Sporurile acordate angajaţilor îi derutează pe patronii din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporurile crează probleme angajatorilor atunci când aceştia operează în noul Registru General de Evidenţă a Salariaţilor. 

În cadrul întâlnirii lunare, pe care au avut-o ieri la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mehedinţi, patronii au aflat că încă se lucrează la program, iar baza legală nu le oferă foarte multe detalii în privinţa bonificaţiilor salariale.

Noutăţile pe care le conţine noul registru general de evidenţă a salariaţilor îi pun în dificultate pe mulţi.

Pe lângă datele de identificare, perioada încadrării în muncă, funcţia ocupată ori salariul pe care îl oferă angajaţilor, angajatorii mai trebuie să completeze, în REVISAL, şi sporurile pe care le acordă, iar asta este o adevărată problemă pentru ei, întrucât nu se mai trece procentual ca până acum. 

Noul registru nu a aparut însă şi cu normele metodologice de aplicare. Aşa că întrebările angajatorilor rămân, deocamdată, fără răspuns. „Noi am ridicat aceste probleme Inspecţiei Muncii şi asteptăm să primim rezolvare.

În ceea ce priveşte introducerea lor, dacă înainte, pe carnetele de muncă se făcea procentual, acum au fost trecute în valoare absolută. Deci, suma efectiv aplicată salariului de bază”, a precizat Agripina Lozbă, şef serviciu ITM Mehedinţi.

Documentele trebuie transmise către ITM, cel puţin cu o zi înainte ca noul angajat să-şi înceapă activitatea.

Noile prevederi majorează şi amenzile, sancţiunea pentru netransmiterea REVISAL-ului, ajungând acum la 10.000 lei.