de falsă democraţie, decăderea moravurilor şi superficialitatea.

„Deznodământul derivă într-o orgie, la fel ca în timpul sărbătorilor dionisiace. Concluzia ar fi că nu a sosit încă timpul ca femeile să deţină puterea politică absolută. Nici atunci, nici acum", a precizat Cătălin Cucu, regizorul spectacolului, cel care şi-a făcut debutul regizoral cu această piesă în luna iulie a acestui an.

Scenografia aparţine lui Sandu Maftei, iar coregrafia este semnată de Beatrice Volbea.

Intră pe
vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei