Uniunea Europeană ar putea avea o unitate militară de intervenţie rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock

14 ţări din Uniunea Europeană îşi doresc înfiinţarea unei unităţi militare de intervenţie rapidă în cazul unei crize internaţionale. Este pentru a doua oară când UE încearcă acest lucru.

14 ţări îşi doresc o unitate specială militară la nivelul UE. Ele sunt, conform Reuters, citată de Digi 24,  Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Spania.

Aceste state au propus formarea unei unităţi militare care să fie la dispoziţia UE, o forţă de răspuns rapid care ar putea interveni în crizele internaţionale.

Conform sursei menţionate, pentru Uniunea Europeană ar fi o nouă încercare de a-şi crea o forţă militară, după ce o primă încercare în sensul acesta a avut loc în urmă cu 20 de ani.

Noua unitate militară ar avea circa 5.000 de soldaţi, carora li s-ar putea alătura nave şi avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent.

Uniunea Europeană a înfiinţat în anul 2007 o unitate cu grupuri de luptă de 1.500 de persone, pentru a răspunde la crize internaţionale, dar aceste trupe nu au fost niciodată folosite.

În mod tradiţional, UE s-a bazat pe NATO pentru acţiuni militare, dar de-a lungul timpulului preşedinţii SUA, în special Donald Trump, au cerut liderilor europeni să facă mai mult pentru propria securitate, în special la frontierele Uniunii, chiar dacă NATO rămâne angajată în apărarea Europei.


Citeşte şi:

Relaţiile de la „Cartierul General“ al UE. De la afacerea AstraZeneca la Sofagate

Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată

Mai multe pentru tine:
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”