Diana Șoșoacă merge la CCR cu decizia BEC prin care i-a fost respinsă candidatura. Judecătorii constituționali au respins mai multe contestații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Curtea Constituțională a României (CCR) au fost depuse mai multe contestații cu privire la înregistrarea unor candidați sau respingerea înregistrării altor candidați. Judecătorii constituționali au respins contestațiile depuse în cazul admiterii candidaturii lui George Simion. 

Judecătorii CCR se reunesc într-o nouă ședință privind candidaturile depuse FOTO Inquam Photos
Judecătorii CCR se reunesc într-o nouă ședință privind candidaturile depuse FOTO Inquam Photos

UPDATE 16.30: Judecătorii CCR au respins contestațiile depuse împotriva admiterii candidaturii lui George Simion, precum și alte contestații.

„În ședința din data de 16 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere 15 contestații.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.24D/ din 14 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Ponta Victor-Viorel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.28D/15.03.2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Paul Ispas la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.26D/15.03.2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Terheș Cristian-Vasile și a semnului său electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.30D/15.03.2025 privind înregistrarea candidaturii doamnei Șandru Marcela – Lavinia și a semnului său electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.31D/15.03.2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae și a semnului său electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025”, a informat CCR.

UPDATE 16.30: Judecătorii constituționali dezbat 15 contestații

Ședința de judecată a Curții Constituționale privind contestațiile înregistrate în temeiul Legii nr.370/2004 va avea loc duminică, 16 martie 2025, ora 17:00, fiind dezbătute 15 contestații depuse până la data de 16 martie 2025, ora 16:30.

Contestația pe care Diana Șoșoacă a anunțat că a depus-o nu este pe agenda CCR. 

***

Printre contestatari este și Diana Șoșoacă, a cărei candidatură a fost respinsă de BEC. Preşedintele S.O.S. România, europarlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă, a depus, duminică, la CCR, o contestaţie la decizia Biroul Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai, potrivit unui anunț al formațiunii politice. 

La CCR au fost depuse contestații cu privire la admiterea sau respingerea mai multor candidați: Călin Georgescu, Nicușor Dan, Victor Ponta, George Simion, Paul Ispas, Cristian Terheș și Lavinia Șandru. 

Candidatura lui George Simion a fost contestată și de către avocatul Bogdan Ionescu, cel care a depus sesizari și la BEC împotriva candidaturilor lui Călin Georgescu și George Simion. 

Situația lui Simion, interzis în Moldova și Ucraina, pe masa judecătorilor CCR

Astfel, în cazul lui George Simion a fost semnalat faptul că a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova și Ucraina. Totodată sunt subliniate similitudini cu șefa SOS România, Diana Șoșoacă. 

George Simion a primit interdicție de a intra în Republica Moldova în anul 2018. În iunie 2021, el a vrut totuși să ajungă la Chișinău ca să participe la o şedinţă comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, dar nu a fost lăsat de autoritățile țării vecine.

Totodată, Serviciul de securitate al Ucrainei a confirmat în august 2023, că liderul AUR are interdicție pe teritoriul statului ucrainean. 

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite