Cum am făcut Dragobetele de mămăligă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubirea, la fel ca mâncarea, nu trebuie să aibă o singură zi pe an, ci toate zilele. Şi pentru că dragostea trece prin stomac chiar şi de Dragobete, ce motiv mai bun să luăm neaoşa mămăligă cu brânză şi s-o reinventăm într-un pereparat modern cu, „straie“ noi şi arome incitante?

Îmi zicea deunăzi un prieten că s-a plictisit să vadă, chiar şi la un restaurant cu pretenţii, atunci când comandă deja celebrul MBS (mămăligă cu brânză şi smântână), o „pleaşcă“ trântită în farfurie. Aş adăuga o „pleaşcă“ de multe ori gătită cu mălai instant, gata în trei minute, o blasfemie la adresa mămăligii, dacă mă întrebaţi pe mine.

N-o să pretind că am inventat eu roata, ci doar o să vă povestesc despre varianta mea de brânză cu smântână, astăzi, când Dragobete devine băiat de oraş.

Esenţial pentru o mămăligă este mălaiul, aşa cum în toate mâncărurile, indiferent cât de simple ar fi, esenţiale sunt ingredientele de calitate. Încercaţi, dacă aveţi rude sau cunoştinţe la ţară, să faceţi rost de mălai de moară, negrisat. Veţi simţi gustul porumbului copt pe care-l mâncaţi vara. Dacă nu aveţi de unde, folosiţi un mălai obişnuit, din magazin, dar nu unul cu timpul de preparare de trei minute! Pentru că un alt lucru esenţial este timpul de preparare. O mămăligă se fierbe cel puţin jumătate de oră, aşa m-a învăţat bunica. Poate mulţi dintre noi nu au totuşi timp sau răbdare, dar încercaţi s-o fierbeţi măcar 15-20 de minute. Apoi, e neapărată nevoie de un ceaun de tuci şi cred că nu greşesc dacă spun că-n multe case există ceaunul de mămăligă, doar pentru mămăligă.



Mămăliga mea e fiartă în apă cu lapte, în proporţii egale (200 de ml de apă, 200 de ml de lapte şi o lingură de unt), în care pun un praf de soare grunjoasă şi unul de mălai. Când lichidul clocoteşte, adaug mălaiul, în ploaie, (ce-mi place expresia asta), amestecând repede, ca să evit formarea cocoloaşelor. În ceea pe priveşte cantintatea de mălai aceasta diferă în funcţie de cum vă place mămăliga: mai moale sau mai consistentă (125–175 de grame). Apoi o lăsaţi la foc mic (20-30 de minute), amestecând din când în când în ea, până când se formează o crustă de mămăligă pe ceaun şi simţiţi mirosul acela uşor afumat.

De-aici urmează „cosmetizarea“ mămăligii, care se va transforma în altceva decât clasicul MBS.

Citiţi continuarea pe Farfuridi.ro.

Mai multe pentru tine:
Ce este strategia prospectivă. Diana Stafie: „Un Waze pentru companii. Viitorul nu este nici predeterminat, nici liniar“
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Tot ce trebuie să știi pentru a salva o pagină de Facebook sau Instagram atacată de hackeri. Primele ore sunt esențiale | INTERVIU
33 de ani fără Anda Călugăreanu. Saveta Bogdan: „Ioana a rămas a nimănui, după decesul mamei. Dan Tufaru o internase la o casă de copii”. Cum arată mormântul artistei?
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
Ruxandra Ion, „doamna de fier“ a serialelor românești: „Când oamenii îți mănâncă sufletul, omori personajul, e simplu“ | INTERVIU
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Coada pelerinilor la Altarul Catedralei. Vezi în timp real unde se termină rândul
La 70 de ani, schimbă iar scutece, după ce a devenit tată pentru a opta oară!
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”