Strategiile candidaților la alegerile prezidențiale: „Niciun candidat nu reușește să fixeze o temă principală" ANALIZǍ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un climat electoral marcat de competiția acerbă dintre candidați, sociologul Ionas Vladimir și analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, oferă perspective importante asupra strategiilor, temelor și mesajelor utilizate de principalii candidați la alegerile prezidențiale.

Lasconi, Simion, Ciolacu, Ciucă, Hunor, Geoană, Păcuraru, Birchall candidati prezidentiale
Lasconi, Simion, Ciolacu, Ciucă, Hunor, Geoană, Birchall, Păcuraru Foto: Inquam, Profimedia

Specialiștii consultați de Adevărul atrag atenția asupra faptului cǎ principalii candidați la alegerile prezidențiale nu au o temǎ principală de campanie, evitǎ teme sensibile pentru români și, mulți dintre ei, mizeazǎ pe pozitionarea anti-PSD.

„Pentru români astăzi, principala temă o reprezintă prețurile. Din păcate, inclusiv din acest punct de vedere, sunt niște alegeri atipice, în sensul că tema principală pentru cetățeni este evitată de toți candidații”, a declarat Valeriu Turcan, punctând cǎ este o deconectare între preocupările reale ale cetățenilor și agenda electorală a candidaților, ceea ce poate influența semnificativ rezultatul alegerilor.

Candidații anti-PSD

Sociologul Vladimir Ionaş îi menționează pe Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și Mircea Geoană ca fiind principalii candidați care își propun să se poziționeze ca alternative viabile la PSD. 

„Acum fiind o aglomerație de candidați pe această parte a electoratului, fiecare încearcă să arate că este cel mai îndreptățit să obțină o parte mai mare a votului”, spune sociologul, menționând cǎ această competiție intensificată între candidați poate duce la confuzie în rândul alegătorilor, care pot fi indeciși în fața unui număr mare de opțiuni.

Totuși, potrivit lui Valeriu Turcan, „niciun candidat nu reușește să fixeze o temă principală cu care să fie asociat exclusiv”.

Discursul de „om simplu" al lui Marcel Ciolacu 

Marcel Ciolacu încearcǎ sǎ ajungǎ la electoratul PSD printr-un discurs simplu, considerǎ sociologul Vladimir Ionaş, strategia fiind de a contracara percepția anterioară a candidaților PSD, care erau adesea considerați „aroganți și superiori": „Are un discurs de om simplu, încearcă să fie cât mai uman și este, de asemenea, o strategie normală și naturală”.

Valeriu Turcan spune cǎ Ciolacu „pune accentul pe stabilitate”, o temă care devine din ce în ce mai relevantă pentru alegători, având în vedere instabilitatea economică globală. Cu toate acestea, el remarcă: „Nu sesizez că se identifică suficient de puternic cu aceste teme”. Această observație sugerează că, în ciuda intențiilor lui Ciolacu, există o lipsă de asociere clară între mesajul său și percepția publicului.

Experiența lui Mircea Geoană

La rândul lui, candidatul independent Mircea Geoană încearcă să îmbine poziționarea ca anti-PSD punând accent pe pregătirea sa, spune Ionaş: „Încearcă să arate că este cel mai pregătit și cu cea mai mare experiență pentru această poziție.”

Totuși, în ciuda posturilor externe pe care le-a avut, Geoanǎ, deși „punctează pe experiență, nu reușește să se fixeze pe o temă principală”, considerǎ Valeriu Turcan, menționând cǎ această ambivalență poate crea confuzie în rândul alegătorilor care caută un lider clar definit în jurul unor principii fundamentale.

Nicolae Ciucă și tema vagǎ a securității

Nicolae Ciucă „are un discurs mai așezat, mai natural, pentru că și conduce un partid foarte mare”, considerǎ Ionaş, în timp ce Turcan observă că liderul NL „se concentrează pe apărarea țării”, dar „temele sunt exprimate destul de confuz”,  confuzie care poate diminua impactul mesajelor sale, făcându-l mai puțin eficient în atragerea voturilor.

Discursul "alambicat" al Elenei Lasconi

Discursul Elenei Lasconi este „alambicat, amestecă destul de mult ideile”, în condițiile în care alegătorii nu rezoneazǎ cu un mesaj confuz, spune sociologul Vladimir Ionaş.

Incoerența mesajului poate afecta percepția publicului, iar Lasconi ar trebui ferită de temele externe, spune Valeriu Turcan: „Fiecare candidat are câte o temă pe care se exprimă foarte incoerent. În cazul doamnei Lasconi, spre exemplu, tema este cea legată de relații externe și securitate națională".

George Simion, "candidatul antisistem"

„Domnul Simion are discursul cu care ne-a obișnuit, încearcă să se poziționeze ca fiind singurul candidat antisistem”, spune Vladimir Ionaș despre candidatul AUR, strategie catalogată ca fiind eficientă în atragerea unei anumite părți a electoratului care caută o alternativă față de sistemul politic.

Analistul Valeriu Turcan este de părere că discursul candidatului George Simion, liderul partidului AUR, se concentrează pe "suveranism". 

Amintim de faptul că alegerile prezidențiale din acest an sunt programate astfel: Primul tur se va desfășura pe data de 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur pe data de 8 decembrie. 

Alegeri prezidențiale 2024



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite