11 mai: Cinci ani de la moartea actriței Peggy Lipton, cunoscută pentru rolul din „Twin Peaks“

0
Publicat:

La 11 mai 1960 nazistul Adolf Eichamnn a fost prins de Mossad în Argentina, iar în anul 1997 supercalculatorul american Deep Blue l-a înfrânt pe Garry Kasparov. În aceeași zi, dar în anul 2020, a murit actorul Jerry Stiller.

Peggy Lipton s-a născut în anul 1946. foto getty images (Arhivă)

11 mai 1960: Nazistul Adolf Eichmann este prins de Mossad în Argentina 

Născut la 19 martie 1906, Adolf Eichmann a devenit cunoscut din cauza planului numit „Soluția finală”, prin care au fost trimiși la moarte milioane de evrei. Eichamann a făcut parte din Partidul Nazist și din SS.  

În anul 1950, nazistul a reușit să se stabilească în Argentina, utilizând o identitate falsă. Zece ani mai târziu, a fost prins de serviciul israelian de informații externe Mossad și transportat în Israel, unde a fost judecat la Ierusalim pentru crime de război și crime săvârșite împotriva umanității. Ulterior, a fost condamnat la moarte prin spânzurare. 

11 mai 1968: Construcția primului autoturism românesc, Dacia   

Primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. foto Automobile Dacia (Arhivă)

În urmă cu 56 de ani a început fabricarea primului autoturism românesc. Astfel, între 1978-1972, la Uzina Dacia de la Mioveni a fost produsă Dacia 1100. De asemenea, de menționat este și faptul că uzina a fost construită în doar un an și șapte luni.  

Autoturismul s-a produs sub licența Renault R8 (versiunea Major), sub numele de Dacia 1100. Acest model de autoturism a fost produs în peste 37.500 de exemplare.  

Totodată, primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. 

11 mai 1997: Deep Blue îl învinge la șah pe Garry Kasparov

Garry Kasparov vs. Deep Blue. Foto: AFP (Arhivă)

Deep Blue a fost un supercomputer dedicat exclusiv jocului de șah și care a susținut în anii 1996 și 1997 două meciuri, de câte 6 partide fiecare, împotriva campionului mondial de şah Garry Kasparov. După meciul din 1996, când Deep Blue a fost învins, calculatorul a fost îmbunătățit masiv, iar la data de 11 mai 1997 a încheiat cu o victorie cel de-al doilea turneu, învingându-l pe campionul mondial după două victorii, o înfrângere și trei partide încheiate la egalitate. 

11 mai 2019: A murit actrița americană Peggy Lipton

Născută la 30 august 1946, actriţa este cunoscută în special pentru rolurile din „The Mod Squad/Fără reguli“ şi „Twin Peaks“. Peggy Lipton a câştigat un Glob de Aur şi a fost nominalizată de patru ori la premiile Emmy pentru rolul ei din „The Mod Squad“, în care a apărut din 1968 până în 1973. 

Actriţa a murit în urmă cu cinci ani și a fost diagnosticată cu cancer la colon în 2004.  

Din filmografia sa amintim: „The Postman/Poștașul“, „Skipped Parts/ Lucruri importante”, „When in Rome/ Amor la Roma” și „A „Dog's Purpose/ Câinele, adevăratul meu prieten”. 

11 mai 2020:  A murit actorul și comediantul Jerry Stiller

Jerry și Ben Stiller. Foto: Arhivă

Născut la 8 iunie 1927, Jerry Stiller a urmat cursurile Syracuse University şi HB Studio, unde a studiat teatru. A debutat pe Broadway în 1954, în comedia muzicală „The Golden Apple“. 

După o lungă perioadă în care a susţinut show-uri alături de soţia lui, Anne Meara, care a murit în mai 2015, Jerry Stiller a devenit celebru la nivel mondial pentru rolul Frank Costanza din „Seinfeld“ şi Arthur Spooner din „The King of Queens“. 

În anul 2001, Stiller a fost nominalizat la Grammy pentru albumul „Married to Laughter: A Love Story Featuring Anne Meara“. 

Din filmografia sa amintim: „Hot Pursuit /Frumoasa și insula”, „The Independent /Independentul” și „The Heartbreak Kid / Cât durează o căsnicie”. 

11 mai 2022: Armata birmană execută minimum 37 de săteni

La începutul lui februarie 2021, Forțele armate din Myanmar au pus în scenă o lovitură de stat și au răsturnat guvernul condus de Liga Națională pentru Democrație. La puțin timp după acest eveniment, armata a pus bazele unei junte, Consiliul de Administrație de Stat și a declarat stare de urgență națională. În replică, civilii au inițiat proteste pentru a se opune preluării puterii de către armată. 

Ulterior, în luna mai a anului 2022 a avut loc masacrul de la Mon Taing Pin, în regiunea Sagaing, Myanmar. Cel puțin 37 de bărbați au murit, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.