AUR denunță nereguli în procesul de vot din diaspora: „Secții mutate, români trimiși de la o adresă la alta”
0Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția asupra unor nereguli care ar afecta desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale în diaspora.

UPDATE Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe reacționează dur după ce partidul AUR, condus de George Simion, a acuzat nereguli majore în organizarea alegerilor prezidențiale în Diaspora. MAE susține că acuzațiile sunt false și reprezintă „încercări grave și flagrante de manipulare”. Detalii AICI
Semnalele primite din teren indică o organizare deficitară, neglijență administrativă și lipsă de respect față de drepturile cetățenești ale românilor din afara granițelor, precizează reprezentanții AUR.
„Secții mutate fără un anunț prealabil, români trimiși de la o adresă la alta. Acesta e procesul de vot organizat de Ministerul Afacerilor Externe în diaspora! O rușine!”, spune AUR, pe rețelele de socializare.
Partidul condus de George Simion a centralizat mai multe „probleme majore” care au fost raportate în statele în care românii votează de vineri, 2 mai.
„-În primul rând, adresele secțiilor de vot au fost schimbate fără anunț prealabil - românii s-au prezentat la adresele cunoscute, unde au votat în trecut, doar pentru a afla că secțiile au fost mutate în alte locații, uneori aflate la zeci de kilometri distanță. Niciun anunț oficial nu a fost comunicat în timp util.
- A doua problemă este cea privind lipsa buletinelor de vot - deja în primele zile de vot în diaspora au apărut semnale că, așa cum AUR spunea în urmă cu câteva zile, numărul buletinelor este insuficient. În mai multe secții din țări precum Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie există riscul ca sute de mii de români să nu poată vota, iar suplimentarea logistică devine imposibilă”, precizează formațiunea politică, într-un comunicat de presă.
AUR solicită autorităților competente remedierea de urgență a situației privind lipsa buletinelor de vot.
„Este inadmisibil ca într-un proces electoral esențial pentru viitorul României, autoritățile statului român - în special Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central - să gestioneze cu superficialitate, indolență sau chiar rea-credință dreptul fundamental la vot al românilor din diaspora. Românii plecați peste hotare nu sunt cetățeni de mâna a doua. Sunt români care muncesc, trimit bani acasă, își cresc copiii în spirit românesc și doresc să decidă cu responsabilitate viitorul țării”, transmite departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor.