Cea mai subestimată salată devine vedeta verii: cum o transformi în preparatul perfect. Secretele experților culinari

0
Publicat:

De ani buni, salata de varză e privită ca o prezență banală pe mesele noastre – o garnitură grăbită, adesea înecată în maioneză, uitată prin colțul caserolei. Dar experții culinari atrag atenția: în sezonul estival, această salată modestă poate deveni vedeta farfuriei, dacă este pregătită corect.

Salata de varză, vedeta verii, cu ponturi de la experți culinari internaționali Foto Arhiva Adevărul

Textura crocantă, aromele echilibrate și versatilitatea ei incredibilă o transformă într-un preparat care merită un loc central, nu unul de decor. Fie că o preferi cu dressing clasic, note exotice sau ingrediente neașteptate, există nenumărate rețete rapide și simplu de preparat: salata de varză se reinventează spectaculos – iar vara aceasta este momentul ei de glorie.

Urmează sfaturile experților consultați de The Guardian și învață cum să faci cea mai gustoasă salată de varză.

Care este secretul unei salate de varză reușite

„Salata de varză este mult subapreciată”, recunoaște Felicity Cloake, autoarea cărții Peach Street to Lobster Lane, lansată recent. Esența unei salate bune de varză, spune ea, este textura crocantă a legumelor, iar pentru asta Cloake preferă să mărunțească varza fin, nu să o radă. O răzătoare (mandolină) sau un robot de bucătărie sunt ideale pentru acest proces: „Astfel, varza nu devine pastă. Dacă ai răbdare, mărunțește și morcovul”.

Cloake spune că, pentru a obține o salată reușită, amestecă varza și morcovul cu sare, oțet și puțin zahăr, apoi lasă compoziția să stea pentru ca legumele să se înmoaie și să se condimenteze bine. După ce scurge lichidul, adaugă maioneză, dar cu moderație: „Salata trebuie să fie ușor asezonată, nu lipicioasă”.

Jessica Prescott, autoarea cărții Salate epice, recomandă un dressing simplu și echilibrat, pentru fiecare stare de spirit, poftă și ocazie: „Două linguri din ceva cremos (maioneză, smântână sau iaurt), o lingură de acid (suc de lămâie, lime sau oțet de mere) și coajă de citrice, dacă dorești. Pentru un plus de aromă, adaugă o lingură de muștar, miere sau sos de soia”.

Ponturi de la chefi

Dacă maioneza este baza ta cremoasă preferată, Richard Turner, bucătar-șef și partener la Bodean’s, recomandă să adaugi și smântână sau crème fraîche pentru un plus de finețe.

Pe de altă parte, Jack Croft, bucătar-șef și coproprietar al restaurantelor londoneze Fallow, Fowl și Roe, preferă să renunțe complet la baza albă. El folosește muștar Dijon, un strop de oțet bun, ulei de măsline și o mână de ierburi proaspete (ceapă verde, pătrunjel), care dau un dressing bogat, dar lejer.

Cloake adaugă adesea și hrean sau muștar, plus ceapa verde sau arpagic tocat mărunt.

Un sfat surprinzător vine de la regina muzicii country, Dolly Parton, care, în cartea sa Dollywood Presents Tennessee Mountain Home Cooking, recomandă să combini saramura de la murături cu maioneză, oțet alb și condimente, adăugând și murături tocate în salată pentru o notă distinctă.

De la varză la capodoperă: secretele pregătirii ideale

Indiferent de preferințe, contează și modul în care pregătești legumele, potrivit lui Prescott: „Taie varza verde, roșie, creață sau napa (varză chinezească  n.red.) în feliuțe subțiri, înmoaie-le în apă rece și apoi usucă-le bine într-o centrifugă, pentru a obține textura crocantă maximă”.

Poți completa salata de varză cu porumb la grătar, morcov sau castravete, tăiate mărunt sau în feliuțe fine. Dacă adaugi legume cu un conținut ridicat de apă, cum sunt castraveții, presară-le cu sare și lasă-le să stea puțin înainte de a le încorpora în salată.

Ierburile moi, tocate fin pentru a se integra armonios, sunt și ele esențiale. De asemenea, este important ca salata să stea aproximativ 15 minute înainte de a fi servită, pentru ca aromele să se armonizeze și să devină mai prietenoase.

Odată preparată, „gustă, gustă, gustă”, recomandă Turner, deoarece „caracterul salatei de varză evoluează în timp”.

Dacă nu o consumați imediat, Croft sugerează să o acoperiți și să o păstrați la rece: „Chiar înainte de servire, asezonați cu sare și puțină zeamă de lămâie – asta păstrează salata proaspătă, luminoasă și previne aspectul lipicios”.

Salata de varză reinventată: combinații inedite și arome surprinzătoare

Desigur, lumea salatelor de varză este mult mai vastă decât clasicul preparat.

Începeți prin a combina legumele: Turner, spre exemplu, preferă varza creață tocată, două cepe feliate fin, un măr tăiat julienne, un ardei verde feliat subțire, jalapeño și coriandru cu mentă mărunțite.

Amestec 100 ml de iaurt cu sucul și coaja rasă de la două limete, puțină sare și zahăr, apoi torn dressingul peste legume”, explică el, menționând și că păstrează amestecul la rece până la servire.

Maria Bradford, autoare culinară și bucătar/proprietar de restaurant, adaugă: „Eu pregătesc o salată cu panglici de mango, ceapă roșie, chili și coriandru, cu un dressing de lime și sirop de arțar. Este minunată alături de carne la grătar sau pește întreg, cum ar fi bibanul, copt în cuptor”.

Concluzia? Salata de varză este „unul dintre cele mai versatile preparate culinare”, după cum spune și Prescott, iar alegerea variantei potrivite este la alegerea fiecăruia.

„Există o mulțime de combinații, toate la fel de delicioase și satisfăcătoare”, recunosc experții culinari la unison.