FOTO VIDEO Drama unei fetiţe de doar şapte luni, născută cu sindrom alcoolic de o mamă cu viciul beţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii naturali ai copilului sunt alcoolici  FOTO: Ştefan Borcea

Pentru că mama bebeluşului a băut în exces pe timpul sarcinii, acesta s-a născut cu grave probleme de sănătate. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi au diagnosticat fetiţa în vârstă de şapte luni cu sindromul alcoolismului fetal.

O fetiţă de doar şapte luni va avea traume fizice şi psihice toată viaţa, după ce mama sa naturală, o femeie în vârstă de 37 de ani, este alcoolică şi a consumat băuturi în exces şi pe timpul sarcinii.

Recent, copilul a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi cu sindromul alcoolismului fetal. Boala este una cu efecte grave asupra organismului.

„Este un caz foarte grav, pentru că avem de a face cu un copil care are un handicap, cu probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea şi creşterea, dar şi cu capacitatea de a fi şcolarizat. Momentan copilul este bine, noi o să-l echilibrăm, ca să-l facem să ia în greutate, pentru că acest copil are falimentul creşterii. Deci evoluţia pe termen scurt va fi una pozitivă, dar pe termen lung copilul va avea probleme. Iar acest lucru se datorează alcoolismului mamei, din perioada de sarcină, care a avut efecte devastatoare asupra dezvoltării fetusului”, ne-a declarat medicul dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Pediatrie din Iaşi.

Fetiţa în vârstă de şapte luni, din Gugeşti, s-a născut într-o familie în care atât mama, cât şi tatăl sunt băutori fruntaşi, fiind cunoscuţi în sat cu viciul alcoolismului. Femeia a mai dat naştere în trecut la încă trei copii, din care doi sunt astăzi la o casă specială de copii, tot cu probleme medicale.

Singurul copil sănătos se află în grija unui asistent maternal, după ce Direcţia de Protecţia a Copilului Vrancea a instituit o măsură de protecţie ca urmare a faptului că părinţii naturali sunt complet iresponsabili.

De altfel şi fetiţa de şapte luni a fost dată spre îngrijire, încă de când avea o lună, unui părinte maternal profesionist, care se află internat de două săptămâni cu micuţa în spitalul din Iaşi.

CHERCHELIŢI DE DIMINEAŢĂ

„Copilul a ajuns cu asistentul maternal la spitalul Sf. Maria  din Iaşi, ca urmare a unor tulburări digestive. Medicii au investigat cazul, au stabilit că diagnosticul este sindrom alcoolismului fetal şi ne-au asigurat că va fi trimis acasă cu o stare de sănătate corespunzătoare”, ne-a declarat Daniela Nicolaş, director la Direcţia pentru Protecţia Copilului Vrancea.

Deocamdată, este exclus ca micuţa să mai ajungă la familia naturală, unde părinţii inconştienţi nu au de nici unele, lucrează cu ziua pe unde apucă şi beau toţi banii pe care îi câştigă.

Chiar ieri, când ne-am deplasat la locuinţa unde stau cu chirie în comuna Gugeşti, atât mama, cât şi tata erau bine aghesmuiţi încă de la ora 10.00. Ei nu consideră că au vreo responsabilitate faţă de starea de sănătate a bebeluşului şi au negat problemele cu alcoolul.

„Nu ştiam că a fost diagnosticat cu alcoolism. Mie mi s-a spus că are o boală la pancreas. Este copilul meu şi mi-e dor de el. Trebuia să mi se spună de la bun început când s-a născut fata că are probleme. Eu nu am s-o las în grija statului. Să facă anchetă socială la faţa locului, că de abia ne-am mutat într-o casă şi putem să avem grijă de ea. Nu am consumat alcool, ci am anemie, că am probleme cu inima”, ne-a spus Mirela Mihalache, mama naturală a bebeluşului, care nu ştia nici câţi copii a născut.

Nu mai vorbim despre tatăl bebeluşului, Marin Tăpîrjan, care a recunoscut sec că băuse la prima oră a dimineţii jumătate de litru de vin.

Mai puteţi citi:

Două eleve de 12 şi 14 ani, din Focşani, au ameninţat astăzi că se aruncă de pe un bloc

Copii fără părinţi, care şi-au depăşit condiţia