Reguli mai aspre în campania electorală. Executivul vrea sancționarea „conținutului ilegal” înainte de alegerile prezidențiale

0
Publicat:

Măsuri speciale sunt pregătite pentru alegerile prezidențiale 2025. Guvernul ar urma să adopte o ordonanță de urgență prin care conținutul ilegal să poată fi scos de platformele online la cererea Autorității de Comunicații din România (ANCOM).

ANCOM va amenda furnizorii pentru fiecare zi în care mesajele ilegale nu sunt șterse. FOTO ANCOM
ANCOM va amenda furnizorii pentru fiecare zi în care mesajele ilegale nu sunt șterse. FOTO ANCOM

Potrivit draftului de Ordonanță de Urgență obținut de Știrile PRO TV, Guvernul dorește să asigure un mediu online sigur, previzibil și fiabil.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, dar și alte instituții abilitate, inclusiv serviciile secrete, ar avea dreptul să intervină cu măsuri asupra conținutului online distribuit în țara noastră.

Potrivit ordonanței, conținutul ilegal face referire la: incitarea la ură sau violență, discursul de ură și discriminare, diseminarea de informații și materiale publicitare politice cu nerespectarea cerințelor legale, activități desfășurate de actori statali sau non-statali care utilizează tehnologiile informaționale pentru a influența, perturba sau submina procesele democratice ori securitatea națională.

Concret, în situațiile în care ANCOM va primi reclamații sau va găsi astfel de postări sau articole, autoritatea va notifica AEP sau Birourile Electorale atunci când e vorba de alegeri sau referendum, CNA când conținutul ilegal este difuzat la TV sau radio, sau se poate ajunge și la SRI și SIE atunci când sunt amenințări asupra securității naționale.

Cu privire la conținutul din online, se pregătesc amenzi drastice pentru companiile care oferă conexiune la internet și care nu dau jos conținutul ilegal semnalat de autorități.

Sancțiuni drastice pentru mesajele ilegale din campanie

ANCOM va amenda furnizorii cu 50.000 de lei pentru fiecare zi în care mesajele ilegale nu sunt șterse.

 În cazul în care, după trei zile, accesul la conținut nu a fost limitat, atunci amenda crește la 100.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

ProTV a contactat unul dintre cei mai mari furnizori de internet din România, care nu a dorit să confirme, nici să infirme dacă poate sau nu să blocheze accesul la o singură postare de pe o aplicație sau un site web.

ONG-urile cer transparență în adoptarea proiectului

În draft este menționat că nu vor fi afectate drepturile omului, dreptul la informație sau libertatea de exprimare. Reprezentanții ONG-urilor cer punerea în dezbatere publică a proiectului de ordonanță.

„TikTok se angajează în continuare să coopereze cu autoritățile românie și suntem mulțumiți că la aceste discuții au fost invitați reprezentanți ai tuturor platformelor digitale, lucru strict necesar unei cooperări constructive”, au comentat pe marginea discuțiile de la Guvern reprezentanții TikTok România, la solicitarea Știrile ProTV.

Amintim că reprezentanți ai Autorității de Comunicații din România s-au întâlnit, în februarie, cu oficiali ai Comisiei Europene, dar și cu reprezentanți ai TikTok, Google și Meta pentru a discuta despre buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din acest an.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite