Discursul lui Simion, analizat de un expert în securitate: Un personaj extrem de periculos când poate să aibă toată puterea în mână
0Politologul Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea ETH din Zurich (Elveția) și la Institutul Universitar European, a analizat discursurile celor doi candidați care se bat în cursa finală pentru Cotroceni. Potrivit acestuia, George Simion vine cu lecțiile foarte bine învățate, în timp ce Nicușor Dan are un discurs mai generalist, dă exemple din propria experiență de primar.

„Simion vine cu lecțiile foarte bine învățate, dă exemple concrete, identifică problemele și oferă soluții (cu care nu trebuie și nu suntem de acord), dar exprimă siguranță de sine și competență pe teme cheie de politică publică. În acest moment, e ușor irelevant cât de mult crede în ce spune. Nicușor, în schimb, are un discurs mai generalist, dă exemple din propria experiență de primar, dar nu menționează sau discută proiecte, probleme cheie legate de marile teme de politică publică de la nivel național. Arată că are o bază de valori și că e onest, dar nu neapărat că e competent”, susține expertul în securitate, politologul Marius Ghincea.
Politolog: Simion face promisiuni pe care nu are cum să le onoreze
În același timp, susține expertul, Simion promite măsuri și acțiuni care exced funcției prezidențiale.
„Face promisiuni pe care nu are cum să le onoreze în climatul macrofiscal actual. Nicușor se poziționează mult mai bine, cel puțin din acest punct de vedere, pentru că recunoaște și exprimă limitele funcției prezidențiale. Asta indică că Nicușor va urmări să readucă funcția prezidențială în matca constituțională, ceea ce ar trebui să vrem. Nu știu ce consilieri sau consultanți are Nicușor, dar trebuie să pună mai multe eforturi pentru a compensa acest vizibil dezechilibru de competență în exprimare”, precizează Ghincea.
În opinia specialistului, George Simion „este cu atât mai periculos tocmai pentru că nu e prost”.
„Este inteligent, știe cum să se muleze în funcție de tipul publicului și e cu lecțiile făcute. Un astfel de personaj este extrem de periculos atunci când poate să aibă toată puterea în mână. Așa este și Viktor Orban și știm în ce dezastru democratic și economic a ajuns Ungaria”, explică politologul.
În consecință, Marius Ghincea ține să sublinieze că tema justiției este răsuflată. Pentru a construi o coaliție electorală, Nicușor trebuie să se adreseze pensionarilor și săracilor din urbanul mic și rural.
„Adică trebuie să vorbească despre sărăcie, precaritate, inegalități... și de ce el este cel mai competent să ofere soluții”, a adăugat politologul.