George Simion, despre Nicușor Dan: „E autist, săracu’!”. Reacția contracandidatului: „Este intolerabil”

0
Publicat:

George Simion a avut o ieșire joi, 15 mai 2025, în timp ce se afla la Bruxelles, la adresa contracandidatului său. „E autist, săracu”, a spus liderul AUR, cu privire la Nicușor Dan. O reacție a avut și candidatul independent: „Este intolerabil să jignești sute de mii de copii și adulți cu tulburări de spectru autist din România”.

George Simion, liderul AUR FOTO: EPA EFE
George Simion, liderul AUR FOTO: EPA EFE

Ajuns la Bruxelles, candidatul AUR a fost interpelat de jurnalistul ProTV, Camelia Donțu, care i-a cerut să detalieze programul vizitei sale.

Dialogul dintre reporter și George Simion:

Jurnalist: Care este programul dumneavoastră?

George Simion: Doamnă, v-am trimis un comunicat de presă. Dumneavoastră, și în Parlamentul European hărțuiți lumea?

Jurnalist: Nu hărțuiesc. Camelia Donțu, Știrile ProTV. Nu stați de vorbă cu noi? George Simion: Păi, da, dar nu vedeți cum vă purtați? Nu se poartă așa.

Jurnalist:: Deci, ne puteți oferi o declarație despre întâlnirile de astăzi?

George Simion: Sigur, am trimis un comunicat de presă, cum se face. Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”.

Nicușor Dan: Să vrei să fii președinte și să spui„ autist” ca pe o injurie este inacceptabil

O reacție a avut și candidatul Nicușor Dan, cel care a fost numit „autist” de George Simion.

„Familiile din România care au un copil cu nevoi speciale se zbat pentru o viață firească într-un stat care doar umilește. Să vrei să fii președinte și să spui <autist> ca pe o injurie este inacceptabil. Condamn cu fermitate acest mesaj lipsit de umanitate, nedemn nu doar pentru campania electorală, ci pentru orice om decent și cu înțelegere față de semenii săi. Președintele României, oricare dintre noi doi va ajunge la Cotroceni, trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor și să îi înțeleagă, accepte și ajute în aceeași măsură, indiferent de suferințele lor”, a transmis Nicușor Dan, pe FB.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a explicat că CNCD nu se poate autosesiza deoarece atacul lui George Simion l-a vizat specific pe Nicușor Dan, iar candidatul independent este cel care trebuie să depună plângere.

„În calitate de președinte al CNCD, eu consider că aceste declarații sunt nedemne pentru un candidat care vizează funcția supremă în stat, sunt nedemne pentru acea funcție. Oricine vizează acea funcție depune un jurământ pe Biblie și Constituție în care jură și se obligă să apere drepturile fundamentale ale omului, adică și ale cetățenilor care au diferite afecțiuni, printre care și autism. Dacă o persoană care e primar general se confruntă cu astfel de comportamente ce poate să facă un cetățean fără o funcție publică? Familiile care au copii cu autism”, a spus Csaba Asztalos, la Antena 3 CNN.

Ce este autismul

Autismul, sau tulburarea de spectru autist (TSA), este un termen larg folosit pentru a descrie un grup de stări de neurodezvoltare, potrivit Medlife. Este definit ca fiind o stare patologică manifestată prin ruperea legăturilor psihice cu lumea exterioară și intensa trăire a vieții interioare.

Aceste condiții sunt caracterizate de diferențe în comunicare și interacțiune socială. Persoanele cu TSA demonstrează, adesea, interese sau modele de comportament limitate și repetitive.

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o tulburare sau o dizabilitate care afectează dezvoltarea cerebrală într-un mod complex și cuprinde trei tipuri de afecțiuni: tulburarea autistă, sindromul Asperger și tulburările evazive de dezvoltare.  

Un copil cu TSA poate fi afectat la nivelul comunicării, interacțiunii cu lumea înconjurătoare, dar și comportamental. Deși aparent seamănă fizic cu ceilalți copii, cei afectați de TSA se comportă, învață și relaționează diferit. Este o tulburare care are nevoie de terapie cât mai devreme posibil pentru a diminua sau a ține sub control din efectele dizabilității și rămâne pe toată durata vieții.

Autismul afectează oameni din întreaga lume, indiferent de rasă, etnie, cultură sau mediul economic.

Potrivit statisticilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, autismul este diagnosticat mai des la băieți decât la fete. Un studiu din 2016, realizat pe copii de opt ani din 11 state din Statele Unite, a găsit un raport de 4,3 la 1, băiat-fată cu TSA.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite