Trei rețete sănătoase și rapide pentru o masă echilibrată în mijlocul săptămânii

0
Publicat:

Salată caldă cu linte și brânză de capră, bol marocan cu creveți sau pește „en papillote” – trei rețete simple și savuroase care îmbină gustul cu beneficii pentru sănătate, perfecte pentru o masă rapidă și delicioasă.

Rețete sănătoase. Foto: Istock

În mijlocul unei săptămâni aglomerate, este important să gătim preparate rapide, sănătoase și pline de savoare. Clodagh McKenna ne împărtășește trei rețete deosebite, ce includ salată caldă de linte cu brânză de capră și sfeclă, bol cu creveți și orez marocan și pește gătit „en papillote” cu legume infuzate cu lime. Iată cum poți să le prepari, conform thetimes.com:

Salată caldă de linte cu brânză de capră, sfeclă și radicchio

Acesta este un preparat plin de nutrienți, ce poate fi personalizat cu brânză de capră, ricotta, feta sau gorgonzola, și adăugând năut fiert pentru a-l face mai consistent.

Ingrediente (pentru 2 porții):

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • ½ linguriță de rozmarin, tocat fin
  • 1 pachet de 250g linte Puy fiartă
  • Sare de mare și piper proaspăt măcinat
  • 2 sfele fierte, tăiate în jumătate și feliuțe
  • ½ radicchio, rupt în bucăți mari
  • 50g brânză de capră moale, ruptă în bucăți mari
  • 50g nuci pecan
  • 1 lingură de frunze de pătrunjel, tocate grosier
  • 1 lingură de frunze de mentă, tocate grosier

Pentru dressing:

  • 1 lingură de oțet de sherry
  • 1 lingură de sirop de arțar
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie medie, încălziți uleiul, adăugați usturoiul și rozmarinul și prăjiți-le ușor până când usturoiul devine auriu. Adăugați lintea și amestecați până se încălzește. Condimentați cu sare și piper după gust.
  2. Pregătiți dressingul amestecând toate ingredientele și adăugați sare și piper.
  3. Amestecați dressingul cu sfecla și frunzele de radicchio și puneți-le peste lintea caldă într-un bol.
  4. Presărați brânza de capră, nucile pecan, pătrunjelul și menta înainte de a servi.

Bol cu creveți marocani și orez

Această rețetă rapidă, ce poate fi preparată în doar 10 minute, este perfectă pentru folosirea resturilor de orez, iar harissa adaugă o aromă delicioasă.

Ingrediente (pentru 2 porții):

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 180g creveți mari, cruzi
  • 4 cepe verzi, feliate subțire
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • Sare de mare și piper proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe de pastă harissa
  • ½ linguriță de turmeric
  • 1 conservă de 200g năut, scurs și clătit
  • 1 pachet de 250g orez basmati integral fiert
  • 1 lingură de pătrunjel plat, tocat
  • 1 lămâie

Mod de preparare:

  1. Puneți o tigaie pe foc mediu și adăugați uleiul de măsline. Adăugați creveții, ceapa verde și usturoiul, condimentând cu sare și piper. Gătiți timp de 2 minute, amestecând la fiecare 30 de secunde.
  2. Când creveții devin roz, adăugați pasta harissa și turmericul și lăsați-le să se gătească încă 1 minut. Adăugați năutul și orezul și mai gătiți încă 3 minute, până când se încălzesc bine.
  3. Adăugați pătrunjelul tocat și stoarceți puțină lămâie peste preparat. Serviți imediat.

Pește „en papillote” cu legume infuzate cu lime

Această metodă de gătit pește păstrează suculența acestuia, în timp ce legumele și aromele se combină într-un mod delicios.

Ingrediente (pentru 2 porții):

  • 200g cartofi mici, tăiați în felii subțiri
  • 4 fileuri de pește alb (ex: doradă, cod, biban)
  • 30g măsline fără sâmburi, tocate
  • 1 lingură de pătrunjel plat, tocat fin
  • 2 lămâi (una pentru suc și coajă, cealaltă pentru decor)
  • Sare de mare și piper proaspăt măcinat

Pentru legumele julienne:

  • 1 morcov, curățat
  • 1 praz
  • 1 dovlecel
  • Ulei de măsline
  • Sare de mare și piper proaspăt măcinat

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C (ventilație/gaz 6) și tăiați două bucăți de hârtie de copt de aproximativ 30 cm fiecare.
  2. Tăiați legumele în fâșii subțiri și împărțiți-le în două părți, punându-le pe hârtia de copt. Stropiți cu puțin ulei de măsline și condimentați cu sare și piper. Împăturiți marginile hârtiei pentru a crea un pachet.
  3. Coaceți pachetele în cuptor timp de 15 minute.
  4. Scoateți pachetele din cuptor, deschideți-le și puneți câte două fileuri de pește pe fiecare, presărați măslinele și pătrunjelul, apoi adăugați coaja și sucul de lime. Condimentați din nou și împăturiți pachetele pentru a le sigila. Coaceți încă 8 minute până când peștele este gătit complet.
  5. Deschideți pachetele și serviți cu un colț de lime.
Mai multe pentru tine:
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”
Alexandru Rogobete le cere medicilor de la Terapie Intensivă să nu mai poarte bijuterii: „Renunțați la verighetă sau plecați din ATI!”
Relația scandaloasă de 72 de ore pe care fratele Regelui Charles a avut-o cu un model Playboy
Acuzată că poartă genți de lux, dar că nu-și ajută tatăl aflat la azil! Ion Cassian o apără pe Irina Columbeanu: „Nu-i duceți grija lui Irinel, are șifonierul plin cu...!”
Exclusiv! Acasă la Chef Alexandru Sautner. Juratul "Chefi la cuțite" ni le prezintă pe fetele care-l împlinesc ca soț și tată
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Tânăra de 16 ani care a întors toate scaunele la „Vocea României” încă de la primele note. Smiley: „Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva”
Cine este Bogdan Boitor, noul iubit al Ilincăi Vandici. În ce oraș din România a dus-o pe vedetă în vacanță
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Lupu Rednic ține cură de slăbire, la 56 de ani: „Grăsimea-i bună numai în tigaie!”. Secretul sănătății: un păhărel de horincă și untură de porc de Mangalița. Cât costă dieta?
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România