11 mai: Cinci ani de la moartea actriței Peggy Lipton, cunoscută pentru rolul din „Twin Peaks“

0
Publicat:

La 11 mai 1960 nazistul Adolf Eichamnn a fost prins de Mossad în Argentina, iar în anul 1997 supercalculatorul american Deep Blue l-a înfrânt pe Garry Kasparov. În aceeași zi, dar în anul 2020, a murit actorul Jerry Stiller.

Peggy Lipton
Peggy Lipton s-a născut în anul 1946. foto getty images (Arhivă)

11 mai 1960: Nazistul Adolf Eichmann este prins de Mossad în Argentina 

Născut la 19 martie 1906, Adolf Eichmann a devenit cunoscut din cauza planului numit „Soluția finală”, prin care au fost trimiși la moarte milioane de evrei. Eichamann a făcut parte din Partidul Nazist și din SS.  

În anul 1950, nazistul a reușit să se stabilească în Argentina, utilizând o identitate falsă. Zece ani mai târziu, a fost prins de serviciul israelian de informații externe Mossad și transportat în Israel, unde a fost judecat la Ierusalim pentru crime de război și crime săvârșite împotriva umanității. Ulterior, a fost condamnat la moarte prin spânzurare. 

11 mai 1968: Construcția primului autoturism românesc, Dacia   

Primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. foto Automobile Dacia (Arhivă)
Primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. foto Automobile Dacia (Arhivă)

În urmă cu 56 de ani a început fabricarea primului autoturism românesc. Astfel, între 1978-1972, la Uzina Dacia de la Mioveni a fost produsă Dacia 1100. De asemenea, de menționat este și faptul că uzina a fost construită în doar un an și șapte luni.  

Autoturismul s-a produs sub licența Renault R8 (versiunea Major), sub numele de Dacia 1100. Acest model de autoturism a fost produs în peste 37.500 de exemplare.  

Totodată, primul autoturism produs a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu. 

11 mai 1997: Deep Blue îl învinge la șah pe Garry Kasparov

Garry Kasparov vs. Deep Blue. Foto: AFP (Arhivă)
Garry Kasparov vs. Deep Blue. Foto: AFP (Arhivă)

Deep Blue a fost un supercomputer dedicat exclusiv jocului de șah și care a susținut în anii 1996 și 1997 două meciuri, de câte 6 partide fiecare, împotriva campionului mondial de şah Garry Kasparov. După meciul din 1996, când Deep Blue a fost învins, calculatorul a fost îmbunătățit masiv, iar la data de 11 mai 1997 a încheiat cu o victorie cel de-al doilea turneu, învingându-l pe campionul mondial după două victorii, o înfrângere și trei partide încheiate la egalitate. 

11 mai 2019: A murit actrița americană Peggy Lipton

Născută la 30 august 1946, actriţa este cunoscută în special pentru rolurile din „The Mod Squad/Fără reguli“ şi „Twin Peaks“. Peggy Lipton a câştigat un Glob de Aur şi a fost nominalizată de patru ori la premiile Emmy pentru rolul ei din „The Mod Squad“, în care a apărut din 1968 până în 1973. 

Actriţa a murit în urmă cu cinci ani și a fost diagnosticată cu cancer la colon în 2004.  

Din filmografia sa amintim: „The Postman/Poștașul“, „Skipped Parts/ Lucruri importante”, „When in Rome/ Amor la Roma” și „A „Dog's Purpose/ Câinele, adevăratul meu prieten”. 

11 mai 2020:  A murit actorul și comediantul Jerry Stiller

Jerry și Ben Stiller.
Jerry și Ben Stiller. Foto: Arhivă

Născut la 8 iunie 1927, Jerry Stiller a urmat cursurile Syracuse University şi HB Studio, unde a studiat teatru. A debutat pe Broadway în 1954, în comedia muzicală „The Golden Apple“. 

După o lungă perioadă în care a susţinut show-uri alături de soţia lui, Anne Meara, care a murit în mai 2015, Jerry Stiller a devenit celebru la nivel mondial pentru rolul Frank Costanza din „Seinfeld“ şi Arthur Spooner din „The King of Queens“. 

În anul 2001, Stiller a fost nominalizat la Grammy pentru albumul „Married to Laughter: A Love Story Featuring Anne Meara“. 

Din filmografia sa amintim: „Hot Pursuit /Frumoasa și insula”, „The Independent /Independentul” și „The Heartbreak Kid / Cât durează o căsnicie”. 

11 mai 2022: Armata birmană execută minimum 37 de săteni

La începutul lui februarie 2021, Forțele armate din Myanmar au pus în scenă o lovitură de stat și au răsturnat guvernul condus de Liga Națională pentru Democrație. La puțin timp după acest eveniment, armata a pus bazele unei junte, Consiliul de Administrație de Stat și a declarat stare de urgență națională. În replică, civilii au inițiat proteste pentru a se opune preluării puterii de către armată. 

Ulterior, în luna mai a anului 2022 a avut loc masacrul de la Mon Taing Pin, în regiunea Sagaing, Myanmar. Cel puțin 37 de bărbați au murit, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite