„Restaurante fantomă” pe platformele de livrări. Internauții denunță condiții insalubre și practici înșelătoare: „Mă mir că e și legal așa ceva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea adusă de livratori, criticată pe Internet FOTO: Shutterstock

Un val de nemulțumiri a izbucnit pe Reddit unde utilizatorii au discutat pe larg despre fenomenul „restaurantelor fantomă” care domină aplicațiile de livrări precum Glovo, Bolt, Wolt sau Tazz.

M-am săturat de Glovo/Bolt/Wolt. Când încerc să comand sunt numai mizerii de restaurante. Top rated, 99% rating bun, 500+ reviewuri, însă nu le găsești pe Google și nu ai auzit niciodată de ele”, scrie autorul postării inițiale, care a atras peste 50 de comentarii în câteva ore.

Mai mulți utilizatori au confirmat situația descrisă. „În Iași e exact la fel, pe app ai o sumedenie de restaurante dar în realitate e aceeași bucătărie care lucrează sub 7 nume diferite, iar condițiile din ea l-ar face și pe Piedone să leșine”, povestește alt internaut.

Exemplele curg în lanț. „Oliv e restaurant real, nu? Deci de acolo mai am niște încredere. În schimb, Atelierul Tradiției, Altceva, Souflaki și Kouzina sunt aceeași bucătărie fantomă”, scrie Gullible_Egg_6539. Alții confirmă: „La mine în oraș Sushi Master își vinde produsele pe Glovo sub 4 nume diferite. Exact același meniu”, adaugă un altul.

Mâncare „din subsoluri” și „crâșme de cartier” rebranduite

Fotografiile postate de utilizatori întăresc suspiciunile. În multe cazuri, adresele restaurantelor corespund unor blocuri de locuințe sau foste platforme industriale. „Fosta platformă industrială Apaca de lângă AFI e plină de astfel de bombe culinare”, comentează altcineva.

Alții confirmă că aceste afaceri funcționează doar ca puncte de producție, fără sală de mese sau program public. „Am două ‘restaurante’ vizavi care figurează pe Tazz/Glovo. Una e o clădire albă, simplă, cu bucătărie, dar nu poți intra să mănânci. Nu au program, meniu, nume. Strict bucătărie fantomă”, scrie altcineva.

Prețuri umflate și „oferte false”

Nemulțumirile nu se opresc la transparența restaurantelor. Mulți utilizatori semnalează și prețurile exagerate. „Nu uita de toate ‘super ofertele’ de 40% menite să-ți sară în ochi, care de fapt sunt produse la suprapreț ‘reduse’ la prețul lor normal. Burger sau pizza de 85 lei redus cu 40% la 55. Mă mir că e și legal așa ceva”, avertizează alt utilizator al rețelei.

Pe lângă prețuri, calitatea mâncării lasă de dorit. „Oricum toate folosesc aceleași semipreparate congelate”, continuă unul din internauți. Alți clienți au descoperit surprize neplăcute: „Am comandat nachos și ce crezi că mi-a trimis omul? Dischete d-alea cu cașcaval, aruncate la microunde cu jalapeño deasupra. Arăta jale, nu am mâncat”, relatează alt participant la discuție.

Un utilizator rezumă experiența: „Practic, se poate întâmpla orice, de la digestie normală la internare în spital din cauza salmonellei. E cam loterie”.

Soluții din comunitate: „Gătește un ou”

În fața situației, părerile sunt împărțite. Unii cer interzicerea acestor practici: „Niște rahaturi de restaurante, ar trebui interzise practicile astea”. Alții adoptă o atitudine pragmatică și recomandă: „Eu unul aș comanda doar de la restaurante pe care le cunosc. Multe au livratori proprii și ieși mai bine comandând așa”.

Există și voci care apără modelul de business, dacă este reglementat: „Nu mă surprind astfel de locații dedicate doar pentru delivery. Problema este la autorități, nu la concept. Dacă au avizele la zi și bucătăria e țiplă, nu ai ce comenta”.

Însă alt utilizator rămâne tranșant și îndeamnă: „Nu mai comanda, fierbe dracu’ și tu un ou”, într-un comentariu care a strâns zeci de voturi.

Pe de altă parte, unul din internauți amintește și de o investigație jurnalistică unde este invocată prezența autorităților: „Reprezentant Glovo: «Noi, ca platformă, nu avem competențe pentru a verifica dacă un restaurant este compatibil. Ne-ar fi greu să verificăm fiecare dintre cele 10.000 de restaurante»".

Mai multe pentru tine:
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța