Carnea de vită în sânge, o modă culinară care i-a cucerit şi pe bucătarii români: "Conteză şi temperatura din interiorul cărnii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă la prima vedere este foarte simplu de preparat, această mâncare este sofisticată şi necesită o tehnică aparte, dar şi materie primă de cea mai bună calitate

Friptura de vită în sânge este cunoscută în toate reţetele restaurantelor după denumirile de „Ribeye steak”, „Beef rib”, „Bone-in rib steak” sau "Ribeye cowboy steak". 

Chiar dacă la prima vedere este foarte simplu de preparat, această mâncare este sofisticată şi necesită o tehnică aparte, dar şi materie primă de cea mai bună calitate. Bucătarii ştiu că nu este uşor să lucrezi cu carnea de vită, care poate fi compromisă uşor.

“Acum este o modă extraordinară printre bucătari acest preparat. Dar să ştiţi că nu este specifică nouă. Românii erau cu carnea de porc şi de pasăre. Acum 70 de ani, în Banat, se lucra cu boii. Când aveau şapte-opt ani, animalele erau sacrificate pentru consum. Dar era o carne foarte preţioasă, aşa că în timpul comunismului, când nu aveai prea multe metode de conservare, a cam dispărut din modă”, spune bucătarul Uica Mihai.  


Pentru preparare este nevoie de o bucată de muşchi de vită. De preferabil antricot sau vrăbioară. După ce este scoas de la figider se lasă să se încălzească la temperatura camerei. Uica Mihai susţine că pentru un gust deosebit este de recomandat să se lasă carnea timp de două săptămâni la macerat cu sare.

Se pune într-o tavă cu puţin ulei de măsline încins. Este de ajuns o lingură de ulei. Se lasă la prăjit cam un minut-două pe ambele părţi. Important este să nu se piardă sucurile şi aromele din interior. Urmează etapa din cuptor. Se lasă la copt aproximativ 20 de minute, la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius. 

“Carnea trebuie pregătită ca miezul să fie roz. Bucătarii care se respectă au un termometru cu care pot vedea temperatura din miezul cărnii. Este o tijă cu termometru care are în vârf un senzor. Temperatura din interior nu trebuie să depăşească 60 de grade Celsius. Secretul este să se frigă la foc iute, să prindă o crustă la exterior, iar la mijloc să rămână acel saft rozaliu. Se spune că este vită în sânge, dar acest saft nu este sânge, e sucul din carne”, a mai spus Uica Mihai.

Aşadar, după ce carnea se scoate din cuptor, se presară pe ea cimbru, piper, sare. Se pune pe ea unt, care se va topi şi va da un gust aparte. Carnea se taie în felii subţiri. Miezul cărnii poate să fie roz sau roşu, de asemenea sucul trebuie să fie de culoarea roz. 

La un „Ribeye steak” se poate servi un vin sec roşu, tocmai pentru a putea aprecia aromele tari ale cărnii.

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Fiica nelegitimă a lui Putin, descoperită la Paris. „Spune-i să oprească războiul” -„Sigur!”| FOTO/VIDEO
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Horoscop săptămâna 5-11 decembrie. Trei zodii își schimbă destinul și dau lovitura pe plan profesional
Situl istoric „După Ziduri”, distrus după reparațiile Primăriei Brașov? George Scripcaru: „Lucrurile sunt în regulă ca și procedură și etapă”. Ministerul Culturii: „Nu s-a respectat acordul. DJC Brașov a solicitat oprirea de urgență a lucrărilor”
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie