CCR a respins toate contestațiile legate de candidatura lui Călin Georgescu. Zeci de susținători au ieșit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituțională a respins sâmbătă cele două contestații privind candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale, dar și pe cele privind candidatura lui Mîndru Petru.

Călin Georgescu poate candida FOTO Inquam/ George Călin
Călin Georgescu poate candida FOTO Inquam/ George Călin

UPDATE: CCR a respins contestațiile

În urma dezbaterii fulger, Curtea Constituțională a decis să respingă toate contestațiile

„În ședința din data de 8 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere patru contestații.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile contestațiile formulate, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a informat sâmbătă CCR.

Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, sâmbătă, că urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea unei candidaturi la prezidenţiale în maxim 48 de ore de la depunere.

UPDATE: Zeci de susținători ai acestuia, în fața Parlamentului

Câteva zeci de susținători ai lui Georgescu protestează în fața Parlamentului, unde își are sediul CCR, conform imaginilor difuzate de Digi24.

Știrea inițială

.......................................................

Curtea Constituțională a anunțat o ședință extraordinară sâmbătă, 8 martie, legată de alegerile prezidențiale din luna mai, după ce Călin Georgescu și-a depus din nou candidatura, deși se află sub control judiciar.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) se întrunesc sâmbătă într-o ședință, care ar avea ca temă două dosare ce au legătură cu alegerile prezidențiale, au anunțat vineri oficiali ai instituției.

Practic, CCR a discutat:

- două contestații împotriva neînregistrării candidaturii lui Mîndru Petru la alegerile pentru președinție, una formulată chiar de Mîndru Petru și o alta de Todiroae I Ioan

- contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescuu la alegerile prezidențiale, formulată de Terțiu Violeta Valentina

- contestație împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu formulată de Berinde Maria-Cristina.

Cel mai probabil ultimele două, care îl privesc pe Călin Georgescu, vor fi respinse ca inadmisibile pentru că ar depuse după validarea candidaturii BEC, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

Două contestații depuse vineri

Amintim că vineri au fost depuse două contestații la BEC cu privire la candidatura lui Călin Georgescu. Una dintre ele a fost depusă de Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Cea de-a doua de un avocat din Arad. Dar BEC are la dispoziție 48 de ore să înregistreze sau nu o candidatură depusă, iar în termen de 24 de ore pot fi depuse contestații care sunt soluționate de CCR.

Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:

• verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025 și,

• respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.

Demersul se întemeiază, potrivit comunicatului transmis, pe faptul că BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres).

În competența BEC există obligația de a analiza condițiile de eligibilitate constituțională, a explicat la rândul său, la Antena 3 CNN, avocatul Bogdan Ionescu.

Cei doi au subliniat că au pregătit și contestațiile pentru CCR.

Călin Georgescu și-a depus candidatura vineri, 7 martie, într-o baie de mulțime în fața sediului BEC. O altă candidatură a fost depusă de primarul Capitalei, Nicușor Dan.

BEC a respins și prima candidatura depusă la alegerile prezidențiale. Este vorba de candidatura lui Petru Mîndru la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Potrivit BEC, candidatura independentă a lui Petru Mîndru a fost transmisă prin e-mail în termenul legal, însă documentele trebuiau depuse în original la Biroul Electoral Central.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite