Ce aliment nelipsit din dieta zilnică afectează ficatul la fel de mult ca alcoolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele apar atunci când acest aliment este consumat în exces, fără ca măcar să știm acest lucru, deoarece este ascuns în numeroase produse din comerț.

Consumul excesiv de zahăr creează dependență și afectează ficatul FOTO Shutterstock

Zahărul este considerat de specialiștii în nutriție unul dintre cele mai periculoase alimente, deoarece afectează ficatul într-un mod similar cu alcoolul. Problemele apar când este consumat în exces, iar acest lucru se poate întâmpla chiar fără să fim conștienți. Pe lângă faptul că îl adăugăm în ceai sau cafea, că se găsește în sucuri și prăjituri, zahărul se ascunde într-o mulțime de produse din comerț, de la iaurt și lapte, la mezeluri și pâine. De aceea, citirea etichetelor este foarte importantă.

Există multe alimente care ne plac, ne dau senzaţia de saţietate, dar, în realitate, conţin foarte puţine substanţe nutritive comparativ cu numărul de calorii. Iar zahărul este unul dintre aceste alimentele bogate în calorii, numite de specialişti calorii goale.

Robert H. Lustig este un endocrinolog pediatru american, specializat în neuroendocrinologie și obezitate infantilă, consideră că zahărul ar trebuie reglementat la fel ca alcoolul, deoarece efectul consumului de zahăr este identic cu cel al etanolului din consumul de alcool.

Într-un interviu pentru Business Insider, acesta a explicat de ce un număr tot mai mare de pacienți – inclusiv copii – au boala ficatului gras (o afecțiune care apare în cazul consumului mare de alcool): deoarece consumă cantități mari de zahăr.

După cum explică specialistul, zahărul și alcoolul sunt metabolizate identic în ficat. Așa că, atunci când ficatul este supraîncărcat cu oricare dintre cele două, el este afectat similar.

Ambele provoacă probleme din cauza toxicității cronice, singura diferență este că etanolul din alcool poate provoca supradozaj.

Ce boli cauzează consumul excesiv de zahăr

Mai mult, nutriționiștii avertizează că toate tipurile de zahăr au același afect și niciunul nu este mai „sănătos“ ca altul, fie că vorbim de zahăr alb sau zahăr brun și mai ales despre fructoză. Fructoza este un tip de zahăr întâlnit găsit în mod natural în fructe, dar și în miere și zahăr. Totodată, este utilizată frecvent în industria alimentară pentru îndulcirea produselor procesate (băuturile răcoritoare, alimentele dulci etc.)

Potrivit studiilor, consumul excesiv de fructoză contribuie la dezvoltarea ficatului gras. Atunci când consumăm fructoză, ea este metabolizată în ficat, unde poate fi transformată în grăsimi. În mod normal, ficatul metabolizează aceste grăsimi și le distribuie în organism sub formă de energie. Cu toate acestea, când se consumă cantități mari de fructoză în mod regulat, ficatul poate depăși capacitatea sa de a procesa aceste grăsimi.

Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât producţia de insulină va creşte, iar organismul va începe să depoziteze excesul de zahăr sub forma celulelor adipoase, adică grăsime.

Consumul excesiv de zahăr cauzează diabet, boli de inimă, boala ficatului gras Când este consumat în exces este o toxină și creează dependență, la fel ca alcoolul“, a concluzionat Robert H. Lustig într-un articol din Fortune.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului