„Data viitoare ar putea fi cineva ca Simion”. Analiză BBC: De ce a pierdut naționalistul cursa pentru Cotroceni
0Jurnaliștii BBC au realizat un reportaj care arată greșelile făcute de George Simion și de ce românii au ales „calea europeană”. Prestigioasa publicație vorbește și despre provocările uriașe care îl așteaptă pe președintele ales, Nicușor Dan. „Data viitoare ar putea fi cineva ca Simion”, avertizează analistul politic Radu Magdin.

Românii au votat și și-au ales noul președinte: un matematician cu voce blândă, tocilar, căruia toată lumea îi spune pe numele mic, Nicușor, scrie BBC.
La câteva ore după ce și-a revendicat victoria în alegeri, noul președinte și-a luat fiica de la școală, ca de obicei. Le-a promis copiilor săi că nimic nu se va schimba din rutina lor.

Un vot pentru schimbare
Nicușor Dan este primar al Bucureștiului din 2020, dar până acum a fost puțin cunoscut în afara Capitalei. De aceea, alegerea sa este văzută ca un act de protest împotriva vechii gărzi politice care a condus România timp de peste trei decenii, scrie publicația citată.
Adversarul lui Dan în al doilea tur de scrutin a fost George Simion, un naționalist de extremă dreaptă și eurosceptic care aduce în mod regulat insulte publice. De asemenea, el are interdicție de a intra în două țări vecine, deoarece susține că o parte din Ucraina și întreaga Republica Moldova aparțin României. Simion a câștigat primul tur cu 41% din voturi, dar Dan l-a ajuns din urmă în al doilea tur și apoi a preluat conducerea.
„De data aceasta, frica a reușit să învingă furia”, așa explică analistul politic Radu Magdin schimbarea și indică o creștere semnificativă a prezenței la vot.
„În mod clar, mulți oameni sunt furioși în România și vor să vadă o schimbare radicală. Dar, în același timp, am văzut o mobilizare masivă a clasei de mijloc urbane care se temea că țara ar putea fi dusă înapoi. A fost o teamă de ceea ce se poate întâmpla dacă Simion și prietenii săi ajung la putere”, susine Magdin.
Retorica „România pe primul loc” a eșuat
Jurnaliștii BBC au întâlnit o mulțime de susținători ai lui Simion în ultimele zile.
Duminică, 18 mai 2025, o mulțime colorată a fost prezentă la secția de votare pentru a-l întâmpina. Unii erau îmbrăcați în haine naționale brodate, iar alții aduseseră steaguri ale României.
Aveau tendința să vorbească despre Dumnezeu și despre „valorile tradiționale” pe care ei cred că Simion le reprezintă. Doi bărbați au spus că prioritatea lor este să împiedice UE să „impună” României căsătoria între persoane de același sex.
Alți alegători sunt atrași de retorica lui Simion „România pe primul loc” și de promisiunile unei vieți mai bune.
„Nu s-a făcut nimic pentru noi, cei care muncim, și m-am săturat”, a spus Liliana, din spatele unei tarabe de piață din București, plină cu mere.
Ea și soțul ei au votat pentru Simion crezând că nu va fi „atât de corupt”. Așa că atunci când au venit rezultatele a fost dezamăgită.
„Nu cred că Dan este capabil să conducă o țară. Dar ce putem face dacă oamenii nu vor schimbare și progres?”, se întreabă Liliana.
„Cred că copiii s-au întors în sate și și-au convins părinții împotriva lui Simion. I-au speriat să voteze cu Dan”, a adăugat ea.
George Simion spune că este „un om al poporului meu și reprezintă schimbarea”, mai spunea ea.

Greșeli costisitoare
George Simion spune că este un patriot și un „om al poporului”. Dar pe măsură ce campania a avansat, el a făcut greșeli, remarcă BBC.
Diana a spus că plănuia să voteze pentru Simion până când a văzut un videoclip de la Paris, chiar înainte de alegeri.
Încercând să vorbească în franceză, Simion l-a descris pe președintele Macron ca având „tendințe dictatoriale” și a spus că țara este condusă de „ayatolahi”.
„Nu era în regulă să faci asta, să mergi acolo și să vorbești atât de grosolan cu poporul francez. Asta m-a făcut să-mi schimb votul”, a spus Diana.
Analistul Radu Magdin sesizează și alte erori, printre care postările agresive de pe blog și momentul în care Simion l-a insultat pe rivalul său, Dan, numindu-l „autist, săracul”.
„În afară de asta, a părut să fugă de dezbaterea publică și s-a dus în schimb să dea din mâini în dreapta radicală pan-europeană”, menționează Magdin, referindu-se la întâlnirile din Polonia, Franța și Italia chiar înainte de vot.
Sfidarea Rusiei
Pentru mulți români, alegerea lui Dan a fost și o lovitură împotriva Moscovei.
La festivitățile de duminică din stradă, după câștigarea alegerilor, pe lângă faptul că au strigat numele noului președinte și au aplaudat, oamenii și-au scandat sfidarea: „Rusia, nu uita! România nu este a ta!”.
Aceștia se refereau la dovezile că Rusia a intervenit în alegerile lor din noiembrie pentru a spori șansele teoreticianului conspirației de extremă dreaptă, Călin Georgescu.
Alegerea europeană
Nicușor Dan a câștigat pentru că alegătorilor săi le-a plăcut ceea ce reprezintă el, inclusiv un viitor ferm în Europa, mai scrie BBC.
Înainte de alegeri, tinerii votanți au spus că plănuiau acțiuni radicale dacă Simion câștiga.
„Atât de mulți prieteni spun că vor părăsi România pentru că valorile noastre nu se aliniază deloc cu el”, a spus Sergiana, absolventă de politică, în centrul Bucureștiului.
Prin contrast, Dan a pus relațiile cu Europa în centrul campaniei sale.
„Este mai bine pentru calea europeană, pentru tineri și pentru România - pentru că primim mai multe fonduri europene, mai multă dezvoltare”, a aprobat un alt tânăr alegător, Petroșanu.
„De asemenea, Nicușor este cel mai inteligent tip de la revoluție încoace. El știe cum să facă lucrurile”, a spus un alt tânăr.
Ultima șansă
În cele din urmă, victoria lui Dan a fost categorică. Dar milioane de alegători români au ales o altă cale, alte valori. În timp ce speranțele pentru candidatul „schimbării” sunt mari, provocările sunt uriașe și răbdarea poate fi limitată.
„Din punctul meu de vedere, aceasta este ultima șansă pentru clasa politică mainstream de a câștiga alegerile pe o platformă «Salvați Europa, Salvați Democrația»”, avertizează Radu Magdin.
George Simion are doar 38 de ani, iar partidul său naționalist AUR este puternic în parlament.
„Data viitoare, este <bye bye> dacă acești oameni nu își fac treaba>. Data viitoare ar putea fi cineva ca Simion”, avertizează Radu Magdin, pentru BBC.