Foto Patriarhia Română se dezice de un document care circulă pe net și care îi îndemnă pe enoriași să voteze un anumit candidat
0Un comunicat de presă, de miercuri, ce ar aparține Patriarhiei Române, și care circulă în spațiul public, oferă zece indicații pentru a vota corect și responsabil.

„În perspectiva actualului context al alegerilor prezidențiale, Patriarhia Română reamintește credincioșilor Bisericii noastre „Îndreptarul aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024” privind criteriile orientative pentru aprecierea candidaților”, se arată în comunicat.
Patriarhia neagă că acest comunicat i-ar aparține. Cu toate acestea, pe agenția de știri a Bisericii Ortodoxe Române, Basilica, este publicat același comunicat, încă din luna iunie 2024. Îndreptarul, emis la începutul anului, se adresează credincioșilor care votează la alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din 2024, după cum se prezintă în articolul citat.
Iată cele zece indicații pentru alegerea corectă și responsabilă a viitorului președinte al țării.
„1. Manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;
2. Apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;
3. Respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;
4. Promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;
5. Apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
6. Diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;
7. Apărarea şi promovarea patrimoniului cultural și spiritual național
8. Apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului şi dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente şi viitoare;
9. Sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor şi a diasporei române, precum şi promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
10. Apărarea şi promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern şi intern”, se enumeră în comunicat.
În schimb, documentul care circulă pe Internet are la final o frază în care se face apel la rugăciuni la Dumnezeu pentru a inspira alegătorii să voteze un lider iubitor de țară, demn și integru.
„Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne lumineze mintea și sufletul pentru a alege un conducător iubitor de țară, demn, integru, promotor și apărător al valorilor morale creștine și al intereselor poporului român”, se încheie comunicatul pe care Patriarhia nu îl recunoaște.

Patriarhia neagă comunicatul
Patriarhia neagă faptul că acest document îi aparține, chiar dacă, în aparență conține chiar cele transmise de Biserica Ortodoxă Română în legătură cu alegerile.
Din ultimul paragraf se înțelege că Biserica ar susține un anumit candidat, motiv pentru care Patriarhia a solicitat tuturor birourilor de presă din eparhii să nu promoveze acest text.
„Pentru a părea cât mai veridic, autorul s-a folosit de aceste criterii existente încă din anul 2008 și republicate succesiv cu ocazia tuturor alegerilor (anul acesta au fost republicate în luna martie), adăugând la final o frază care induce cu ușurință în eroare și pare că promovează alegerea unui candidat anume.
Am solicitat tuturor birourilor de presă din eparhii să nu promoveze acest comunicat, chiar dacă el conține și elemente asumate sinodal, întrucât nu a fost emis de noi”, explică Părintele Agachi.