Cum să faci din alimente adevărate medicamente: menţine echilibrul pH-ului în organism cu verdeţuri de primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările de pH din organism ne afectează pe toate planurile: ne îngraşă şi ne predispun la o varietate de boli, inclusiv la cancer. Putem regla acest echilibru şi, deci, putem preveni o sumedenie de probleme de săntătate, prin dietă.


Dieta noastră ar trebui să fie preponderent alcalină, dar alimentaţia modernă este majoritar acidă, spun specialiştii. „Consumul excesiv de alimente industriale, în special cele pe bază de carne, de brânzeturi, de zaharuri şi de cereale rafinate determină apariţia acidozei metabolice, adică scăderea pH-ului sângelui şi al limfei sub valorile normale. Acidoza metabolică este recunoscută ca fiind o cauză a depresiei“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În mod normal, pH-ul sângelui trebuie să se situeze între 7,35 şi 7,45. Orice modificare a acestor valori poate da peste cap metabolismul celular sau poate produce chiar afectări ale ADN-ului, atrag atenţia medicii. Iar pH-ul urinar trebuie să se încadreze între 6,5 şi 7,5.

În funcţie de modificările de pH urinar, medicii recomandă tratarea problemei prin dietă.


Verdeţurile de primăvară, puternic alcaline

Cel mai mare potenţial de alcalinizare a organismului îl au verdeţurile şi legumele verzi: salata verde, usturoiul şi ceapa verde, leurda, urzicile etc.

Iată un tabel realizat de Susan Brown, autoarea cărţii „Ghidul alimentelor acide şi alcaline“:


Carnea generează o aciditate crescută

Carnea şi, în general, alimentele cu un conţinut crescut de proteine sunt generatoare de aciditate în organism atunci când sunt metabolizate şi eliminate de rinichi. Printre aceşti acizi, cei mai puternici sunt acidul sulfuric şi acidul fosforic. Neutralizarea şi eliminarea acestora din organism necesită mobilizarea unor mecanisme complexe.

Mai exact, atunci când consumăm carne în exces, sunt puse în mişcare rezervele de minerale din corp, pentru a neutraliza acizii. Şi astfel este perturbat serios echilibrul acido-bazic din organism.

Şi leguminoasele, lactatele şi nucile sunt surse de proteine, dar sunt mai puţin acide pentru organism, fiindcă ele aduc în corp şi săruri bazice sau alcaline, cum sunt potasiul, calciul şi magneziul.

Mai multe pentru tine:
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Dieta lui Marilyn Monroe: „Mi s-a spus că obiceiurile mele alimentare sunt absolut bizare“
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
„Renunță la stilist!” Robbie Margot, atacată de fani după ce s-a prezentat pe covorul roșu aproape goală!
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Moarte suspectă a unui magnat rus cu contracte cu armata rusă. Este al 20-lea manager de top care își pierde viața
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești