Ce ulei să alegem?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezistenţa la încălzire este un element de care trebuie să ţinem cont când alegem un ulei

Fie că îl folosim la salate ori la prăjirea alimentelor, uleiul este un ingredient indispensabil în bucătărie. Pentru prăjit, trebuie să ţinem cont de rezistenţa uleiului la încălzire. Dacă aceasta este scăzută, uleiul poate deveni nociv.

Nutriţioniştii spun că este foarte important ca atunci când gătim să luăm în considerare ce tip de ulei se potriveşte cu tratamentul termic aplicat.

Dacă prăjim alimentele într-un ulei care nu are rezistenţă la încălzire, riscul să ne îmbolnăvim este mare. Proprietăţile benefice ale unui ulei cu punct de ardere scăzut se distrug prin prăjire şi devin toxice pentru organism.

Spre exemplu, prin ardere, unele componente ale uleiurilor se transformă în compuşi chimici care pot declanşa anumite tipuri de cancer.

De regulă, cele mai indicate uleiuri folosite pentru prăjirea cărnii ori a legumelor sunt cele cu temperatura de încălzire peste 180-200 de grade Celsius.


Ulei de floarea-soarelui ori de palmier?

Ambele uleiuri au punct înalt de încălzire şi, atunci când sunt de bună calitate, adică sunt presate la rece şi nerafinate, sunt diferite din punct de vedere micronutriţional.

Uleiul nerafinat de floarea-soarelui abundă în acizi graşi polinesaturaţi şi în vitamina E, iar cel nerafinat de palmier roşu are un conţinut sporit de acizi graşi saturaţi şi carotenoizi.

La variantele disponibile pe piaţă, mai ieftine şi rafinate, lucrurile stau diferit. Medicul specialist în nutriţie Horaţiu Albu spune că prin rafinare se elimină cam toate particulele colorante, odorizante sau care dau gust caracteristic, adică aproape toţi compuşii fitonutriţionali activi în menţinerea sănătăţii, rămânând doar acizii graşi.

De asemenea, după compoziţia în acizi graşi, uleiul rafinat de floarea-soarelui poate fi folosit la gătit dacă temperaturile nu depăşesc 150–170 de grade Celsius. Pe de altă parte, uleiul rafinat de palmier este mai puţin dăunator, deci de ales în condiţiile gătitului la temperaturi mai mari de 180 de grade C.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro

Mai multe pentru tine:
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru bogați și personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Mihai Viteazul nu a fost recunoscut ca domnitor al Transilvaniei. Cum îl vedea împăratul german și cum faima sa a devenit mortală
Performanțele unuia dintre cei mai buni salvatori din lume. Cum se antrenează pompierul care coordonează cea mai buna echipa de alpiniști de intervenție din România
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Un stâlp sculptat cu un chip uman, vechi de 11.000 de ani, descoperit de arheologi