Cresc salariile primarilor cu 5% în 2024. Ce alți aleși locali au veniturile majorate

0
Publicat:

Guvernul a reușit să găsească bani și pentru aleșii locali. Prin urmare, salariile primarilor, viceprimarilor, șefilor de CJ și vicepreședinților de CJ vor crește cu 5% în 2024, un an electoral cu patru rânduri de alegeri.

Prevederea din ordonanță va ajunge și pe masa parlamentarilor FOTO Inquam Photos

Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX litera C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, este prevederea din legea bugetului prin care vor crește lefurile primarilor.

Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, este o altă prevedere, referitoare la bugetarii care vor avea și ei salariile crescute cu 5%.

Bâlbe privind salariile profesorilor

Guvernul a corectat ordonanța de urgență publicată în dezbatere publică miercuri și a modificat procentul cu care vor fi majorate salariile profesorilor de la 1 ianuarie. Față de varianta inițială, unde majorarea era de doar 8%, deși profesorilor li se promisese 13%, în varianta a doua publicată pe siteul ministerului de Finanțe apare procentul corect. Astfel, de la 1 ianuarie, salariile profesorilor cresc cu 13%, urmând ca diferența de 7% până la promisiunea guvernului pentru 2024 de 20% majorare să se aplice de la 1 iunie.