Video Cum faci cea mai ieftină prăjitură de post. Desertul cu gem și nucă se topește în gură, pașii gătirii VIDEO

0
Publicat:

Este ieftină, ușor de preparat și deosebit de gustoasă. Prăjitura cu gem este desertul perfect în perioada postului. Cu ingrediente puține și respectând întocmai pașii gătirii veți obține un dulce senzațional.

Rețeta delicioasei prăjituri o găsim pe site-ul pofta.buna.com al celebrei Gina Bradea.

Prăjitura cu gem și nucă, un desert ieftin și gustos FOTO Adevărul

Ingrediente:

  • 600 g de făină
  • 250 ml de ulei de floarea soarelui
  • 150 ml de apă
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja de la 1 lămâie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 100-150 g de zahăr pudră (în funcție de cât de dulce doriți să fie)
  • 100-150 de nucă măcinată sau alune
  • 1 borcan de 800 g de gem
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Într-un castron punem uleiul, apa, zahărul vanilat, coaja de lămâie, puțină sare, zahărul. Amestecăm totul puțin, apoi adăugăm făina treptat sș praful de copt, timp în care continuăm să amestecăm cu un tel. Apoi incepem să frământăm cu mâna, nu trebuie frământat mult, ca să nu se gumeze.

Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 10 minute, acoperit cu un șervet. Împărțim aluatul în 4 bucăți. O pătrime din aluat o dăm deoparte, pentru a o răzui deasupra. Din restul de aluat facem o foaie și aceasta va fi baza prăjiturii.

Puteți presăra cu făină și să întindeti o foaie. Mai ușor, putem folosi două foi de copt, una deasupra și una dedesubt. Întindem foaia, să fie de dimensiunea tăvii. Eu am folosit o tavă de 35 x 25 cm, dar puteți folosi și una de 30×30 cm.

Punem aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt, așezăm cu atenție marginile foii, acestea trebuie să fie puțin mai înalte, să nu curgă gemul.

Turnăm peste foaie gemul sau magiunul, apoi presărăm miezul nucă măcinată și presăm ușor, ca să intre în gem. Puteți folosi orice fel de gem dulce-acrișor, ideal ar fi să fie un gem de casă. Eu am folosit magiun de prune, fără zahăr.

Nucile le-am prăjit puțin, apoi le-am măcinat grosier. Restul de aluat îl răzuim deasupra. Punem prăjitura la cuptor, la o temperatură de 170-180 de grade Celsius, cu ventilație sau fără, iar la cuptoarele pe gaz focul trebuie să fie mediu. Coacerea durează aproximativ 50 de minute.

După ce s-a copt bine prăjitura, o scoatem din cuptor și o pudram cu puțin zahăr farin vanilat. O lăsăm să se răcească bine, altfel se va sfărâma.

Se taie bucăți potrivite. Se poate păstra și 1 lună, în loc uscat și răcoros„, arată Gina Bradea.

Mai multe pentru tine:
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL