Spania vrea să ofere rezidenţă străinilor care cumpără case mai scumpe de 160.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de a Madrid elaborează o propunere de lege prin care va acorda permis de rezidenţă oricărui cetăţean străin care va achiziţiona un imobil mai scump de 160.000 de euro. Iniţiativa reprezintă doar cel mai recent efort de a stimula piaţa imobiliară, a cărei cădere pune în pericol întregul sistem bancar.

Propunerea se adresează în special investitorilor ruşi şi chinezi, care se confruntă cu probleme atunci când vor să cumpere case în Spania pentru că nu sunt rezidenţi ai UE, a anuţat ieri dimineaţă Jaime Garcia-Legaz, secretar de stat în Guvernul de la Madrid. 

Garcia-Legaz a subliniat că Spania nu face decât să urmeze exemplele Irlandei şi Portugaliei, alte două state cu probleme din zona euro, care au început să ofere rezidenţe celor care cumpără case. 

În mod normal, statul spaniol acordă vize, care sunt valabile pe o perioadă de până la 90 de zile pentru cetăţenii din afara Uniunii Europene. Permisele de rezidenţă pentru străinii care cumpără case ar urma să aibă un termen de valabilitate extins, însă nu pe perioadă nedeterminată. Totodată, un astfel de permis nu va da deţinătorului drept de muncă în Spania. 

Propunerea va fi dezbătută în zilele următoare de guvernanţii de la Madrid. Întrebat luni de reporteri în ce stadiu se află proiectul, premierul Mariano Rajoy a declarat că, deşi încă nu a fost luată o decizie finală în acest sens, este imperativ ca Spania să-şi reducă stocul de proprietăţi imobiliare nevândute - ”şi nu la valorile disproporţionate din anii anteriori”. 

Preţurile caselor au scăzut cu peste 30%

Potrivit datelor guvernamentale, pe piaţa imobiliară spaniolă sunt aproximativ 700.000 de case scoase la vânzare, dar pentru care nu există cumpărători. Din 2007 şi până în prezent, preţurile caselor au scăzut, în medie, cu peste 30%. În acelaşi interval, preţurile terenurilor au scăzut, în medie, cu 33%, însă în anumite regiuni ieftinirea a ajuns până la 74%. 

Spargerea bulei imobiliare, în 2008, a aplicat o lovitură dură sectorului construcţiilor, care fusese până atunci principalul motor de creştere al economiei spaniole. 

Însă zona în care s-a reflectat cel mai tare prăbuşirea imobiliarelor a fost cea bancară. Atunci când piaţa s-a prăbuşit, sectorul bancar a intrat în posesia a unor active imobiliare în valoare de 60 de miliarde de euro, fie prin intermediul executărilor silite, fie prin renunţarea de bună voie a proprietarilor la proprietăţile ipotecate. Băncile de economii („cajas“) deţin 40 de miliarde de euro dintre acestea.  

Cu toate că, încă din 2010, autorităţile naţionale au demarat un amplu proces de consolidare a sectorului financiar (prin fuziuni, naţionalizări şi chiar închiderea instituţiilor de credit neperformante), sistemul bancar spaniol rămâne unul dintre cele mai fragile din Europa. 

Expunerea uriaşă pe sectorul imobiliar nu face decât să afunde băncile în probleme. Instituţiile de creditare spaniole deţin, în acest moment, active imobiliare „de nevândut" în valoare de peste 30 de miliarde de euro, potrivit  analiştilor.

Credite imobiliare în valoare de 308 miliarde de euro

În 2011, băncile spaniole au acordat credite imobiliare în valoare de 308 miliarde de euro, dintre care mai bine de jumătate au probleme, potrivit datelor băncii centrale a Spaniei. Căderea pieţei imobiliare a lăsat băncile nu doar cu blocuri şi case nelocuite, ci şi cu terenuri neexploatate în valoare de miliarde de euro. 

La sfârşitul lui 2010 existau 700.000 de locuinţe noi vacante în Spania, potrivit datelor guvernamentale. Aici nu sunt incluse şi proprietăţile reposedate de bănci după neachitarea creditelor imobiliare şi, dacă sunt luate în calcul şi acestea, numărul ajunge mai mai degrabă la 1,5 milioane de locuinţe, spun analiştii. 

Creditorii speră că sectorul îşi va reveni. Însă, având în vedere rata-record a şomajului (22%, cea mai ridicată din lumea dezvoltată) şi perspectivele incerte de creştere economică, revenirea rămâne sub semnul întrebării. 

Oferirea de rezidenţă este doar cel mai recent efort făcut în Spania pentru atragerea de investitori străini către sectorul imobiliar autohton. În ultimii doi ani, cu binecuvântarea oficialilor spanioli, grupurile bancare spaniole au mers în Marea Britanie, Olanda, Germania şi Suedia pentru a promova sectorul imobiliar autohton, mizând pe clima caldă şi stilul relaxat de viaţă.